Az algák forradalma

Az algák forradalma

Pap Edina 2025. szept. 23. Kb. 10 perc olvasás

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányul a fenntartható gazdálkodásra, és ebben kulcsszerepet játszanak a természetes alapanyagok. Az algák igazi szuperhősök, mivel koncentráltan tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és növényi hormonokat a szebb és egészségesebb növényekért. De hogyan is hasznosíthatók a mezőgazdaságban, a kertészetben vagy a parkfenntartásban az algák?

Már a legelején érdemes leszögezni, hogy az algakészítmények, akárcsak az emberek számára gyártott étrend-kiegészítők „nem helyettesítik a kiegyensúlyozott és változatos étrendet”. Ez a növények esetében is igaz. Az algákból készült termékek nem közvetlenül a tápanyagpótlást szolgálják (bár tartalmaznak makro- és mikroelemeket is), hanem a növények természetes folyamatait serkentő biostimulátorok, vagyis növényi étrend-kiegészítők körébe tartoznak.

Az algák, különösen a biostimulátor készítményekben leggyakrabban használt Ascophyllum nodosum életük során szélsőségesen stresszes körülményeknek vannak kitéve. Az ár-apály zónában fejlődnek, ami azt jelenti, hogy életük során hol mélyen a víz alatt, hol pedig a partra vetve, száraz napos körülmények kötött él. Ezen feltételek arra késztetik az algákat, hogy a túlélés érdekében speciális antistressz anyagokat termeljenek. Éppen emiatt koncentráltan tartalmazzák azokat a vegyületeket, amelyek a növények számára is hasznosak a túléléshez és a fejlődéshez.

A tengeri algák kifejezetten stresszes körülmények között élnek

Mit tartalmaznak az algák?

Növényi hormonok: Az algák testében található auxinok, citokininek és gibberellinek természetes növekedésserkentők. Segítik a növények sejtmegnyúlását, a gyökérképződést és a hajtásnövekedést. A citokininek lassítják a levelek öregedését és serkentik a sejtek osztódását. A gibberellinek serkentik a magok csírázását és a hajtásnövekedést, valamint a gyümölcsök és virágok megfelelő fejlődését.

Aminosavak: Az algák jelentős mennyiségű aminosavat tartalmaznak, amelyek a fehérjék építőkövei, így nélkülözhetetlenek a növényi anyagcsere-folyamatokhoz.

Mikroelemek és ásványi anyagok: A tengeri algák szivacsos vázszerkezetük révén magukba szívják a tengervízből a mikroelemeket, így gazdag forrásai a vasnak, cinknek, magnéziumnak, mangánnak, réznek és bórnak.

Alginátok: Ezek a poliszacharidok gélszerű anyagot képeznek, ami segíti a talaj vízmegtartását és tápanyag-raktározó képességét.

Betainok: Ezek a vegyületek segítenek a növényeknek túlélni a különböző stresszhelyzeteket, például a szárazságot vagy a fagyot.

Hogyan segítik az algák a növények életfolyamatait?

Jobb gyökérfejlődés: Az algákban található auxinok és citokininek elősegítik a gyökérrendszer erőteljesebb növekedését, így a növények hatékonyabban veszik fel a vizet és a tápanyagokat a talajból.

Stressztűrés: Segítenek a növényeknek ellenállni a környezeti stresszhatásoknak, mint például a szárazságnak, a fagynak vagy a hőségnek. Ez különösen a klímaváltozás korában válik egyre fontosabbá.

Jobb terméshozam és minőség: Az algakészítményekkel kezelt haszonnövények gyakran bőségesebb és nagyobb termést hoznak és a beltartalmi értékük is magasabb. A gyümölcsök és zöldségek ízletesebbek és hosszabb ideig tárolhatók lesznek.

Élénk szín: A dísznövények, virágágyások és a gyep is profitál az algák jótékony hatásából. A kezelés után a növények élénkebb színűek, erőteljesebbek, a gyep pedig sűrűbb és zöldebb lesz.

Az algák a jövő reménységei

Hogyan kerül az alga a flakonba?

Magyarországon számos növényi biostimuláns algakészítmény van forgalomban, amelyek főleg tengeri algákból készülnek, mivel a fent említett okok miatt ezek a fajok tartalmazzák a legmagasabb koncentrációban a fent említett hasznos anyagokat.

A leggyakrabban használt algafaj az Ascophyllum nodosum, amit elsősorban a Norvégia, Izland, Írország és Skócia hűvös, tiszta tengerpartjain gyűjtenek be. A betakarítás után az algákat kíméletes eljárással dolgozzák fel, hogy megőrizzék a bennük lévő értékes vegyületeket. A leggyakoribb feldolgozási módszer a hidegen sajtolás vagy a lúgos hidrolízis, amely során az algasejteket feltörik, és kiszabadulnak a bennük lévő tápanyagok.  Az így nyert algakivonatot ezután stabilizálják és folyékony vagy granulált formában csomagolják és hozzák forgalomba, gyakran más tápanyagokkal (pl. káliummal, foszforral, mikroelemekkel) dúsítva.

Formulák szerint az algakészítmények lehetnek folyadékok, szuszpenziók vagy granulátumok.

A folyékony algakivonatok könnyen adagolhatók, lombtrágyaként permetezéssel vagy öntözéssel is kijuttathatók. Gyorsan felszívódnak, szinte azonnal hatnak.

Granulált algakészítményeket a talajba kell bedolgozni, ahonnan a tápanyagok fokozatosan szabadulnak fel, így hosszabb ideig biztosítják a kedvező hatásukat.

A szuszpenziós készítmények algát és ásványi műtrágyákat is tartalmaznak, így egyidejűleg biztosítják a gyors tápanyagpótlást és a biostimuláns hatást.

A gazdabolt. hu kínálatában is számos algakészítmény megtalálható.

Az Atlanti-óceán északi partjainál, a kanadai és norvég partok mentén élő Ascophyllum nodosum kivonatát több termék is tartalmazza (pl. MC Cream, Asco Alga), mivel ez az algafaj rendkívül gazdag növényi hormonokban, aminosavakban és mikroelemekben.

A Kelpak egy auxintúlsúlyos algakészítmény, amely dél-afrikai tengeri algából, Ecklonia maxima fajból, magas nyomású hidegpréseléssel készült kivonat. Közel 100 féle biológiailag aktív anyagot tartalmaz, amelyek együttesen okoznak auxin jellegű hatást, ami elsősorban a gyökeresedést és virágzást támogatja. A benne lévő tápanyagok és a betain segítenek csökkenteni az olyan stresszhatásokat, mint például a fagy, míg a lipidek és poliszacharidok energiával látják el a növényt.

Számos kertészeti biostimulátorban megtalálható (Mr. Pitch Pázsit Pro Alga+) Chlorella vulgaris faj kivonata, ami egy édesvízi, egysejtű zöld mikroalga. Több emberi fogyasztásra szánt étrend-kiegészítő is tartalmazza (a Spirulina mellett). A Chlorella vulgaris algát ma már ipari méretekben, ellenőrzött körülmények között, sok esetben zárt biológiai rendszerekben termesztik, ahol szabályozzák a fényviszonyokat, a hőmérsékletet és a tápanyagellátást, és elkerülhető a szennyeződés, kártétel és betegség.

A biostimulátorok, így az algakészítmények piaca is dinamikusan növekszik. Mivel a hagyományos műtrágyák és növényvédő szerek használatát egyre szigorúbban szabályozzák, a gazdálkodók és különösen a hobbikertészek egyre inkább a természetes alternatívák felé fordulnak.

Algák a fenntartható jövőért

Az algák jelentős szerepet játszhatnak a fenntartható jövő megteremtésében, mivel számos területen kínálnak környezetbarát alternatívákat. Különböző fajai felhasználhatók az élelmiszer- és az energiatermelésben, a szennyvíztisztításban és a szén-dioxid megkötésében is.

Élelmiszer és takarmány: Az algák rendkívül táplálóak, gazdagok fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban és esszenciális zsírsavakban (például omega-3). Részlegesen kiválthatják a hagyományos állati és növényi fehérjeforrásokat. A Spirulina és a Chlorella mikroalgákat már széles körben használják étrend-kiegészítőként és funkcionális élelmiszerekben, de a nyugati emberek körében is népszerű ázsiai konyhai is előszeretettel alkalmazza. Legismertebb talán a sushi, amit szárított fekete nori – amit a Porphyra nemzetséghez tartozó vörösmoszatokból állítanak elő – lapokba tekernek. A wakame (Undaria pinnatifida) és a kombu (Laminaria ochroleuca)  algák népszerű alapanyagai a salátáknak és krémeknek. A miso leves alapleve, a dashi gyakran kombu algával készül. A feldolgozott algaporokat tésztákba és kenyerekbe is belekeverik, növelve ezzel a tápanyagtartalmukat. A vörös algából kivont agar-agar, amit szövettenyésztés a gombakitenyésztés táptalajaként laboratóriumokban használnak kiváló zselésítő anyag, kiváló vegán alternatívája az állati eredetű zselatinnak. Az algák az állati takarmányozásban a szójaliszt és a halliszt leváltója lehet.

A wakamé, avagy algasaláta a japán és ázsiai konyha ikonikus fogása

Környezetvédelem: Az algák a fotoszintézis révén nagy mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, miközben oxigént termelnek. Ez a képességük kulcsfontosságú a levegő CO2-tartalmának csökkentésében, így az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Ipari létesítmények, például erőművek közelében történő algatermesztés hatékonyan segíthet a kibocsátott szén-dioxid megkötésében. Az algák emellett természetes szűrőként is funkcionálnak. Képesek biológiai úton, környezetbarát módon megtisztítani a szennyvizet az olyan tápanyagoktól, mint a nitrogén és a foszfor, amelyek a hagyományos vízi ökoszisztémákban a szerves anyagok túlzott felhalmozódását (eutrofizációt) okozzák. A folyamat során keletkező biomassza felhasználható energiatermelésre, trágyázásra vagy takarmányozásra is.

Bioüzemanyag és ipari felhasználás: Az algákból nyert olaj magas hozamú és fenntartható alapanyagot biztosít bioüzemanyagok, például biodízel és bioetanol előállításához. Az algatenyésztésnek alacsony a terület-, víz- és energiaigénye és nem foglalja el az élelmiszertermelésre szánt földterületeket. Ezen felül az algák biomasszája és vegyületei a kozmetikai iparban, a gyógyszergyártásban és a biológiailag lebomló műanyagok előállításában is felhasználhatók.

Ez is érdekelheti:

Biostimulátorokkal a stresszmentes kertért

Így pótold a mikroelemeket természetes módon

Ismerjük meg jobban talajunkat!

5+1 tipp, hogy a gyep túlélje a kánikulát

 

Asco Alga 0,2 l

3 018 Ft
MC Cream 1l

14 402 Ft
Kelpak 1 l

7 544 Ft
Mr. Pitch Pázsit Pro Alga+ 5 l

17 335 Ft
Bioplantella Kert tengeri algás szerves trágya 1 l

2 416 Ft