Fügebetegség

Szilvia Temesvarine Papp

Nagyon Szépen köszönöm a vàlaszàt!

#44386
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Temesváriné Papp Szilvia!

A képeken a fügeleveleken ahogy az alább található bejegyzésekben is, a ligeti levélmoly kártétele látható. Jelenleg engedélyezett növényvédő szer nincs a fügére. Ha csak egy két bokorról van szó, akkor érdemes a következő évben kicsit nagyobb figyelemmel követni a fügét, és azokat a leveleket ahol hernyók vannak, vagy látszik a kártétel le kell szedni és megsemmisíteni.

#44348
Szilvia Temesvarine Papp

Üdvözlöm! Nekem is hasonlo tünetek jelentek meg a kis füge fankon, nagyon aggaszt tavaly ültettem es most van is rajta termes . Erdekelne mit tehetnek ellene ill . ugyanaz e mint a masik kêpen amit az ùr küldött be.

#44310
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Jenei Tamás,

Ha csak egy két fügéről lenne szó, akkor azt javasolnám, hogy a fertőzött leveleket el kell távolítani. De ilyen nagy mennyiségben ez kivitelezhetetlen. Érdemes megérdeklődni, hogy Olaszországban, Horvátországban hogyan/milyen módon védekeznek a kártevő ellen. Ha ott használnak növényvédőszert a kártevő ellen, akkor a jövőben érdemes felvenni a kapcsolatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növényvédőszer és Termésnövelő Anyag Engedélyezési Osztályával, ahol növényvédőszerre eseti engedély iránti kérelmet lehet leadni. (https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig/szakteruletek/novszereng/engbev/engengoszt.html)

#44203
Tamás Jenei

Tisztelt Varga Ákos,

köszönöm az észrevételeit. Őrülök, hogy a termést nem károsítja, de a ligeti levélmoly ilyen mértékű terjedése aggaszt. Ugyanis nem egy vagy két levélről van már szó, mint tavaly, hanem lassan-lassan egyre több fügelevélről és egyre több fügebokorról. Mit fog hozni a jövő év, ha így haladunk? Esetleg kérjek segítséget Horvátországból? Vagy Olaszországból? Ahol több tapasztalattal rendelkeznek a fügebetegségek elleni védekezésről. Javaslatait előre is köszönöm.

Minden Jót,
Jenei Tamás

#44129
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Jenei Tamás,

A fügeleveleken feltehetőleg a ligeti levélmoly (Choreutis nemorana) hernyóinak károsítása látható. A hernyók a füge levelein rágást folytatnak, illetve össze is szövik a leveleket. Hazánkban sajnos nincs engedélyezett rovarölőszer ellene fügében. A termést nem károsítja.

#44117
Tamás Jenei

Tisztelt Hölgyem/Uram,

körübelül száz fügét telepítettem az elmúlt három évben a Balaton-felvidéken, huszonöt fajtából. Már tavaly is elvétve, de idén megtámadta egy betegség az ültetvényt. Hétről hétre egyre több levelet, és egyre több fügebokrot érint. Melékelten küldök néhány képet a megbetegedett levelekről. A termést egyenlőre nem ériniti. Előre is köszönöm, ha bármilyen tanácsot tudnak adni.

Üdvözlettel,
Jenei Tamás

#44107