Diófa betegség

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A seb kitisztítása jó ötlet volt. Valószínű a fertőzés bakteriális eredetű a szaga miatt vélhető. A fekete szín viszont a diónál bármilyen sebzésnél előjön, a dió fás részeinek sérülése után a nedv fekete színű /Juglandin/
A törzs sérülése lehetett mechanikai sebzés, fagy- ill.hőhatás következménye. Jó, hogy a kitisztított lyuknál kalluszképződést vélek felfedezni / erre a fának még van ereje, vagyis a lyukat benővi/
Meddig élhet az öreg diófa? Erre bizony nem lehet érdemben válaszolni. Persze, a korona ritkássága, fejletlensége nem biztató. Okai lehetnek gombák a talajfelszínen vagy a gyökereken - akkor általában a tő körül kalapos gombák is nőnek /a kórokozók termőtestei/. Én azonban inkább a külső tényezők kedvezőtlen hatásának tulajdonítom. Az öreg fa gyökerei egyre mélyebbre hatolnak, ahol víz is lehet /talajvíz, szivárgó víz, stb./ Á diófák élettere a vízpartokon természetes körülmények között a leggyakoribb, de ott a gyökérzet nem kerül közvetlen vízbe. Az eredmény ilyenkor a gyökerek "fulladása" és a fa lassú "halála". Néha eredményes volt a talaj szellőztetése - kb. egy méter mélységbe lefúrni pl. szőlő oszlopállításánál használt eszközzel/ a fa koronájának szélénél több helyen. Egyéb elképzelésem sajnos nincs. Ha megkérdezhetnénk, a fa biztosan szeretne még élni.

#51530
Erika Baják

4. kép diófa törzse, feltárás után.

#51496
Erika Baják

3. kép a diófa törzséről tisztítás előtt.

#51495
Erika Baják

2. kép a diófa törzséről.

#51494
Erika Baják

Kedves Szakértő!

Idős diófám törzsén barnás bűzös nedvszivárgással járó seb jelent meg. A korona 2-3 éve ritkás, sok benne az elszáradt kisebb gally. A talaj kötött, agyagos. Brenneria sp.? A sebet kitisztítottam, Cuproxattal kezeltem. Vegesol eReS-es tavaszi lemosás kézi nyomáspermetezővel csak részben megoldható a fa magassága miatt. Ha jól gondolom és Ön szerint is kéregrák támadta meg, akkor kb. mennyi ideje van még a fának mielőtt elpusztul? (Az alatta levő növénybeültetés árnyéktűrő.) Növényvédőszer, injektálós módszer tudtommal erre nincs. Mi lenne a jobb megoldás, várni vagy azonnal új díszfát telepíteni? Új fa esetén milyen fajtát tudna javasolni, aminek széles ernyőkoronája van és a talajt is tolerálja?

Segítségét előre is köszönöm!
Baják Erika

#51493
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A tünetet baktériumos betegség okozta. A fertőzés súlyos, az elszíneződés is annak a következménye - nemcsak a foltok. Védekezésre réztartalmú szereket ajánlok /Champion, Rézoxiklorid, stb./ A kezelést 1-2 alkalommal célszerű megismételni /a dióburokfúró elleni rovarölő szerrel együtt/.

#51361
Rita Wohlrab

Tisztelt Szaktanacsado!
Erdeklodni szeretnek, hogy a level alapjan milyen betegseg tamadta meg a diofankat?
Valaszat elore is koszonom!

#51314
Edina Pap Szaktanácsadó

Dióhullás előtt kell a talajtakarást elvégezni, és a hullott diót maradéktalanul összeszedni, elégetni. Az összes szomszédnak így kéne tenni. Célszerű a diófa alját is permetezni a javasolt készítményekkel, több alkalommal.

#50110
István Szukács

Tisztelt Szaktanácsadó Hölgy!
A dióburokfúró légy elleni küzdelemben kérem a javaslatát.
A különböző ezzel kapcsolatos szakcikkekből én azt a következtetést vontam le, hogy a dióburokfúró légy ellen a legcélravezetőbben nyár végén-ősszel a lárvák földbejutásának megakadályozásával, tavasszal-nyár elején a bábokból kikelő imágók talajból való kijutásának megakadályozásával tudunk védekezni, a fa aljának letakarásával. Annak tudatában, hogy a talajba jutás és a kibújás időpontja az időjárástól is függ, kérdezem, hogy mely intervallumban helyezzük a takarót a diófa alá, amikor nagy valószínűséggel, meg tudjuk akadályozni a rovarok továbbszaporodását és így további kártételüket?

#50057
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A szemölcsös gubacsatka erős fertőzése látható a képen. Védekezni az atka ellen június közepén célszerű - akkor mozognak az atkák a levél felületén. Ajánlott atkaölőszer: Nissorun vagy Flumite nagy lémennyiséggel. Más növényvédő szerekkel ne keverje!

#50006
Csaba Szotyori

Jó napot! Van a kertben pár dió fánk. Ez a betegséget észleltük. Mivel tudunk védekezni, mivel kezelhető?

