Milyen a jó rovarhotel?

Milyen a jó rovarhotel?

Pap Edina 2022. jún. 21.

Rendkívüli népszerűségnek örvend napjainkban a rovarbarát kertészkedés, és ezzel együtt a rovarhotelek, „darázsgarázsok” száma is gyarapszik. Sok óvodában, iskolában, közparkban állítanak fel rovarmenedékeket, de sok magánkertben is találkozhatunk velük, nagyon dekoratív épített elemei lehetnek a kerteknek.

A rovarhotelek alapvetően a hasznos beporzó rovarok menedékei főleg sűrűn beépített városi környezetben, ahol ezeknek a rovaroknak szűk az élőhelye, és a gyér a táplálékforrás, légszennyezés és intenzív növényvédőszer-használat miatt csökken az egyedszámuk. A rovarok az ökoszisztéma fontos élőlényei, a beporzás mellett táplálékforrása a madaraknak, hüllőknek, így a biológiai sokféleség fenntartásában nagy szerepet játszanak. A rovarhotel télen telelő helyet, nyáron pedig szaporodásra alkalmas fészkelő helyet nyújt a rovaroknak.

Rovarhoteleket már vásárolhatunk készen is barkácsáruházban, kertészeti árudában, de magunk is elkészíthetjük, amihez az interneten számos bemutató videót is találunk. A készen kapható rovarhotelek nagy része azonban rosszul kialakított, inkább csak mutatós, de a valódi funkcióját nem tölti be. Az „oktatóvideók” között is találunk olyanokat, amelyek teljesen haszontalan és felesleges anyagokat ajánlanak. Ilyen a csigaház, a faforgács, vagy éppen az újrahasznosítás jegyében az üres PET-palack.

Változatos

A legegyszerűbb építmény egy használt faláda, amit különböző részekre osztunk deszkákkal, és a hogy a rovarlakásnak használt anyagok ne hulljanak ki belőle, de a rovarok beférjenek, csirkehálóval zárunk le. A legtöbben házikó formájú rovarhotelt készítenek, sátortetővel, ami praktikus megoldás a víz elvezetés szempontjából. Fontos ugyanis, hogy a rovarhotel ne ázzon be, így lehetőleg tető alatt helyezzük el.

Minél többfajta rovart szeretnénk „elszállásolni”, annál változatosabb anyagokat kell használnunk, így annál nagyobb (vagy éppen annál több) rovarhotelt kell építenünk. Kialakíthatunk különálló házikókat is, más-más anyagokkal kibélelve. Fontos, hogy a felhasznált anyagok teljesen természetesek legyenek, ne használjunk semmiféle festéket, pácot vagy ragasztót. A rovarhotelt lehetőleg a talajra helyezzük, hogy a nem repülő hasznos rovarok is tanyát verhessenek benne.

A rovarhotelben mindenképpen kerüljön kialakításra vadméhek számára megfelelő költő- és telelőhely. Több mint 2000 különböző faj él belőlük Európában, de a különböző méhbetegségek, a klímaváltozás, a rovarölő szerek nem megfelelő használata, illetve a földhasználati szokások változása miatt számuk egyre csökken. Ugyanakkor a háziméh mellett a legnagyobb szerepük van a beporzásban. Nos, a vadméhek kifejezetten a sima felszínű, nád- vagy bambuszszálakból rakott, 4-9 mm átmérőjű, legalább 15 cm hosszú, hengeres „hotelszobákat” részesítik előnyben. Ugyanilyen méretű furatokat készíthetünk rönkfába.

A korhadó ágdarabok, szerves törmelékek a korhadéklakó bogarak, illetve a kerti pókok számára nyújtanak ideális lakó- és költőhelyet. Ha többszintes rovarszállót építünk, akkor ezt helyezzük az aljára. Ilyen helyet szeretnek a százlábúak, akik visszataszító megjelenésük ellenére nagyon hasznosak, mivel tapasztalatok szerint a házatlan csigák tojásaival táplálkoznak, így nagy hasznot hajtanak szaporodásuk féken tartásában. Hasonlóan ijesztő a vaspondró vagy az ászkarák, amelyeket a madarak kedvenc csemegéi. Ők a kerti takarítóbrigád, mert eltüntetik az elhullott állatokat is. A kártevő rovarok lárváit parazitáló (tojásait a lárvába helyezi, utóda abban kel ki) fürkészdarazsak is a korhadó avarban fakéreg-repedésekben húzzák meg magukat. Mivel ilyen sokféle rovar tanyázik ezek között a korhadó anyagok között, ez képezze a rovarhotel nagyobb részét.

