2024. évi 9. – szőlős – növényvédelmi felhívás

2024. évi 9. – szőlős – növényvédelmi felhívás

Zsigó György 2024. ápr. 19. Kb. 10 perc olvasás

Tavaly május 21-én írtam az első „szőlős" felhívást. Az idén 3-4 héttel korábban fakadtak a szőlők és úgy tűnik, hogy az intenzív növekedés, fejlődés folytatódik.

A nyitókép április 16-án készült egy fejművelésű tőkén. A kertész helyesen járt el, mert ezen a fejlett levelű növényen már elvégezte az első permetezést. Ő már valószínűleg lisztharmatmentes levelekkel várhatja a virágzást, ami a fertőzés szempontjából a szőlő legérzékenyebb fejlődési fázisa. A Mátrában, vagy pl. az Egri Borvidéken viszont csak most érkezett el az első permetezés ideje. 

Most a szőlő lisztharmatának a fertőzését kell megakadályozni. Az a szőlősgazda könnyebb helyzetben van, aki tavaly közvetlenül a szüret után elvégezte a kénes-olajos lomblemosást. Valószínűleg elpusztította az áttelelésre készülő gombaképletek (kazmotéciumok) nagy részét, ezzel megakadályozta, hogy nagy tömegben beérjenek a tavaszi fertőzést beindító ivaros spórák. Ezért sorolja néhány szakkönyv a nyár végi lomblemosást már a következő évi permetezésekhez, mert ezzel már a következő termést védjük.

A gombaképletek egy része azonban már a nyár folyamán is beérik, fekete, keményfalú göbbé alakul. Ebben az állapotban már nem hat rájuk a kénes-olajos lomblemosás. Ezek az őszi esőkkel lemosódnak a kordonkarra, a támberendezésre, és innen, a saját növényünkről „pattannak ki” az első fertőzést kiváltó ivaros spórák. Tehát a lisztharmat valamilyen szintű fertőzésére mindenkinek számítani kell!

Lisztharmatos szőlőlevél

A megszokott gyakorlat szerint virágzásig csak a kontakt kénes gombaölőket használtuk. Ma már a nagyüzemek biztonságból adagolnak a kén mellé felszívódó (szisztemikus) lisztharmat elleni gombaölő készítményeket az első kezeléshez is. Hasonlóan járhat el az a kertbarát is, aki ritkábban jut ki a szőlőjéhez, vagy erős fertőzéssel zárta a tavalyi évet.

Az a kertész, aki virágzásig meg tudja védeni a leveleket a kénes gombaölőkkel, a korábbi gyakorlatnak megfelelőn a virágzás után néhányszor ismételjen a felszívódó szerekkel. Ez az ún. szisztemikus blokk. 

Bármelyik kéntartalmú gombaölőt választhatjuk, pl. Thiovit Jet, Cosavet DF Edge, Microthiol Speciál, Eurokén 2000 80 WG, Kumulus S, Pol-Sulphur 800 SC, Sulfolac 80 WG, Treff 80 WG stb., vagy a folyékony a Flosul. A felületen élő gombákat, rovarokat kiszárítják a narancsolaj tartalmú készítmények pl. az Oroganic vagy más néven a Prev Gold stb. Ezek „bio szerek” akárcsak a Vitisan SP és az antagonista gombát tartalmazó Romeo.
Felszívódó pl. a Topas 100 EC (II. kat.), a Cabrio Top, a Dynali, a Vivando és a Cyflamid stb. A Quadris is engedélyezett, de inkább csak szürkepenészre ajánlom.

Az egyszerű anyagok közül a lecitint, a konyhasót, a szódabikarbónát, a talkumot, a tehéntejet és a mezei zsurlót javasolják. Szép a kínálat, érdemes megnézni a részleteket is a NÉBIH honlapján.

Csak üzletünkben átvehető!
Prev-Gold 1 l

22 798 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Thiovit Jet 0.25 kg

1 742 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Microthiol special 1 kg

1 006 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Kumulus S 25 kg

36 001 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Dynali 1 l

30 201 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
VitiSan SP 100 g

2 227 Ft
Sérves bogyók

A permetezések indításában és ismétlésében csak a szőlősgazda tud dönteni. A kert fekvése, a helyi időjárás, a fajták fogékonysága és a védekezésre használt gombaölő szerek ismerete nélkül nehéz lenne szaktanácsot adni a távolból. Mindvégig követni kell a gombát a fürtön, de a lombon is, mert a leveleken alakulnak ki azok az áttelelő képletek, amelyekről a bekezdésben is írtam. A levelek egészségére azért is figyeljünk, mert ezek termelik a cukrot a bogyókba.

A továbbiakban, a nyár folyamán is a felsorolt gombaölők közül választhatunk. A fejlettebb bogyókat már nem tudja megtámadni a lisztharmat, nem repednek ki, nem alakulnak ki a sérves bogyók. Átlagos évben ekkortól a kéntartalmú készítményekkel is meg lehet védeni a szőlőt.     

Az előző néhány év adatai azt mutatják, hogy a borászatok ültetvényeiben évente 7-8 permetezéssel tudják megvédeni a szőlőt. A permetlében minden alkalommal található lisztharmat elleni készítmény. Néhol ezt „alaplének” hívják a kollégák, mert ezzel biztosan permetezni kell, és csak ha szükséges, akkor egészítik ki a molyok, atkák, kabócák, vagy pl. a peronoszpóra, szürkepenész elleni növényvédő szerekkel. 

A gyakorlott borbírálók a bor ízében is megtalálják a nyári lisztharmatfertőzésnek tulajdonítható dohos, penészes ízt. Már 5-10 %-os bogyófertőzés is borhibát okoz. Ne engedjük, hogy elrontsa a borunkat! 

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK 

Csak üzletünkben átvehető!
Topas 100 EC 5x5 ml amp.

3 431 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Quadris ampullás 10 ml

1 421 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Cabrio Top 20 g

1 353 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Cyflamid 5 EW 1 l

47 905 Ft
Lecitin 1 l

11 764 Ft
Zsurló kivonat 1 l

13 305 Ft