Tuja betegségek II.

Gyorgy Szarvas

Köszönöm válaszát, a tuják egy lebetonozott járda mellett vannak, de ültetéskor földcserét végeztem, mütrágyát is kaptak tavasszal és azóta is egyszer nyár végén. További kérdésem az volna, hogy tud-e esetleg javasolni olyan tápanyagutánpotlást, ami az év ezen szakaszában még bevethetö, vagy most már meg kell várni a tavaszt?! Köszönettel, Szarvas György

#44431
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A képen látható tünet tápanyag problémát jelez. A hajtásvégek vöröses-barna elszíneződése szinte általános. Egyes nagyobb méretű hajtások viszont fényüket vesztették. A probléma tehát összetett, de a talajból indul. Meszes-e, homokos-e a talaj? Kaptak-e a növények tápanyag-visszapótlást /porított marhatrágya, műtrágya /főleg a nitrogén/ vagy lombtrágyát? Kapnak-e a gyökerek megfelelő mértékben levegőt? /kis vályúban, esetleg lebetonozott terület közelében vannak elültetve? Ha lehet, ezekre a kérdéseimre kérnék választ.

#44420
Gyorgy Szarvas

Valamint egy talán független kérdés: az alábbi kép egyszerü tápanyaghiányra utal, vagy ez is valamilyen (másik?) betegség? Köszönettel,

Szarvas György

thumb
#44393
Gyorgy Szarvas

És az utolsó.

Elöre is köszönöm a segítséget!

thumb
#44392
Gyorgy Szarvas

Még egy.

thumb
#44391
Gyorgy Szarvas

További kép

thumb
#44390
Gyorgy Szarvas

Az idén ültetett, 100-120 centiméteres tujákon az utóbbi 2 hónapban a következö betegség jelent meg. Tanácsot szeretnék kérni, milyen védekezést tud javasolni az év ezen szakaszában. Köszönettel! Szarvas György

thumb
#44389
Akos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Szabó Sámuel, Veréb Gergő

A kép alapján nem lehet megmondani, hogy pontosan mi okozhatja a problémát. Amennyiben Szabó Sámuel leírása alapján hasonló tüneteket talál, nagy valószínűséggel borókaszú lesz. De a szúbogarak ellen amennyiben már a növényben vannak benne akkor nem lehet hatékonyan védekezni, csak a rajzási-repülési időben (májustól figyelhető meg). A Reldan vagy Megatox egyrészt nem engedélyezett tujafélékre, másrészt pedig I. kategóriájú - csak fehér könyvvel, növényorvosi vénnyel lehet megvásárolni. Érdemes a rajzását sárga ragacslapokkal figyelni és az alapján védekezni kontakt és felszívódó rovarölőszerekkel.
A legfontosabb dolog viszont a megfelelő kondíció fenntartása. Az esetleges fertőzött ágakat pedig mielőbb eltávolítani és megsemmisíteni.

#44116
Sámuel Szabó

Kedves Veréb Gergő!

Az Ön tujáit a borókaszú támadta meg, amely az új zöld hajtások és a barna ágak találkozásánál, elágazásánál 1-3 mm hosszan befúr a kis ágba és továbbáll a következőre. Ugye az elszáradt levelek le vannak kókadva vagy legalábbis húzva elválnak az ágaktól és kis luk van vagy a letört levél nyelében, de inkább a kis faágban ott ahol elvált? Ha szerencséje lenne ott találja a szút, de ilyenkor már a kéreg alá vonulnak telelni.

A szú aggregációs hormont termel ezért egyre gyorsuló ütemben fog károsÍtani. Kb. 2-4 év alatt a tujái felső fele az összes lombját el fogja veszíteni augusztus végére, ha nem kezeli.

Kezelésre a gázosodó Reldon 22 és Megatox 22 (ugyanazon szerek más márkanév alatt) és a felszívódó Actara vagy Mospilan a leghatásosabb. Nem érdemes alább adni.

A szú május közepétől augusztus közepéig táplálkozik, ebben az időszakban rendszeres kétheti kezelést kell alkalmazni. Ebben az évben már nincs értelme.

