2024. évi 15. növényvédelmi felhívás

2024. évi 15. növényvédelmi felhívás

Zsigó György 2024. jún. 27. Kb. 15 perc olvasás

A jövő szerdáig az ország minden tájára apró esőket ígérnek a meteorológusok. Az alföldi szántóföldeknek ez a csapadék még mindig kevés lesz, de arra ott is elegendő, hogy a párássá váló kertekben újra és újra fertőzni tudjanak a kórokozó gombák. 

Továbbra is a gombákra kell a leginkább figyelni! A lisztharmatos fürtben a sérves bogyókat június 24-én fényképeztem. Ebben a szőlőskertben nem védekeztek az idén és már szüretelni sem fognak. Mégis permetezést javaslok, már csak a jövő évi termés miatt is.

Sérves szőlőbogyók

Ijesztően néznek ki a 2017.09.02-án fotózott fitoftórás paradicsomok is. Egy fajta-összehasonlító kísérlet végén jártam a telepen. A fitoftóra-ellenállóságot tesztelték. Sajnos egyik fajta sem bírta ki a gomba támadását, mindegyik hasonlóan nézett ki.

A fitoftóra teljesen tönkretette a paradicsomállományt

Ki lehet jelenteni, hogy a kertjeinkben lévő szőlőfajták többségét folyamatosan permetezni kell a lisztharmat (9. felhívás) és az időjárás függvényében a peronoszpóra és a szürkepenész (13. felhívás) ellen, a paradicsom- és krumplibokrainkat pedig a fitoftórás betegség (paradicsomvész és burgonyavész) ellen (14. felhívás).

A bogyósok (2. felhívás) és a csonthéjasok levélbetegségeiről (12. felhívás), az almatermésűek varasodásáról (7. felhívás) és a fán lévő gyümölcsök moníliás betegségéről sem feledkezhetünk el (2. felhívás)! A leghatásosabban még mindig a kémiai alapú növényvédő szerekkel óvhatjuk meg a termést, de a biológiai készítményekkel, az egyszerű anyagokkal védekezve is szép lehet a szüretünk. 

A gombáknak kedvező időjárás a levéltetveket is szaporodásra, terjedésre késztette. Még mindig erős fertőzést láthatunk a fákon, bokrokon (6. felhívás). A többi rovart és az atkákat sem hátráltatta az időjárásunk. Átlagos mértékben „hozzák a formájukat”.

A gyümölcsmolyok rajzását követhetik a hálózatunk csapdáival és persze legpontosabban a saját kertünkben felszerelt csapdákkal (10. felhívás). A védekezésre engedélyezett rovarölőkről és atkaölőkről a 13. felhívásban írtam a tarka szőlőmoly kapcsán.

Az esőtől, párától nedves felületeken könnyedén csúsznak és nem száradnak ki a csigák, sok van belőlük (11. felhívás).

A párzó káposztapoloskákat június 23-án fotóztam. A szívogatásnál, a nyáluktól torzult el a leveles kel levele. Valószínűleg a fénykép bal felső sarkában pihenő „kerti” bolha is részt vett a károsításban. A káposztafélékre engedélyezett rovarölők közül III. kategóriás a Decis, a Deltam, a Kaiso Garden, a Karate Zeon 5 CS, Laser Duplo, a Mospilan 20 SG stb. Tapadásfokozót is adagoljanak a permetlébe, a káposzták viaszos levele miatt.

Párzó káposztapoloskák
Csak üzletünkben átvehető!
Decis 50 ml

2 016 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Coragen 20 SC 20 ml

10 669 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Karate Zeon 5 CS 0,25 l

7 773 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Laser Duplo 20 ml

12 907 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 330 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Deltam 2x5 ml

2 079 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
NeemAzal-T/S 50 ml

3 996 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Sanium System 50 ml

3 607 Ft
Silwet Star ampullás 3x5ml

1 202 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Nonit 3x5ml

787 Ft
Részletek

A csíkos burgonyabogár is megérkezett. A bogár két nemzedéke egybeolvad, együtt él a tojás, a lárva és az imágó, ezért nem tudjuk egyetlen permetezéssel megállítani a kártételét. Nyitóképünkön fitoftórás burgonya levelén az imágó és a lárva is megtalálható. Ráadásul gyorsan megszokják a rovarölő szereket. Jelenleg a következő III. kategóriások engedélyezettek: Coragen 20 SC, Sanium System és két „bio szer”, a Laser Duplo és a NeemAzal T/SHa csak néhány bokor van a kertünkben, akkor kézzel is összeszedhetjük az imágókat és a lárvákat, eldörzsölhetjük a levél fonákján csoportosuló tojásokat. Az állat biológiájából következik, hogy a vetésváltás (az áttelelők miatt) és a gyommentesítés (táplálék megszüntetése) is fontosak a kolorádóbogár elleni küzdelemben. Ne hagyjuk ki ezeket a lehetőségeket se!

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK