2023. 05. 22.

gubacsatka_GB (2)

2023. évi 10. „szőlős” növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Már tűkön ültek a növényvédősök a szőlőültetvényekben is, kezdték volna a permetezéseket de esett az eső. Ahol most be tudnak menni a traktorok a felázott talajú sorok közé, ott végre beindulhattak a permetezőgépek. 

Azok a kertészek könnyebb helyzetben voltak, akiknek a lakóházuknál van a kertjük és ki tudtak „szaladni” a növényeikhez és el tudták végezni a permetezést egy derült, száraz délutánon. Ők már többször is le tudták permetezni a szőlőt és fertőzésmenetes levelekkel várhatták a virágzást.

Elsősorban a lisztharmatot célozták meg, és a jól bevált gyakorlat szerint elegendő volt csak a kontakt kénes gombaölőket használni. A peronoszpórától még nem kellett félni, de aki rezet is tett a permetlébe természetesen az sem követett el hibát.

Aki most jut ki a szőlőjéhez, annak a kertbarátnak a kéntartalmú készítmények mellé egy felszívódó gombaölőt is javaslok. Egyrészt a kimaradt permetezések pótlására, másrészt pedig, mert a jövő hét közepére újabb esőket jósolnak a meteorológusok. Az érzékeny fajtáknál is bevetném azokat a felszívódó, szaknyelven szisztemikus készítményeket, amelyekkel egyébként egy átlagos évben a virágzás után, fürtmegnyúlásnál kezdenek el permetezni. 

Bármelyik kéntartalmú gombaölőt választhatják, pl. Thiovit Jet, Cosavet DF Edge, Microthiol Speciál, Eurokén 2000 80 WG, Kumulus S, Pol-Sulphur 800 SC, Sulfolac 80 WG, Treff 80 WG stb. Folyékony a Flosul. A felületen élő gombákat, rovarokat kiszárítják a narancsolaj-tartalmú készítmények pl. az Oroganic, a Wetcit vagy a bórtartalmú Prev B-2, stb. Bio szer a Vitisan SP. Ezekkel is próbálkozhatnak. Felszívódó pl. a Topas 100 EC, a Cabrio Top, a Dynali, a Vivando és a Cyflamid stb. A Quadrist inkább csak szürkepenészre ajánlom.

Az egyszerű anyagok közül a lecitint, a konyhasót, a szódabikarbónát, a talkumot, a tehéntejet és a mezei zsurlót javasolják. Szép kínálat, érdemes megnézni a részleteket is a NÉBIH honlapján.

A gomba további terjedése a helyi időjárás függvénye és ez szabja meg a permetezések gyakoriságát is. Ebben csak a szőlősgazda tud dönteni. A későbbiekben újra elő lehet venni a kéntartalmú szereket. A fejlettebb bogyókat már nem tudja megtámadni a lisztharmat, de mindvégig követni kell a gombát a lombon is, mert a leveleken alakulnak ki azok az áttelelő képletek, melyekről jövő tavasszal indul a fertőzési hullám. Az egészséges levelekre az idén is szükségük van a tőkéknek, mert ezek termelik a cukrot a bogyókba.