ribizli permetezése

Tick Zoltán Szaktanácsadó

Tisztelt Varró Ervin!
Mivel a bogyó hullás jellemzően a bokor belsejében észlelhető, ezért én a megtermékenyítés hiányára gyanakszom. A ribiszke rovarmegporzású, jellemzően a házi méh, ezért a relatív sűrű bokor belsejében nem tudják hatékonyan a beporzást elvégezni. A nem termékeny bogyók lehullanak.. Viszont még két évig nem javaslom a metszést - ritkítást.
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#47557
Varró Ervin

Az előbbi kérdésemhez kapcsolódóan még egy fényképet mellékelnék!

Köszönöm

thumb
#47484
Varró Ervin

Tisztelt Szakértő!

2,5 éves (2016 őszi ültetésű) piros ribizli ültetvényem van, rovada fajtájú. Azt tapasztalom, hogy a bokor közepében a fürtök nem tudnak teljesen kifejlődni, a virágzás végén - a bogyósodás kezdetén a fürtök megritkulnak, ezek a képződmények gyengén kötődnek a fürthöz és lehullik egy részük. Idén rengeteget nőtt a bokor, az ültetvény bizonyos részein talán túlzottan dús is a bokor és azt látom, mintha ez lenne az oka. A bokor szélén körben már szépen kifejlődtek a bogyók, a bokor közepén viszont még csak most kezdenek, vagy mire kifejlődnének inkább lepotyognak. Befülledt a bokor, vagy valami tápanyaghiány lehet a probléma? Nem gondolnám hogy ritkítanom kellett volna tavasszal egy 2 éves ültetvényt...?

Köszönöm a válaszát!

thumb
#47483
Gábor

Az említett táp tápanyag összetétele: 7:6:10

#44509
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A levélszél száradás a kálium-hiány tünete. A Terrasan tápanyag-összetételét nem ismerem, de a két alkalommal adott istállótrágya - ha kevésnek bizonyult is - kiválthatta a kéreg felrepedését. Jövő tavasszal, kilombosodáskor érdemes volna kálium-lombtrágyával kezelni a növényeket. Most ősszel pedig magas kálium-tartalmú, összetett műtrágyát használni - persze, csak módjával.

#44422
Gábor

Tisztelt Dr. Varga Mária!

Nem emlékszem pontosan, hogy telepítés előtt használtam-e istállótrágyát, de ha igen, akkor is keveset. Tavasszal kaptak Terrasan bogyós gyümölcs tápot, illetve valamikor a nyár folyamán egy kevés pelletált istállótrágyát.

#44243
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tápanyag-probléma okozza a tünetet. Valószínűleg káliumhiány. Jövőre használjon magas kálium-tartalmú lombtrágyát /pl.Volldünger/. A kéreg felrepedése lehet túltáplálástól is. Adott -e telepítés előtt istállótrágyát?

#44177
Gábor

Tisztelt Varga Ákos!

A levél betegségét azt hiszem megfejtettem, felszívódó rovarölő szer alkalmazása után meg is állt ez a folyamat. Viszont a szár elváltozására nem találtam semmit, ezért arról csatolom a képet.

Köszönettel,
Gábor

thumb
#44114
Varga Ákos Szaktanácsadó

Tisztelt Gábor!

Kérem csatoljon képet, az alapján többet tudunk mondani a problémával kapcsolatbna.

#43990
Gábor

Tisztelt Szakértő!

Tavaly ősszel ültettem ribizli bokrokat, amiken most azt tapasztalom, hogy a levelei elkezdtek elszáradni, lehullani. Jellemzően a levél széléről indul a száradás, majd lehullanak. Kártevő bogarakat, illetve a leveleken más elváltozást (foltosodás, elszíneződés) nem látok. A vesszőkön a kéreg hosszanti irányban fel van repedve, kunkorodva.
Próbáltam az interneten rákeresni a "ribizli betegségei"-re, és összevetni a képeket az én növényeimmel, de nem találtam hasonló tüneteket.
Elképzelhető, hogy a nagy meleg ártott meg nekik? Félárnyékban vannak (délelőtti napsütés), illetve locsolva és tápanyagozva is lettek.

Köszönettel,
Gábor

#43980
Pap Edina Szaktanácsadó

Dr Varga Mária válasza: A fiatal ribiszke ültetvény a szélsőséges időjárásban kevés tápanyagot tudott felvenni /gyökérzete még nem volt erre képes a szárazság miatt/ ezt az alsó bogyók szenvedték meg - egyébként is megszokott ez ennél a növénynél. Ha a talaj meszes, adjon permetlében vasat /Fitohorm Fe/.

#33987
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Arnold. Kötődési probléma lehet a háttérben, aminek az oka az időjárás, illetve a nem megfelelő megporzás. A sok csapadék most nem tesz jót a bogyósoknak. megkérdeztem egy kollégát is, kérem türelmét!

#33974
Vétek Gábor Szaktanácsadó

Szaktanácsadó kolléganőnk rövidesen válaszol, addig szíves türelmét kérjük.