#49874
Botond Nádas

Kedves Dr. Varga Mária,

a segítségét szeretném kérni. Tavaly a diófánk oldalán megjelent egy tölcséres sárgás barnás gomba kolónia. Idén az ágak jelentős része száraz, alig hoz termést, a levelek szinte már mind lehullottak. Aggasztónak tűnik a helyzet. Kérem adjon tanácsot mit tudok a fával kezdeni, hogy megmenthessem.

Köszönöm, Botond

#48558
György Németh

Tisztelt Pap Edina!

Külön tudjuk elküldeni a nyugati Mátrában lévő diófa lehullajtott leveleiről készült fotót.


Köszönettel és üdvözlettel:


Németh György j

#48464
György Németh

Tisztelt Pap Edina!

A nyugati Mátra lábánál lévő "birtokunk" mintegy 100 éves diófája különösön sok levelet hullajtott/hullajt ezen a nyáron. Aggódunk, hogy nincs-e olyan betegsége, mely valamilyen kezelést igényel.

Két fotót küldünk: az egyik a diófa egészéről, a másik a elhullott levelek elváltozásairól készült.


Várjuk válaszát, szakmai tanácsát.

Köszönettel és üdvözlettel:


Németh György

#48463
Edina Pap Szaktanácsadó

Kérem, töltsön föl képet!

#48454
Kovács Tünde

Üdvözlöm!
A diófáink (kicsik és nagyon egyaránt) levelei hetek óta barnulnak, először csak sárgás-barna foltok jelentkeztek a leveleket, most már teljesen barnák, összeszáradtak és elkezdtek lehullani. A termés még nem barnul. Van valamilyen tanácsa, hogy meg lehet-e valahogy állítani a folyamatot? Köszönöm!

#48404
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tisztelt Mondik Attila. Bár a leveleken gomba- és baktérium fertőzés is látható és nemezes gubacsatka jelenléte is megfigyelhető, a csúcsszáradás oka a talajban keresendő. A 30 éves fa nem a kora miatt gyengül, hanem a hely vált számára "elviselhetetlenné". A gyökérzet növekedése okán egy olan réteghez érkezett, melyben a vízháztartás nem jól működik. Magas a talajvíz vagy vízzáró réteg akadályozza a gyökereket a normális fejlődésben. Mivel elsősorban a felvevő gyökerekről van szó, melyek a korona széle vonalában a legintenzívebbek, Önnek is a talaj szellőztetését javaslom. Álló vízben a gyökerek előbb-utóbb elpusztulnak. Megszűnik a tápanyagszállítás - erre a felső ágak száradása figyelmeztet -. Talajfúróval a koronacsurgó vonalában lyukakat kell fúrni, ezzel a felesleges víz távozását, kipárolgását tesszük lehetővé.

#45960
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tisztelt Szemesi Úr! Ilyen jelenséggel elég gyakran találkoztam dió ültetvényekben. Mivel Önnél is már két fa kiszáradt, a másik kettő is hasonló sorsra juthat.
Eredményes szokott lenni a talaj szellőztetése. A korona széle=koronacsurgó vonalában 1-2 m mélységben - talajfúróval - néhány lyukat kellene fúrni, hogy a gyökérzet megszabaduljon a gyökereit erősen pusztító víztől.
Az öreg diófáknak fontos szerepe van - nemcsak az emlékek miatt, hanem ezeknek a fáknak egyéb értékei miatt
is fontos a megmaradása.

#45959
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tisztelt Temesi Úr! A felsoroltak kivétel nélkül okai a termés nagyon korai lehullásának. A gyökerek - ha csak részleges - csonkítása. A fa korához illő gyökértömeg a képességeinek teljes kiaknázásához szükséges. Nagyobb bajnak gondolom azonban a kútfúrást, mely a talaj vízháztartásának változásával járt - esetleg a gyökerek vízben állásához is vezethetett. A fák életében a legfontosabb feladat a termés-kötés és annak megtartása - ez az elmúlt 45 évben zavartalan volt. A változást egyenlőre próbálja tolerálni azzal, hogy kevesebb termést visz el az érésig. Csak remélhetjük, hogy képes a fa az új körülményekhez igazodni. Ha talajfúróval 2-3 méter mélységben pangó vizet talál, erre sem sok az esély. De a korona szélének vonalában fúrt lyukak segíthetnek a szellőztetésében.

#45958
Attila Mondik

Tisztelt dr. Varga Mária!

A kertünkben van egy kb 30 éves diófa, amelyik az utóbbi években egyre rosszabbul néz ki: a levelei behullámosodnak, a diók nyár közepétől éretlenül elkezdenek lepotyogni, a fa felső ágai elszáradtak, maga a lomb is sokkal gyérebb, mint amilyen régen volt.

Szeretném megmenteni, csak sajnos nem tudom, hogy mi baja.

Készítettem néhány fotót, hátha segít a probléma felismerésében:
https://photos.app.goo.gl/dQ8Z1DyWxGYQJPrr5

A választ előre is nagyon köszönöm

#45901