citromfa betegség

János Schwarcz

Üdv.

A termést, leveleket letörölgettem (ecetes, cukros, mosogatószeres) mixel.
Utána lepermeteztem Celaflor Careo rovarölő permettel 2X.
A második permetezés után már szinte teljesen tiszta.
A növény 2017 május óta van nálam.
Faiskolában vásároltam.
Akkor jött a probléma mikor bevittük az előszobába teleltetni.

thumb
#44755
Akos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Schwarcz János,

A csatolt képeken a citrom termésén a barna foltok pajzstetvek lesznek. Szúró-szívó szájszervükkel szívogatnak a leveleken és a terméseken is. A hátukon pajzs található.
Mennyire vannak elterjedve a növényen a barna foltok?
Védekezni szükséges, mert tovább fognak szaporodni. Kérdés, hogy hol található a növény? Régóta önnél van?

#44730
János Schwarcz

Üdvözlöm!Az előbbitémához kapcsolok új fotót.A citroma minden termésén látszik.Egy egy pötty van a levélen és a növény szárán is.A kérdésem az, hogy mi ez?Mit lehet ellene tenni?

thumb
#44710
János Schwarcz

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék.
A citromfa termésén az alábbi barna pöttyök vannak.
Mik ezek?
Az érett citrom pórusain szivárgó leve?

thumb
#44696
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves G. Emőke!
Ez a fotó homályos. Kérek nagy felbontású jól nagyítható felvételeket. A fonáki részről is.

#44440
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Kitti!
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mindig megbízható helyről szabad csak vásárolni. Az újonnan hazavitt növényt pedig minden esetben, karanténba kell helyezni.

#44439
Granyák Emőke

Kedves Katalin! Mi lehet a baj?

thumb
#44353
Kitti Kovacs

Kedves Katalin!

A nagyáruházban vásárolt mandarinfáim valamilyen betegságet kaphattak, amikor a nyaralásunk idejére elköltöztettük. 2 hét alatt teljesen lehullott az egyiknek a levele, leszáradtak az ágai. Most a másik növény, ami visszahozatala után még virágzott, kezd el száradni egyik napról a másikra. Mit tudok tenni, hogy ne menjen tönkre ez a virágom is? Próbáltam pár fotót készíteni.

thumb
#44027
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves S. Mónika!
Először is a tápoldat a szobanövényeknek való! Gyümölcsfákat nem lehet vele nevelni. Ahogy a leveléből kiolvastam semmi megelőző talajmunkát nem végeztek! Nem felvételezték a talajt! Nem töltötték fel szerves trágyával, stb. Ha nincsenek meg az alapok akkor sikertelen a növénytermesztés is.
A citromfa egyáltalán nem tűri a tűző napot. Az a ruha féle, amit alkalmaznak nem megfelelő. Nem segít semmit.
A rovarokat nem lehet látni! Erről semmit nem mondhatok! Kérek róluk egy nagy felbontású jól nagyítható felvételt.
Javaslom, hogy olvassa el ezt a cikket (sok mindent írtam bele):
http://www.gazdazona.hu/2013/07/22/a-citromfa-nem-disznoveny/

#43729
Mónika Süli

További képek :

thumb
#43651
Mónika Süli

További képek :

thumb
#43650
Mónika Süli

További képek :

thumb
#43649
Mónika Süli

További képek :

