2024. évi 2. – moníliás – növényvédelmi felhívás

2024. évi 2. – moníliás – növényvédelmi felhívás

Dr. Zsigó György 2024. márc. 5. Kb. 15 perc olvasás

Épp hogy csak elmostuk a permetezőgépet a lemosás után, máris készülhetünk a kajszi, majd a meggy és a cseresznye virágfertőző monília elleni permetezésére. Langyos meleget és folyamatos nedvességet jeleznek a meteorológusok. Ez kedvezni fog a virágfertőző monília és a tafrina fertőzésének. 

A megszokotthoz képest körülbelül egy hónappal „előrébb jár” az időjárásunk. A mandulavirágon gyűjtögető méhet február 27-én fotóztam (nyitóképen). Remélem, hogy el tudták végezni a csonthéjasokon a rezes vagy a rezes-olajos lemosást! Sajnos csupán ezzel a kezeléssel nem lehet kivédeni a virágzásban támadó moníliát.

Március közepéig, csapadékos, enyhe tavaszias napokat jósolnak a meteorológusok, ami ideális a monília terjedésének. Egy esetleges lehűlés esetén a virágzás elhúzódhat, ekkor hosszabban ki lesznek tárva a szirmok a monília gombának. Javaslom, hogy végezzék el a virágfertőző monília elleni megelőző (preventív) permetezést a fehéren virágzó kajszifákon. A még csak pirosbimbós fákon is érdemes védekezni, mert ekkor is támadhat a kórokozó gomba. Tehát bármelyik virágalkotórészen keresztül bejuthat a virágba és onnan a vesszőkbe is. Elviheti az egész termést, később pedig a fa kiszáradását is okozhatja.

Nemsokára a meggyfák is virágba borulnak. Folyamatosan bontja a szirmait, hosszabban virágzik, nehezebb helyzetben van. Ez is kedvez a moníliának, mert hosszabb ideig talál fertőzésre alkalmas virágrészt. „Elvitte a möggyet a köd”– mondták ezt a régi kertészek Szeged környékén. Majd meglátjuk, hogy mennyi esőt kapunk és hogy az a léghőmérséklet függvényében milyen gyorsan szárad fel, meddig párolog a talajból? Hajnali köd vagy pára után néhány óra alatt megtörténhet a fertőzés.

A megpattant meggyrügyeken keresztül is bejuthat a bimbókba a kórokozó. Ezért az ültetvényekben, a folyamatosan nyíló meggynél megelőzésként már fehér bimbós állapotban védekeznek felszívódó gombaölőkkel, majd a virágzás hosszától és az időjárástól függően ismételnek pl. teljes virágzáskor, sziromhullásban majd közvetlenül terméskötődés után. Az ültetvények 3-4 kezeléssel számolnak évente. Hűvös, párás időjárásnál a kajszinál is indokolt lehet a két permetezés.

A fertőzött vesszőkön, gyümölcsmúmiákon áttelelő gombatelepeken felélednek és lefűződnek a fertőző spórák (konídiumok), és ezek a saját fámról indítják a fertőzést. Ha szüretkor nem szedték le a beteg terméseket is, most még talán pótolhatják ezt. 

A fákon maradt gyümölcsmúmiákat haladéktalanul el kell távolítani!

A házikertekben is csak megelőzéssel védekezhetünk a virágfertőző monília ellen. Átnéztem a készítmények tavalyi listáját: nincs változás. Most is ezek a III. kategóriás, felszívódó gombaölők engedélyezettek a kajsziban, a cseresznyében, a meggyben és az őszibarackban monília ellen: a hidegben is kiválóan védő Chorus 50 WG, a Topas 100 EC (mely II. kategóriás lett), a Teldor 500 SC, a Switch 62,5 WG (inkább később, a gyümölcsmoníliára ajánlják), a Signum WG és a Kenja, ami cseresznyében, meggyben és kajsziban engedélyezett a moníliás „hajtás- és virágszáradás” ellen. Őszibarackban engedélyezett a Prolectus.

Jó minőségben, apró cseppképzéssel történjen a kezelés. Teljesen be kell fednünk a rügyeket, virágokat! Permetszereink tapadását, esőállóságát a cseppek szétterülését növelhetjük a tapadásfokozók hozzáadásával. Több biostimuláló készítménynél leírták a moníliák elleni mellékhatást. A növény ellenálló képességét növelik, és ezzel segítenek minket a küzdelemben. A beporzók segítik a megtermékenyülést, ki lehet helyezni a rovarhoteleket.

Csak üzletünkben átvehető!
Chorus 50 WG 4,5 g

650 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Topas 100 EC 5x5 ml amp.

3 431 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Akció
Switch 62,5 WG 10 g

1 964 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Atonik 0.25 l

5 283 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Akció
Signum WG 10 g

1 332 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Prolectus 250g

15 704 Ft
Részletek
ClickUp! Rovarhotel Gardena

18 745 Ft

A kísérletező kedvű kertbarátoknak ajánlok két növényvédő szer mentes megoldást. Rasztik Viktória az Ökokertek növényvédelme könyvében írja: „virágzás alatt zsurló-vízüveg oldatot használjunk”. Az egyszerű anyagok közül őszibarackban és cseresznyében a csalán kivonata engedélyezett többek között a moníliás virágfertőzés ellen is. Kérem, próbálják ki ezeket az alternatív megoldásokat. Örülnék a visszajelzéseiknek! Megosztanám a többi kertbaráttal.