#33952
Szandai Arnold

Olyan kérdésem lenne a fekete ribizlivel kapcsolatban 1hektárról van szó,hogy mi okból hullik le a fürtök végeiről a bogyó,ha valamilyen betegség miatt akkor lehet -e ellene védekezni,még most 2.éves az ültetvény nagyon sok termés látszik rajta,de kb hete elkezdett ritkulnia fürt alulról valamint néhány bogyó már fel is repedt olyan mintha kényszer érett volna!?

#33888
Pap Edina

Kedves Junkert úr. Tavasszal, márciusban kell a ribiszkebokrokat visszametszeni, pontosabban ritkítanai, de az elhalt, beteg részeket most is kivághajta a tőből. A tavaszi metszéskor az idősebb, hámló kérgű, sötétebb, általában a tő közepén levő vesszőket kell eltávolítani.

#29077
Vétek Gábor

Tisztelt Junkert Ferenc!

A ribiszke metszésével és tápanyag-utánpótlásával kapcsolatos kérdésére növényápolással foglalkozó kolléganőm rövidesen válaszol önnek.
A tetvek (zöldes színűek, és 3 pár lábuk van - ezt nézze meg, kérem) elleni permetezés a szüretet követően már biztonsággal elvégezhető, a lényeg, amit előzőleg említettem is, hogy a megfelelő koncentrációban elkészített permetlé a kártevő egyedeivel kerüljön érintkezésbe.
A Cuproxat legfeljebb annyiban erősíti a növényt, hogy réztartalma vastagítja a levelek szövetét, ami fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló-képességet amellett, hogy a réz gombaölő hatással rendelkezik. Mivel azonban a Cuproxat FW ribiszkében nem engedélyezett, ezért javaslom az ugyanilyen előnyös tulajdonságokkal rendelkező Miltox Speciál Extra WP használatát.

#29008
Vétek Gábor

Tisztelt Junkert Ferenc!

A feltöltött kép alapján levéltetű okozhatja a kárt (a link sajnos hibás, nem nyílik meg). Kérem, nézze meg, hogy az összesodródott levelek fonákán vannak-e kb. 2 mm nagyságú levéltetvek. Ha igen, akkor elvileg van mód a védekezésre Karate Zeon 5 CS nevű szerrel, azonban ez kontakt hatású, azaz a sodratban megbújó tetvek ellen nem fog védelmet adni, csak azon egyedek ellen, amelyek a permetlével érintkezésbe kerülnek. A kezelést tehát jövőre leginkább tavasszal, az első egyedek megjelenésekor, az alkonyati órákban (!) volna célszerű elvégezni, viszont ez esetben a hosszú élelmezés-egészségügyi várakozási időt szem előtt kell tartani (42 nap!).
Mindamellett a képen látható tünetet okozó levéltetvek jelenléte bár látványra zavaró lehet, komoly kárt rendszerint nem okoznak a ribiszkének (tehát a kezelés elhagyása sem gond).
Még egy megjegyzés, hogy a Cuproxat FW ribiszke védelmére nem használható (helyette más választandó, pl. Miltox Speciál Extra WP).

#28921
Junkert Ferenc

Ilyen kép sikerült még az esetleges kértevőkről

thumb
#28935
Junkert Ferenc

Köszönöm a gyors választ. Az lenne a kérdésem még, hogy mikor kell és hogyan visszametszeni a ribizlit? Ezek a bokrok már 3-4 évesek, és jellemzően nem voltak metszve, csak az egyikük átültetve, ami meg is látszik sajnos a fejlődésén. Ezt az egészségügyi metszést most termés után meg lehet tenni? Ha igen, akkor a betegeskedő ágakat visszametszeném és úgy lepermetezném ezzel az ön éltaljvasolt tetűvédő szerrel.
A cuporxat-ot nem védelemnek szántam eddig sem, hanem erősítő tápláló permetezésnek, nem tudom valójában használt-e vagy sem, avagy ezen kívül/helyett milyen szer lenne javasolt (erősen homokos területen)

köszönettel,

Junkert Ferenc

#28927
Junkert Ferenc

Tisztelt Gazdabolt!

Pár éve ültettünk a kertbe pár ribizlitöveket. Sajnálatos módon azonban minden évben megjelenik a hajtások végén egy fodrosodás, majdnem fonnyadás szerű levél. Idén az egyik tövet kicsit ritkítva, egy tövet megpróbáltam gyökereztetni, a kezdő hajtások szépek voltak aztán azon is érdekes jelenségek mutatkoztak, plusz ezen a tövön még valami bogárszerű pete is fellelhető, amiről szintén az alábbi linken található fénykép.
Kérdezném, hogy lehet-e őket kezelni és ha igen mivel? plusz információ, hogy a kertben tuják is vannak valamint hortenzia is és amikor azokat permetezem (évente 2x tavasszal és ősszel) akkor a ribizli is kap az anyagból (az permetanyag neve cuproxat FW és Nonit). Amit még szoktak kapni az Köszönettel,

Junkert Ferenc

ps.: mellékeltem egy jellemző képet azonban az alábbi linken egy teljes galáriát lehet elérni, amelyben az összes jelenség megketinthető!


https://plus.google.com/u/0/photos/103498407270136059709/albums/5756819942512571425

thumb
#28894