thumb
#43648
Mónika Süli

Tisztelt Katalin,

Szerbiabol, Vajdaság - Zenta, írok Önnek. A segítségére és a szakértelmére lenne szükségünk.
A képeken át küldtem Önnek a banánfáinkat, illetve a citromfát. Nagyon aggódok értük. Múlt év októberében vettünk egy 2,5 méter banán fát. Akiktől vettük azt mondták, amint elültetjük, pár hét múlva téliesítést csináljunk. Szárig vágjuk le, szalmázzuk be, és fedjük le. Így is tettünk. Majd február végén kibontottuk, és be volt peneszedve, vizes volt es elhalt. Ameddig bírtuk kivagtuk. Majd meglepő módon, 3 hét mulva a földből kibujt a banán fa. Hirtelen gyorsan kezdett nőlni. Rá 4 hétre mellette kibujt még egy hajtás. Azóta a kepen látható nagysagura nőttek, de kb 2 hete nem nőnek tovább. Es elkezdtek nagyon szaradni. Napjaban 3 x öntözzük a párommal, es 5 napja csinaltunk nekik egy terasz szeruseget... Mert direkt a napon vannak, semmi árnyék. Es valami fekete bogarak is vannak rajtuk, es a citromfankon is. A citromfa is tele van ezzel a fekete bogarral. Tapoldatot heti 1x adunk nekik. De így is a citromfa egyik resze vilagos levelű, a masik nagyobb resze sötét zöld es nem viragzik. Múlt evben 40 citromot adott. 8 eves volt a fa amikor 2 eve megvettuk egy idos nenitől, aki mar nem tudta gondozni.
Kérjük a segítséget, amennyiben lehet, hogy mi tevők legyünk a fákkal kapcsolatban.
Ön mit javasol? Szeretnénk Őket megmenteni.
Előre is köszönöm a segítséget.
Tisztelettel
Süli Mónika

thumb
#43647
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Bozsik Nóra!
A növényeket nem spriccelve párásítjuk, van arra számos kevésbé ártalmas lehetőség. Tudom, hogy több helyen ezt javasolják. Növényorvosként, nem javaslom ezt az eljárást. A kórokozók bejuttatásához az egyik legnagyobb segítség, úgy hogy a jövőben ezt ne tegye!
Mennyire van a növény a napon? Fogjon egy nagyítót és alaposan vizsgálja át a növényt. Kérek, egy nagy felbontású, jól nagyítható felvételt a fonákról is.

#43624
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves F. Máté!
Magyarországon nem létezik és nem is engedélyezett ez a szer. Semmiképpen sem javaslom. A Sanmite 10 SC viszont gyümölcsökre nem engedélyezett! Ne felejtse el, hogy a citromfa nem dísznövény.

#43623
Nóra Bozsik

Kedves Szakértő!
A kínai mandarinfám levelein 2-3 hete foltok jelentek meg. Szélvédett helyen van. 2 heti szinten tápozom. Tavasszal nagyon sok új hajtást hozott, a friss világoszöld levelei sötét zöldek lettek. A növekedése megállt. A párásítást spricnivel oldom meg, minden nap lefújom vízzel a leveleit.
Aggasztanak a foltok. Mit lehet tenni?
Köszönöm válaszát!
Üdv: B. Nóra

thumb
#43564
Máté Dr. Fehér

Tisztelt Szakértő!

Először is nagyon szépen köszönöm a tanácsát. Sanmite nevű szerem van itthon atka ellen, ezzel a kezelés megtörtént. Fogok Mospilant is beszerezni és váltogatva ismételni a permetezést.
Ugyan a képen nem látszik, de amikről szó van, az fiatal citrusfélék, termés sajnos még nincs, ami kötött, azt levettem, mert nagyon visszafogná a növényt a kiérlelésük.
A BI 58-at nem pontosan írtam. Ez nem a pincében apáink idejéből megmaradt. régi flakon. Bi 58 Nowy 400EC néven az EU-ban van egy utódja, ami szabadon, vizsga nélkül beszerezhető, erre gondoltam. Nem találtam olyan megszorítást, ami alapján gyümölcsben nem volna bevethető, bár alapvetően a kaktuszgyűjteményem karban tartására és ősszel a lemosó permetezéshez adalékként használom. Ha azt gondolja, hogy ez így is aggályos, akkor természetesen innentől nem teszem.

Köszönettel,

Fehér Máté

#43500
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Sz. Dávid!
A fotó nem megfelelő, nem nagyítható és homályos! Kérek nagy felbontású, jól nagyítható felvételt.
Valamint egy jó nagyítóval vizsgálja át a növényt, a levelek fonáki részét is. Írjon le mindent a tartásukról és hogy milyen növényvédelmet alkalmaz .

#43497
Dávid Szirtes

Tisztelt szakértő!

Van egy nem egészen két éves citromfám, amit ősszel földlabdával együtt átültettem.A képen látható elváltozások jelentek meg rajta. Mit tegyek fám gyógyulása érdekében? A napokban szerettem volna beszemeztetni. Jó ötlet-e ilyen állapotban végrehajtani a műveletet?
Előre is köszönöm a segítséget!

thumb
#43437