• Égető problémánk
  Égető problémánk

  Óriási fejtörést okoz a kiskert-tulajdonosoknak, hogy mit kezdjenek majd a felgyülemlett gallyakkal, beteg növényi részekkel, amiket 2021. január 1-től már nem égethetnek el az udvarukon. Adunk néhány ötletet.

  Olvass tovább
 • Hasznos segítőink a lombgyűjtésben
  Hasznos segítőink a lombgyűjtésben

  A hétvégén megérkezett az első fagy, ami az utolsó leveleket is lekényszerítették a fákról. A lombgyűjtés kiváló őszi sport, de sokaknak nem fűlik rá a foguk, vagy nem bírja az ízületük. Sajnos vannak, akik éppen azért nem ültetnek fákat az udvarukba, mert ősszel össze kell szedni a hullott lombot. Gondoljunk arra, hogy az a két-három hétvégés novemberi elfoglaltság azonban megéri a két-három hónapon át tartó üdítő nyári árnyékért! Nem is beszélve a fák klímavédelmi szerepéről. Bár a...

  Olvass tovább
 • 5 tévhit a hidropóniáról!
  5 tévhit a hidropóniáról!

  Első tévhit: Sok vizet fogyaszt A Green Drops Hidropónia használata egy rendkívül víztakarékos növénytermesztési mód. A rendszerben állandó mennyiségű, 90 liter víz kering, csak a minimális párolgást és növények növekedéséhez szükséges tápoldatos vizet kell hetente pótolni, ami kb. 5 liter. A szabadföldi locsolásnál a víz elfolyik, esetünkben viszont a rendszerben keringő víz újra hasznosul. Ez a vízmennyiség 3 hónapig használható, utána érdemes lecserélni, mivel jellemzően ennyi idő alatt...

  Olvass tovább
 • Ingyenes szállítás nap, a Gazdabolt.hu-n!
  Ingyenes szállítás nap, a Gazdabolt.hu-n!

  A 2020. november 10-én, kedden - 0:00 és 23:59 között - a gazdabolt.hu web-áruházban leadott rendelésekre nem számítunk fel szállítási díjat!

  Olvass tovább
 • 2020. évi 25. növényvédelmi felhívás - Zsigó György
  2020. évi 25. növényvédelmi felhívás - Zsigó György

  Lassan befejeződik a növényvédelmi szezon. Aki úgy dönt, hogy elvégzi a lombhulláskori lemosó permetezést a gyümölcsfáinál (24. felhívás) vagy a közvetlenül szüret utáni lomblemosást a szőlőnél (23. felhívás), az a kertész még egyszer felveszi a permetezőgépet.

  Olvass tovább
 • A saját palántanevelés megér egy próbát - Czauner Péter
  A saját palántanevelés megér egy próbát - Czauner Péter

  Érdemes magot gyűjteni, nem nagy kunszt a palántanevelés a lakásban sem, ha találnak elegendő fényt és a meleget. A napfényt alkalmas lámpával lehet pótolni, melegíteni pedig jól lehet terrárium fűtővel. Már csak egy bökkenő lehet, a magszedés. Jó lenne tudni, hogy a kiszemelt növény faj vagy fajta legyen, ne hibrid. Ha bizonytalanok, akkor válasszák inkább a zacskós vetőmagot.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 24. növényvédelmi felhívás - Zsigó György
  2020. évi 24. növényvédelmi felhívás - Zsigó György

  Az éjszakai szelek leverték a nyüves diószemeket a fákról. A hajnali kutyasétáltatásnál feltűnt, hogy Buksi jó étvággyal törögette a diókat. Valóban többségük bele még egészséges volt. Érdemes felszedni, kibontani és megmosni a termést. Megtisztítva a baktériumos nyálkától többet tárolhatunk el Karácsonyig, héjasan is.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 26. – október 2.
  Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 26. – október 2.

  A „vénasszonyok nyara” a napokban lehullott esővel kedvező körülményeket teremtett kertjeinkben. A szőlő, a gyümölcsök és a zöldségfélék betakarítása folyamatosan zajlik, de még sok termény – főleg zöldségfélék közül – fogyasztásra alkalmas példányait a jövőben is szedjük. Érdemes figyelni egészségi állapotukra, a kórokozók és kártevők jelenlétére, ezzel is befolyásolhatjuk tárolhatóságukat. 

  Olvass tovább
 • Kerttel nyárból a télbe - Czauner Péter
  Kerttel nyárból a télbe - Czauner Péter

  Most már biztos megérkezik az ősz, érdemes számba venni, mit kell beszerezni, hogy a növények átvészeljék a fagyos hónapokat.

  Olvass tovább
 • Csaljuk csapdába a hajnali harmatot – Pap Edina
  Csaljuk csapdába a hajnali harmatot – Pap Edina

  Sok kerttulajdonosnak fejtörést okoz, hogy ősszel, amikor hűvösebbre fordul az időjárás, harmatos a reggel, de szokatlanul száraz az ősz, nem esik annyi csapadék, amennyit a korábbi évtizedekben megszokhattunk, öntözzük-e a gyepet, vagy inkább ne. A hajnali harmat a barátunk, de ahhoz hogy igazán hasznát vegyük, el kell juttatnunk a fű gyökereihez. Csaljuk hát csapdába a hajnali harmatot!

