Platán növényvédelme

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A sebzés helyén a nedvfolyás évekig tarthat, ha a sebfelület még nem száradt be. Ezért érdemes fasebkezelővel vagy gombaölő szeres péppel /pl. bordóilé, Champion/ alaposan bekenni, elősegítve ezzel a gyógyulást. Ha ez a kezelés elmarad, a sebfelületen megtelepedhetnek károsítók /gomba-baktérium és kártevő is/.

#50735
Klein Sandor

Platanunk levagott aga helyen ujra folyik kulonosen most eso utan. Egy eve kezdte de lekotes utan abbamaradt.
Mit kell tennem ?
Nagyon kosz
Sandor.klein@gmail.com
.

#50580
Fehér Pécé

Közben mentem ki képeket készíteni és a kérdést elfelejtettem. Szóval Megmenthető a fa?
Ássak neki körbe egy medret és cseréljem ki termőföldre a talaját, vagy hagyjam az csudába a platánt és válasszak másik gyorsan jövő fát?

#48732
Fehér Pécé

Mellékeltem még egy képet
Válaszát előre is köszönöm!

#48731
Fehér Pécé

Jó napot!

Vettem tavasszal egy platánt, de állandóan göthös. Már többször permeteztem gombaölővel, locsoltam, de csak hamar meg szeretné adni magát.
A talaja sóderes, de az ültetőgödröt virágfölddel töltöttem ki.

#48730
Dr. Némethy Zsuzsanna

Kedves Kiss Annamária!
A platán lisztharmat betegsége kifejezetten a fiatal leveleket fertőzi meg, attól sárgulnak, száradnak el a levelek. Kén hatóanyagú gombaölő szerek, valamint a Systane, Topas, Chorus, Amistar gomabölő szerek is hatásosak ellene.

#43984
Ákos Varga Szaktanácsadó

Kedves Kiss Annamária!

Nagyon nagy valószínűséggel a rendkívüli meleg miatt a fiatal levelek érzékenyen reagáltak.

#43945
Ákos Varga Szaktanácsadó

Kedves Pintér Úr!

Az ön által leírt vízmennyiség bőven elég a normál időjárás során. A szélsőségesebb időjárás esetén érdemes többször locsolni ha van lehetőség rá. A lombok permetezése nem helyettesíti a locsolást. Azzal hogy a leveleket locsolja párás környezetet tud biztosítani a lombozat számára és javítja az ellenállóképességét.

#43944
Annamária Kiss

Kedves Varga Ákos!
A 12 éves platánfám új levelei két hete sárgulnak, vajon miért?

#43917
Ádám Pintér

Kedves Varga Úr!

Köszönöm a válaszát! Legyen szíves némi támpontot adni az öntözés gyakoriságával, mértékével és módjával kapcsolatban. Én szándékaim szerint rendszeresen kijártam öntözni a fát már egészen áprilistól kedzve (heti 1 x kb. 100-200 liter, a kialakított "tányérjába", illetve a gyökeréhez ültetéskor leásott drain csőbe). Most hallottam olyan verziót is, hogy ne öntözzem alulról, hanem a leveleit permetezzem esténként, de én ezt kétkedve fogadom, mivel nem hinném, hogy egy iylen kis fa a levelein keresztül elegendő vizet tudna felvenni.

#43902
Ákos Varga Szaktanácsadó

Kedves Pintér Ádám!

Sajnos a napégés/száradás tünetei láthatók a leveleken. Jó kondícióban kell tartani a faiatal növényt (tápoldat, öntözés többször).

#43888
Ádám Pintér

(Az előző hosszászólásomhoz csatolok még egy képet, ugyanis a rendszer egyszerre csak egy képet enged feltölteni.)

#43875
Ádám Pintér

Tisztelt Szaktanácsadók!

Tavaly ősszel ültettem el egy konténeres juharlevelő paltánt.
Idén tavasszal még rügyfakadás előtt kapott egy kénes lemosó permetezést (NEVIKÉN), illetve körülbelül egy hónapja megelőzés jelleggel egy MOSPILAN+TOPAS kombót.
Körülbelül 1-2 hete kezdtem furcsállni, hogy a levelek itt-ott foltokban kicsit barnulnak, de nem tűnt vészesnek a dolog. Jelenleg az egész fa el van sárgulva-barnulva, állapota a csatolt képeken látható.
Kérem, segítenek eligazodni, mi a teendő!
Segtségület előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Pintér Ádám

#43874
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Zsolt Balogh!

A leveleken aknázómoly és platán csipkéspoloska kártétele látható. Sajnos a csipkéspoloska erőteljesebb kártétele során akár korai lombhullást is előidézhet. Védekezni tavasszal célszerű az első nemzedék ellen. A fa nagy mérete miat inkább az endoterápiás (injektálás) védekezés a leghatékonyab. pl.:
http://parkfavedelem.hu
http://vadgesztenye.eu/

#43594
Balogh Zsolt

Tisztelt szaktanácsadók! 10-12 m-es platánfánk levelei sárgulnak és hullanak. Mellékeltem néhány fotót. Mi lehet a teendő? Köszönettel Balogh Zsolt

#43589
Balogh Zsolt

Tisztelt szaktanácsadók! 10-12 m-es platánfánk levelei sárgulnak és hullanak. Mellékeltem néhány fotót. Mi lehet a teendő? Köszönettel Balogh Zsolt

#43588
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Rédei István!

Ha elenyésző mennyiségben vannak jelen a foltok, akkor érdemes mielőbb levágni a károsított ágvégeket és azokat megsemmisíteni. Ezzel csökkenteni lehet a jelenlétüket és nem lesz szükség védekezésre.

#43269
István Rédei

Tisztelt Szaktanácsadók!

7-8 m magas 5 éve ültetett Platánfán találkoztunk a csatolt fotón szereplő hernyóval.
Foltokban látunk olyan ágakat, ahol pókhálószerű szövést látunk és láthatóak ezek a kis hernyók.
Mivel védekezhetünk?

Üdv,
Rédei

#43250
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Varga Kálmán!

Kérem csatoljon fényképet a levelekről!

#42923
Kálmán Varga

Tisztelt Szaktanácsadók!

2011-ben ültetett akkor még 2-3m magas platán fák (6db) eddig szépen fejlődtek jelenleg kb 6-7 m magasak, pár hete levelet bontottak, de az elmúlt napokban a még éppen kinyílt kis méretű levelek teljes ágakon tömegesen lesárgulnak, bepöndörödnek, főleg az alján középmagasan, lehullanak.. A fák alatti gyepet naponta automata öntözi, és sok eső is esett múlt hétig (esős napokon öntözés nem ment), vízhiány nem lehet. Mi lehet az oka? Mivel kezeljük? Magasságuk miatt permetezés max 4-5m-ig megoldható motoros permetezővel. Köszönöm előre is válaszukat.
Üdv,
V.K.

#42883