Az apóra vágott gallyak, ágacskák a futóbogarak számára nyújtanak menedéket. Ezek keményhátúak számos kártevő rovart elpusztítanak, köztük a levéltetveket és a sárgarépalégy lárváit. Hasonló helyen szereti bevackolni magát télre a katicabogár, amelynek menüjében szinté a levéltetvek jelentik a főfogást. A zengőlegyek is befészkelhetnek a fűcsomók közé, akik szintén hasznos beporzó rovarok. Lárvái a katicabogárhoz hasonlóan kedvelik a levéltetveket, míg a kifejlett legyek nektárt fogyasztanak, így segítik a megporzást.

A szalmaszál, szalma vagy az összegöngyölt hullámkarton közé szívesen telepszenek be a fátyolkák. A törékeny rovar lárvája valódi terminátor, kinézetre apró krokodilra hasonlít. Pajzstetveket, hernyókat és atkákat pusztít. Hasonló helyet kedvel a fülbemászó is, amely éjszaka vadászik, mindenevő, elpusztítja az elhullott rovarokat, rovartojásokat, lárvákat. Sokat nem kedvelik, mert tartós aszályban megrágja az éppen érő gyümölcsöket is. Öntözött kertben azonban ez nem fordul elő. Nagyon fontos, hogy ez a hotelszoba – a korhadéklakók kedvenc tanyájával ellentétben – mindig száraz legyen, ezért helyezzük az anyagokat két végén nyitott használt nagyméretű PET-palackba.
A pillangók számára hosszúkás függőleges vájatot készítünk deszkába vájva.

Jó fekvésű

A rovarturistákat oda is kell vonzani a rovarhotelhez. Fontos, hogy a menedéket szélárnyékos, védett helyen építsük meg. A keleti vagy nyugati tájolás a legmegfelelőbb. A vadméhek azonban a napos, déli, délkelti fekvést kedvelik, csekély növényzettel körülvett nagyobb berepülési térrel. A talajszinthez közelebbi, nedves „szuterénlakásban” a korhadékon élők találják meg az ideális szálláshelyet.
Annak érdekében, hogy ne legyen zsúfoltság és minden rovar megtalálja a maga helyét, inkább több kisebb, különbözőképpen „berendezett” rovarlakásokat alakítsunk ki a kert több pontján, a megfelelő klímával.

Hamarabb benépesül a rovarszálló, ha sűrű növényzet, sövény, virágágyás közelében helyezzük el. Legyen minél biodiverzebb a kertünk! A zöldségágyásokban hagyjunk virágot hozni néhány szál petrezselymet, zellert, sárgarépát. Ültessünk a veteménybe virágzó fűszernövényeket, kaprot, kakukkfüvet, csombort, majoránnát, zsályát, bazsalikomot, szurokfüvet (oregánót) stb. A zöldségest szegélyezzük rovarcsalogató virágzó egynyári és évelő növényekkel, pillangóvirággal, illatos ternyével, harangvirággal, napraforgóval, mályvarózsával, macskamentával, méhbalzsammal, rézvirággal, stb.

Ha rovarhotelt telepítünk a kertbe, ne használjunk rovarölő szert. Bízzuk a természetre a növényvédelmet!

Renoválás

A rovarhotel karbantartása, tisztása és renoválása legalább olyan fontos művelet, mint a megépítése. A vadméhek szállását érdemes nyár végén átvizsgálni és eltávolítani az elpusztult méheket, lárvákat tartalmazó csöveket, amelyen penészgombák és atkák telepedhetnek meg. A rovarhotel lakásait 2 évente frissítsük fel, friss anyagokkal. Előzzük meg a természetes korhadást, rothadást.

Pap Edina
kertészmérnök, szaktanácsadó