  Olvass tovább
 • 2020. évi 23. növényvédelmi felhívás - Zsigó György
  2020. évi 23. növényvédelmi felhívás - Zsigó György

   2020. évi 23. felhívás Lassan véget ér a növényvédelmi szezon. Azért még vannak feladataink! A dióburoklégy a talajban telel át, ezért folyamatosan szedjék össze a lehullott fekete termést és a fán se hagyjanak beteg szemeket (2019. évi 19. felhívás). Néhol permetezésért kiált a csonthéjasok blumeriellás lombhullása (17. felhívás) és elkezdték a beköltözést de még az ágyásokban, gyümölcsfákon is szívogatnak a poloskák (a 21. és a 2019. évi 18. felhívás). A csigák sem alszanak még téli álmot...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 19-25.
  Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 19-25.

  Gyümölcsfáinkon ez évben, egészen a nyár közepéig úgy tűnt, hogy „megúsztuk” az általában kritikus, vagyis nehezen leküzdhető betegségeket, egyebek mellett a tafrina, a körterozsda, a lisztharmat, a varasodás, illetve a virágfertőző monília támadását.

  Olvass tovább
 • Bizonytalan cserjék - Czauner Péter
  Bizonytalan cserjék - Czauner Péter

  A kora ősz alkalmas arra, hogy a cserjéket felkészítsék a télre, az újonnan beszerzett bokrok tavasszal azonban sok meglepetéssel szolgálhatnak, ha a télállóságról nem tájékozódott kellőképpen a hobbikertész.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 12-18.
  Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 12-18.

  Elérkezett a talajfertőtlenítések és a totális gyomirtások ideje. Mindkét munkánál nagyon fontos az időzítés!

  Olvass tovább
 • Prolongált virágzás - Czauner Péter
  Prolongált virágzás - Czauner Péter

  Néhány apró trükkel, hetekkel meghosszabbítható kedvenc növényeink virágpompája. Az egészséges és a harmonikusan táplált példányok tovább élnek, ha az elnyílt virágaikat eltávolítjuk, illetve lombjuk épen marad.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 5-11.
  Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 5-11.

  Borvidékeinken folyik a szüret. Egyelőre a fehér fajtákat szedik. Sok termelőtől hallom a panaszt, valami, számukra ismeretlen károsító járványos fellépéséről és a fürtökön való pusztításáról. A vizsgált növényminták egyértelműen a feketerothadás tüneteit mutatják.

  Olvass tovább
 • Visszavonulás - színesben - Czauber Péter
  Visszavonulás - színesben - Czauber Péter

  Már az ősz első heténél tartunk, hozzá lehet kezdeni az idei visszavonuláshoz. A ház körüli kert kialakításakor nem kell feltétlenül évtizedes elkötelezettséget vállalni. A kert átrendezhető, a növények átültethetők, újakkal lehet úgy alakítani, hogy jobban illeszkedjék a környezethez.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 29. - szeptember 4.
  Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 29. - szeptember 4.

  Augusztus utolsó napjaiban megkezdődött a szőlőszüret. A szedés során általában kisebb-nagyobb mértékben volt látható a lisztharmat-fertőzés, főleg a fürtökön. Augusztus elejétől több szőlőben támadott a peronoszpóra is a hajtásvégeken. A vörös fajták permetezése éppen ezért még aktuális. 

  Olvass tovább
 • Az otthon termett szamóca gyakran nem jut el a konyháig - Czauner Péter
  Az otthon termett szamóca gyakran nem jut el a konyháig - Czauner Péter

  Gyümölcseink (vagy zöldségeink) között a legkényesebb a szamóca. Szezonja tavasszal, kora nyáron van. Hogy szüret is legyen, most kellene palántázni.  A szamócát egyébként sokkal többen kedvelik, mint ahányan termesztik. Kiskerti, szabadföldi, fóliás nevelése számos buktatóval jár, de akinek lehetősége van rá, érdemes próbálkozni vele. Sokhelyütt árusítanak folyton termőnek hirdetett edényes vagy ámpolna szamócát is. Nagy reményeik ne legyenek, de az biztosnak tűnik, hogy ezekről egyszer...

  Olvass tovább
 • 2020. évi 22. növényvédelmi felhívás - Zsigó György
  2020. évi 22. növényvédelmi felhívás - Zsigó György

  „Már késő!”- mondta szomorúan a szomszédom egy csúcsrothadásos paradicsommal a kezében. Annyiban igaza van, hogy a bogyókról már nem tudjuk eltüntetni a besüppedő fekete foltokat. De az elszáradt, perzselt leveleket sem lehet visszazöldíteni és a varas körtéről sem tudjuk eltüntetni a barna gombatelepeket. Viszont tanulhatunk az idei évből. Három olyan aktuális problémáról írok, melyeket csak megelőzéssel lehetett volna kivédeni.

  Olvass tovább
Showing 1 to 20 of 1148 (58 Pages)