Amennyiben mégis megtörtént a fertőzés, azt már a sziromleveleken, a bibén vagy a porzókon is láthatjuk, apró, barna foltok alakjában. A sziromlevelek petyhüdtek. A kajszivirágok tövénél apró mézgacseppek is megjelenhetnek. Később az egész virág elbarnul, nagy részük elszáradva a fán marad. Ez a meggynél különösen feltűnő. Ekkor már a vessző belsejében terjed a kórokozó. A vesszők elszáradása gyakran megáll, nem folytatódik a vázágak és a törzs felé, de a szakirodalom a teljes fapusztulást sem zárja ki. A gyors metszés segíthet! A fertőzött rész alatt 20-30 cm-rel kell levágni a száradás tüneteit mutató vesszőt, ágat. A cseresznye, az őszibarack, a mandula, egyes szilva fajták és számos dísznövény is károsodhat a virágfertőző moníliától.

A száraz vesszőket metszéssel távolítsuk el

Az alábbi fénykép a NÉBIH Tordasi Növényfajta Kísérleti Állomásán metszési bemutatón készül tavaly ősszel. Minden megmetszett őszibarack után fertőtlenítették az ollókat. Veszélyes vírust, baktériumot és gombát is át lehet vinni az eszközökkel az egyik növényről a másikra. Az egyszerű anyagok közül a vágóeszközök fertőtlenítésére, tisztogatására az 50 ml 8 %-os ecet / 1 liter víz keveréket ajánlják.

Fontos a metszőeszközök fertőtlenítése

„Gombásan” indul az idei év is, mert nem volt olyan hideg a tél, ami gyérítette volna az áttelelő gombaképleteket. A február 21-én fotózott rózsán fennmaradtak a tavalyi beteg levelek és már kibújtak a fogékony friss levélkék is. Még össze lehet gereblyézni az őszi lombot a tövek alól, mert innen is fertőzhet a rózsa csillagrozsdája (diplokarponos levélfoltossága). Teljes lombhullással járhat a gomba fertőzése. A mulcsból nehéz kiszedni a beteg leveleket, ezekben az ágyásokban még indokoltabb lehet a permetezés.
A szamóca zöld leveleit is megtalálhatják a kórokozó gombák, talán leggyakrabban a mikoszferellás levélfoltosság tünetével találkozhatunk.
Mindkét növényre találnak néhány réztartalmú és néhány felszívódó gombaölő szert is az engedélyezett készítmények között. A rózsára pl. az Amistart, a szamócára pl. a Tazer 250 SC-t, a Topas 100 EC-t, a Signum WG-t és egy hasznos gombát tartalmazó „bio szert”, a Polyversumot. Tavaly ősztől a Topas 100 EC is a II. kategóriás lett, csak engedéllyel, az ún. „zöldkönyvvel” vásárolható.

A rózsa diplocarponos betegsége az előző évi levelekről fertőz
Szamóca mikoszferellás levélfoltossága

Sajnos még a fagyokra is számítanunk kell. A talajból kisugárzó hideg ellen a nagyüzemek úgy-ahogy még tudnak védekezni, de a profiknál bevált füstölés, a ködgyertyák, a légkeverő ventilátorok, a koronára irányuló mikroöntözés a házikertekben nem alkalmazható. Az északról-keletről beáramló fagyos levegő hatását (ez a szállított fagy) pedig az ültetvényekben sem tudják kivédeni. Most két dolgot tehetünk. Egyrészt, valamely virágzásban is engedélyezett amionsavat vagy huminsavat, bórt és borostyánkősavat, cinket tartalmazó készítményt is adagolunk a permetlébe. Ezek a vesszőkön át is felszívódhatnak és segítik a terméskötődést, védenek a későbbi fagyok ellen. Másrészt bizakodhatunk abban, hogy „megússzuk” a fagyot, érdemes volt megvédeni a virágokat és lesz újra baracklekvárunk, barackpálinkák. Szerintem végezék el a permetezést!

Higén99 fertőtlenítő és tisztítószer 0,75l

3 867 Ft
Silwet Star ampullás 3x5ml

1 227 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Tazer 250 SC 1 l

27 604 Ft
Részletek
Új
Damisol Gold Frigomax (fagyvédelem) 1 l

5 814 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Atonik 1x5 ml amp.

810 Ft

Megjelent a növényvédősök „szent könyve” a 2024. évi Engedélyezett növényvédő szerek jegyzéke és a külön kötetként is megvásárolható a Termésnövelő anyagok jegyzéke. Ezekben tájékozódhatnak a készítményekről, a névváltozataikról, a felhasználásukról, és a védőeszközökről. A 756. oldalon a párhuzamos behozatali engedéllyel rendelkező készítményeket találják meg, a 769. oldalon az egyszerű anyagok felhasználásról olvashatnak.

A Mospilan 20 SG véletlenül II. - és külön oldalon III. kategóriásként is szerepel. Március végéig még III. kategóriásként vásárolható, utána sajnos II. kategóriás lesz.

Korábbi videókban a nyomtatott kiadvány, illetve az online növényvédőszer-adatbázis használatához adok támpontokat.

Aki szeretné továbbra is használni a jól bevált, de immár II. kategóriába sorolt készítményeket, javaslom, végezze el a 80 órás „zöldkönyves” tanfolyamot! A fővárosban április 22-én indítunk egy „zöldkönyves” tanfolyamot, a Varga Márton kertészeti iskolában. A képzés: 80 tanóra „tiszta növényvédelem” kiváló tanároktól, ideális helyszínen, és nem utolsó sorban, aki elvégzi, továbbra is vásárolhatja többek között a Mospilant és a Topast is. Valószínűleg egyre több készítmény kerül át a II. kategóriába.

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK