Eddigi tanácsok

Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Sebestyén Gábor!

Hol van tartva az olajfa? Napos helyen, melgen, vagy hideg helyen? Milyen gyakran szokta öntözni?

#44739
Ákos Varga Szaktanácsadó

Kedves Bettina,
Inkább a huzat lesz a hibás a lehullot levelek miatt, de ha tudna e közelebbi képet csatolni a dudoros levelekről, akkor pontosítani lehet az okot. Köszönöm szépen!

#44732
Ákos Varga Szaktanácsadó

Kedves Attila,

Ahogy Kis Krisztiánné is írta, a poloskák szívógatása által komoly minőségromlás jelentkezik a paradicsomon. Ellenben egészségügyi szempontból nincs ok aggodalomra. A poloska által károsított paradicsom nem ártalmas a fogyaszóra nézve, csak kellemetlen ízű.

#44731
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Schwarcz János,

A csatolt képeken a citrom termésén a barna foltok pajzstetvek lesznek. Szúró-szívó szájszervükkel szívogatnak a leveleken és a terméseken is. A hátukon pajzs található.
Mennyire vannak elterjedve a növényen a barna foltok?
Védekezni szükséges, mert tovább fognak szaporodni. Kérdés, hogy hol található a növény? Régóta önnél van?

#44730
Ákos Varga Szaktanácsadó

Kedves Tatár Katalin,

A leírása alapján nagy valószínűséggel viaszos pajzstetvek vannak az orchideán. Ezek a kis rovarok szívogatnak a növényeken, és ragacsos mézharmatot ürítenek ki. Szappanos vizes szivaccsal, vagy egyéb eszközzel finoman át kell törölgetni a leveleket.

#44610
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Kármán Sándor,

Kérem, hogy csatoljon egy fényképfelvételt a visszaszáradt ágrészről, valamint a korhadt lyukról.

#44609
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Jámbor Zita!

Az összes termés fekete kívül belül? Nem hinném, hogy a tüzelés az oka. Lehet betegség is. Tudna csatolni fényképet a termésről valamint a fáról?

#44385
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Sári Krisztián!

Emlősök/rágcsálók - pl. mezei egér/pocok, mókus - tudnak ekkora lyukat rágni a dió termésén talajszinten.

#44384
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt M. Szabó Rita,

Sajnos beltérben nem ajánlatos használni a dimilint. A növények átültetését javaslom! Az átültetéssel a talajban lévő lárvákat távolítjuk el, valamint az imágókat sárga színű ragacslapokkal lehet gyéríteni.

#44383
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Temesváriné Papp Szilvia!

A képeken a fügeleveleken ahogy az alább található bejegyzésekben is, a ligeti levélmoly kártétele látható. Jelenleg engedélyezett növényvédő szer nincs a fügére. Ha csak egy két bokorról van szó, akkor érdemes a következő évben kicsit nagyobb figyelemmel követni a fügét, és azokat a leveleket ahol hernyók vannak, vagy látszik a kártétel le kell szedni és megsemmisíteni.

#44348
Ákos Varga Szaktanácsadó

Ha kedvező az évjárat és nagyon felszaporodnak akkor áttelepedhetnek a többi gyümölcsfákra is. Csak leveleken károsít, terméseket nem bántja.

#44236
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Jenei Tamás,

Ha csak egy két fügéről lenne szó, akkor azt javasolnám, hogy a fertőzött leveleket el kell távolítani. De ilyen nagy mennyiségben ez kivitelezhetetlen. Érdemes megérdeklődni, hogy Olaszországban, Horvátországban hogyan/milyen módon védekeznek a kártevő ellen. Ha ott használnak növényvédőszert a kártevő ellen, akkor a jövőben érdemes felvenni a kapcsolatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növényvédőszer és Termésnövelő Anyag Engedélyezési Osztályával, ahol növényvédőszerre eseti engedély iránti kérelmet lehet leadni. (https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig/szakteruletek/novszereng/engbev/engengoszt.html)

#44203
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Szabó Henriett!

A meggyleveleken a körte csipkéspoloska kártétele látható. Különösen alma és körtefákon vannak jelen, de cseresznye és meggyfákon is szívogathatnak. Kárképe a levél színén látható apró sárga pontokból összeolvadó foltok. A fonáki részén - a fekete pöttyök - a poloskák ürüléke látható. Házi kertekben nem feltétlenül szükséges védekezni ellenük. Felszívódó rovarölő szerekkel lehet hatékonyan védekezni nagyobb mértékű felszaporodás esetén.

#44201
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Jenei Tamás,

A fügeleveleken feltehetőleg a ligeti levélmoly (Choreutis nemorana) hernyóinak károsítása látható. A hernyók a füge levelein rágást folytatnak, illetve össze is szövik a leveleket. Hazánkban sajnos nincs engedélyezett rovarölőszer ellene fügében. A termést nem károsítja.

#44117
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Szabó Sámuel, Veréb Gergő

A kép alapján nem lehet megmondani, hogy pontosan mi okozhatja a problémát. Amennyiben Szabó Sámuel leírása alapján hasonló tüneteket talál, nagy valószínűséggel borókaszú lesz. De a szúbogarak ellen amennyiben már a növényben vannak benne akkor nem lehet hatékonyan védekezni, csak a rajzási-repülési időben (májustól figyelhető meg). A Reldan vagy Megatox egyrészt nem engedélyezett tujafélékre, másrészt pedig I. kategóriájú - csak fehér könyvvel, növényorvosi vénnyel lehet megvásárolni. Érdemes a rajzását sárga ragacslapokkal figyelni és az alapján védekezni kontakt és felszívódó rovarölőszerekkel.
A legfontosabb dolog viszont a megfelelő kondíció fenntartása. Az esetleges fertőzött ágakat pedig mielőbb eltávolítani és megsemmisíteni.

#44116
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Csonkaréti Gergely,

Az alsó képen a rózsa diplokarponos betegséges látható, míg a felsőn pedig rozsdás betegség.
Az alábbi linken részletesebben olvashat a betegségekkel kapcsolatban:

http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&category_id=1&page_id=36

#44115
Ákos Varga Szaktanácsadó

Kedves Vaskó Tibor Gyula,

Kérem készítsen fotót a rovarokról, megvilágítva (akár zseblámpa), mert így ellenfényben nem lehet jól látni. Így csak tippelni tudok a levéltetvekre. A növény hol található? Lakásban vagy kint a szabadban? Ennek függvényében lehet pontosítani a tetvel elleni védekezési lehetőségeket.
A foltok pedig napégésre hasonlítanak. Sok levélen van folt vagy csak pár darabon?

#43991
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Gábor!

Kérem csatoljon képet, az alapján többet tudunk mondani a problémával kapcsolatbna.

#43990
Ákos Varga Szaktanácsadó

Kedves Kiss Annamária!

Nagyon nagy valószínűséggel a rendkívüli meleg miatt a fiatal levelek érzékenyen reagáltak.

#43945
Ákos Varga Szaktanácsadó

Kedves Pintér Úr!

Az ön által leírt vízmennyiség bőven elég a normál időjárás során. A szélsőségesebb időjárás esetén érdemes többször locsolni ha van lehetőség rá. A lombok permetezése nem helyettesíti a locsolást. Azzal hogy a leveleket locsolja párás környezetet tud biztosítani a lombozat számára és javítja az ellenállóképességét.

#43944