De fontos, hogy kezdje el keserősóval lombtrágyázni novemberig illetve magnéziumtartalmú hosszan lebomló örökzöldtáppal fejtrágyázni a tujáit és bizony télen is öntözze, ha szárazság van és fagymentes az idő. Jövő tavasztól ugyanez egész évben. Fontos a jó vízellátás. Tapasztalatom szerint a szú képes kiválasztani az öntözéskor kihagyott tuját a sorból, illetve a tuja nem tud elég ragadós gyantát termelni az elpusztításához. (A szakcikkek ezt írják, de én még sosem láttam gyantába belefúlt borókaszút.)

A kezelés az első évben jelentős eredményt ér el, de tökéletes eredményt 2-3 év alatt kap.

Jó munkát.

#44088
Gergő Veréb

Kép III

thumb
#44021
Gergő Veréb

Kép II

thumb
#44020
Gergő Veréb

Kedves Antics Katalin!

Köszönöm válaszát!

Érdeklődnék, hogy a Habitus fotó mit jelent? Sajnos nem hallottam még ezt a kifejezést.

1. Trágyázva még nem volt általam - mivel tavaly késő télen költöztünk ebbe a házba.
2. Télen biztos, hogy nem voltak folyamatosan öntözve, mivel nem lakott itt senki. Csak a természetes csapadékmennyiséget kapták, de azt bőven, mivel az eresz hozzájuk vezeti a vizet.
3. Növényvédelmet még nem alkalmazok - szívesen fogadok tippeket.
4. Képeket küldök, remélem megfelelőek lesznek!

Segítségét/válaszát előre is köszönöm!

Veréb Gergő

thumb
#44019
Barnabás Nagy

Kedves Antics Katalin!
Köszönöm a válaszát. A becsatolt képek közül az elsőn a háttérben egy közel 2m-es tuja is látható, ugyanazokat kapja mint a beteg fa. Mint írtam pár éve hasonló történt a most beteg fa elődjével, ami a 2m-es tujasor többi tagjával azonos méretű, ültetésű volt. A korábbi beteg növény eltávolításakor mély gödröt ástam, gyanakodva valamire a talajban, de nem láttam semmi érdemlegeset.
Minden tujámat egységesen a szezon elején ellátom Substral Osmocote-tal (tujához való). Télen ritkábban öntözöm, viszont kora tavasztól késő őszig csepegtető öntözés látja el vízzel. (Az említett tujasoron kívül a kertben van egy másik sor nevelés is, azok már 3m fölött járnak)
Szerves trágyát nem tettem még alájuk, erről nem tudtam (bár tekintve hogy a többinél sem, ott nem jelentkezett ilyen probléma). Gyanakodtam valamilyen gombafertőzésre, vagy a szomszédtól átnyúló diófa esetleges rossz hatására, de a diófa 4-5 tuját "ér el", és a beteg növény nem is az érintett rész közepén, inkább a szélén helyezkedik el.

#43979
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves V. Gergő!
Önmagában az elsárgult felvételek soha nem segítik a munkát, mivel minden károsítás így végződik.
Kérek nagy felbontású, jól nagyítható felvételeket! Habitus fotókat is.
Továbbá a következő információkra kérek válaszokat. Mikor trágyázta utoljára, télen folyamatosan öntözte, milyen növényvédelmet alkalmaz, stb.?

#43942
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves N. Barnabás!
Ez nagyon kevés információ!
Mivel, hogy egységesen sárga így fenn áll a lehetőség a tápanyag hiányra. Mikor adott neki szerves trágyát? Télen eleget öntözte? Ültetés előtt a talajt átvizsgálta, stb.?

#43941
Angela Varadi

Tovabbi kep

thumb
#43926
Angela Varadi

Meg egy kep

thumb
#43925
Angela Varadi

Ujabb kep

thumb
#43924
Angela Varadi

Kedves Akos, ha nem problema folyamatosan teszem fel a kepeket.Elore is koszonom a segitseget.

thumb
#43923
Angela Varadi

Tovabbi kep

thumb
#43922