Diófa betegség

Andras Nagy

Tisztelt Dr. Varga Mária!

Koszonjuk gyors valaszat! Igen, a fa tulajdonkeppen teljesen egeszseges! Javasolja, hogy a levelekkel nem rendelkezo agakat eltavolitsuk, vagy varjunk jovo evig, hatha kihajtanak?
Koszonettel

#45310
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A diófa értéke felbecsülhetetlen, néha generációk életének része. Jó, hogy ennek a "sokat megélt" fának az életereje a rügyek életképességében is megmutatkozik. Az ágszáradás tehát nem gomba-eredetű. Az időjárás szélsőségei: téli erős hideg /-20 fok alatt több napon, a tavaszi jelentős lehűlés és az előző évek aszályos, forrósága/ lehetnek okai.

#45308
Andras Nagy

Ez is meg az elozo kkerdesemhez tartozo foto! Koszonjuk!

thumb
#45247
Andras Nagy

Kedves Szakértő!

Közel 45 éves diófánk a képeken látható módon nem hozott (vagy csak részben hozott) leveleket idén tavasszal. Az ágak többsége ahol nincs levél, nincs elszáradva, és néhány végén friss rügy is látható!
Esetleg az áprilisi fagy az oka?
Mi a teendő? Szeretnénk megmenteni!
Köszönettel!

thumb
#45246
Akos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Jámbor Zita!

Az összes termés fekete kívül belül? Nem hinném, hogy a tüzelés az oka. Lehet betegség is. Tudna csatolni fényképet a termésről valamint a fáról?

#44385
Akos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Sári Krisztián!

Emlősök/rágcsálók - pl. mezei egér/pocok, mókus - tudnak ekkora lyukat rágni a dió termésén talajszinten.

#44384
Zita Jámbor

Tisztelt szakértő,
A mi diófánknak fekete a burka s belül is feketés színű a dióbél. Még csak a most lett a miénk, így az előzményeit csak a hátsó szomszéd elmondása alapján tudom. Anno egyszer vmit tüzeltek, amitől beszennyeződhetett a fa. Ebben az esetben hogy lehetne gyógyítani hogy 'rendes' termést hozzon? Köszönettel.

#44381
Krisztián Sári

Tisztelt szakértő,

Mi tud ekkora lyukat rágni/ütni a dió csonthéján? egyetlen diófám van, de rengeteg ilyen lyukas dió van rajta és a fa alatt.

thumb
#44380
Tamás Varga

Sorry: Az "István által küldött linkben"

#44282
Tamás Varga

Sziasztok!

Szerintem esetemben nem a dióburoklégy lesz a károkozó, mivel 4-5 diót is összetörtem, de egyikben sem találtam lárvákat vagy hernyókat. A Péter által küldött linkben pedig a lárvák szabad szemmel is jól láthatók.

Üdv.
Tamás

thumb
#44281
István Varga

Nem torpedozni szeretnek, de mas magyarazat is lehet ra.., pl: dióburoklégy
http://www.dioskonyv.hu/09-08/1.htm#

#44253
István Varga

Kedves Kerteszek, dio kedvelok!

Kornyekunkon, szomszed faluban is ezt latni latni a diofakon....

Alabbi oldal 5. abraja errol szol:
https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/a-dio-betegsegei-es-a-vedekezes-lehetosegei-27163-001

Istvan

#44251
Tibor Pintér

Tisztelt Szakértő!
Sajnos az a gyanúm,hogy nekem is hasonló problémám van mint Varga Tamásnak. Küldök pár képet legyen szíves nézze meg és válaszoljon mit lehetne ez ellen tenni, mert ugyan tavaly még nem volt ilyen rossz a helyzet,de az idén már nem is tudom érdemes,e ezzel a terméssel foglalkozni.
Tisztelettel: Pintér Tibor

thumb
#44242
Tamás Varga

Tisztelt Szakértő!

Van kb.egy 30 éves diófa a kertünkben. Sajnos most már második éve jelentkezik a termésburok feketedés. Júliusban még zöld volt a termésburok, valamikor augusztus folyamán kezdődött a burok feketedése. A termés 95%-a ilyen, alig van pár szem dió, ami egészséges. Pár szomszéddal odébb ugyanaz a probléma a diófával.

Mit lehet tenni ez ellen? Illetve milyen szerrel, mikor kell védekezni ellene? Csatolok fényképet is az ide „termésről”. Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.
Tamás

thumb
#44224
Daniel Benko

Kedves Varga Mária,

köszönöm válaszát. Ha jól értem, az érintett ágat teljesen vágjam le, ha jól értelmezem azt a mondatot hogy "a metszési felület a törzsnél legyen"?

Üdv
Dániel

#44188
Gergő Czifra

Üdv!

Én érdeklődtem a kis túlöntözött palántával kapcsolatban... (bal szélső kép) Az kimaradt, hogy sajnos nem kertben, hanem egy külön álló "cserépben" van elültetve a dió palánta! (jobb oldali kép)

Ebben az esetben is avarral takarjam be, vagy elég ha beviszem a lakásba a hideg elől?

Illetve a levél elfeketedés el fog múlni ("kiheveri a palánta idővel") vagy ha lehullajtja a levelét, akkor jövő tavasszal, majd hajt újakat? (És ha beviszem lakásba, ott is le fogja hullajtani a leveleket?)

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Czifra Gerő

thumb
#44187
Miklós Molnár

Kedves Szakértő

A napokban találtam a képen látható repedést és levedzést a diófámon. Meg tudná mondani mi okozhatja és mi a kezelés? Előre is köszönöm

Tisztelettel

Molnár Miklós

thumb
#44186
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Czifra Gergő! A palánta megmaradása a közelgő hideg miatt kérdéses. Ajánlom, a hideg beköszöntése előtt avarral takaja le, de a csúcsa szabadon maradjon. Ha az el is fagy, tavasszal visszametszheti.
A jelenlegi tünetet a sok víz okozhatta. Eső nélkül is kevesebbet öntözze!

#44172
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Kubik Ferenc. A kezdetben gomba eredetű sebet a fa önerőből gyógyítja. Örömhír ez. azt jelenti, hogy a fa életképes. A gyógyulás jele a sebkörnyék kalluszosodása. Ha a sebbe lyukat lát, azt injektálással kezelni kellene /pl.Apacs feltételes forgalomban vásárolható/. Kezelés után a sebet le kell zárni pl erős sebtapasz/
A Bordóileves kenést is érdemes bevetni,az egész elváltozás helyét tömény Bordóilével.

#44167
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Nikoletta! A fa sajnos "több sebből vérzik". Az ágvilla bemélyedt részén baktériumos - esetleg gombás - betegség mellett kártevő pl. farontó lárva is garázdálkodik. A fa - koránál és a hozzá fűződő emlékek miatt is - nagyobb gondoskodást is megér. Sajnos, a törzsnél is látható hasonló elváltozás, ami még sokkal veszélyesebb. Itt ugyanis - mivel nem látjuk - mélyebbre is hatolhatnak a kórokozók és a kidőlés lehetősége is fennáll. Ajánlott kezelés: Bordóilevet vastagon a károsodott részekre kell kenni, a lyukakba mélyre hatoló rovarölő szert injektálni / Apacs+Bulldock a permetezésre engedélyezett töménységnél nagyobb mennyiségben/. Utóbbi rovarölő szert kell először beinjektálni, majd ezt jól bezárni /parafilm, sebtapasz, stb/ A baktériumos rész egészére vékony anyagot kell kötni, hogy a Bordóilé érvényesüljön. A földfelszín felett a törzsön hasonlóan kell eljárni!Ott nem látok lyukat, tehát csak Bordóileves kezelésre lesz szükség. Sajnos, a törzs fertőzésének mértékétől függ a fa megmaradása - amiről nincs információnk. Létezik favizsgáló, aki műszeres méréssel tudja megvizsgálni a fa belső állapotát. http://fakopp.com/hu/

#44166