2024. évi 10. – csapdázásos – növényvédelmi felhívás

2024. évi 10. – csapdázásos – növényvédelmi felhívás

Zsigó György 2024. ápr. 25. Kb. 10 perc olvasás

Felszereltük az előrejelző eszközeinket az országos hálózatunkba. A fogási adatokat folyamatosan frissített tájékoztatónkban tekinthetik meg. Idén a táblázatban szereplő kártevők mellett a kéregmoly, az amerikai szőlőkabóca és egy üvegházban a citrusmoly rajzását is nyomon követjük szín, illetve feromoncsapdákkal.

Az április 2-án felszerelt csapdáink közül néhányban már több száz molyt is számolhattunk, pl. a szilvamoly vagy a vadgesztenyelevél-aknázómoly hímlepkéiből. Tehát a levéltetvek után (6. felhívás) a molyok is megérkeztek. (A * jelű molyok nemzedékei egymásba folynak, rajzásuk gyakorlatilag folyamatosnak tekinthető.)

Örömmel látom, hogy néhány hetes szünet után újra lehet előrejelző csapdákat, feromonokat rendelni az ATK Növényvédelmi Intézettől. A honlapjukon több mint ötven mezőgazdasági és betárolt terményt károsító rovar előrejelző eszközéről találnak információkat és hasznos tanácsokat az egyes fajok sikeres csapdázásáról. Itt a leggazdagabb a választék, és ez a magyar kutatók munkáját dicséri! Az idei évtől már csak a webshopjukban lehet rendelni.

Varsás csapda
Szexferomoncsapda almában

A Reagron® rovarcsapda és a Biocont Magyarország Kft. kínálatában is megtalálhatják a legfontosabb gyümölcskártevők csapdáit. Ezek is kiválóan működnek. A permetezés időpontját a legpontosabban a saját kertjükben felszerelt csapdák fogási adatai alapján tudják meghatározni. Érdemes beszerezni a legnagyobb gondot okozó molyok, legyek csapdáit.

Ajánlom figyelmükbe kisfilmünket, amelyben egy webkamerás előrejelző eszközt mutatok be!

A keleti-gyümölcsmolyt és a szilvamolyt már most is olyan mennyiségben fogtuk az egész országban, hogy máris permetezést javasolnék azoknál a gyümölcsfáknál ahol a korábbi években a gazda megítélése szerint jelentős kárt okoztak. A permetezési ajánlásomban szinte automatikusan kezdtem leírni a „méhekre nem veszélyes” besorolású Mospilan 20 SG nevét.

Örömhír, hogy a 4 grammos kiszerelés 2024. április 24-én a NÉBIH-től újra megkapta a III. forgalmi kategóriát!

Ha mégis szeretnének bármilyen feltételes forgalomban lévő (II. kat.) készítményet vásárolni és használni, Budapesten május 23-án indul a következő "zöldkönyves" képzés.

Bundásbogár alma virágán

Milyen egyéb készítmények állnak rendelkezésre pl. az almavirág porzóin lakmározó bundásbogár ellen? Milyen rovarölőkkel dolgozhatunk az idén? Nagyszerű összesítést kaptam Jáger Ferenctől, a Sumi Agro Hungary Kft. növényvédősétől. Köszönöm!
•    A NeemAzal nem kering el az egész növényben, de mélyhatású, tehát a lepermetezett levélbe felszívódik, így a rágó, aknázó kártevők mellett a szívószájszervűek ellen is engedélyezett. (Kivéve a poloskák.)
•    Dipel DF a Bacillus thuringiensis baktériumból készült, és a készítményből ennie kell a hernyóknak. A fiatal gyümölcsmoly- és bagolylepke-hernyók ellen hatásos.
•    A Coragen 20 SC az egyik legperspektivikusabb házikerti rovarölőnk lett, néhány gyümölcsmoly, a gyapottok bagolylepke és a krumplibogár ellen is bizonyított. Kontakt, felszívódó és gyomorméreg.
•    A Sanium System felszívódó rovarölő, pl. levéltetvek, üvegházi molytetű és burgonyabogár ellen engedélyezett. Csak kétévente használható.
•    A Laser Duplo (ez volt a Spintor) gyomorméreg és kontakt hatású. Néhány gyümölcsmoly és tripsz, a foltosszárnyú muslica, a gyapottok-bagolylepke, a burgonyabogár és a dióburok-fúrólégy ellen is használható.
•    A kontakt piretroidokat már néhányszor felsoroltam pl. Decis, Karate Zeon, Kaiso Garden stb. Általában csak kétszer használhatóak évente.
•    Klartan 24 EW szőlőben, almában molyok, levéltetvek ellen, kontakt készítmény.

Csak üzletünkben átvehető!
NeemAzal-T/S 50 ml

3 996 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Dipel DF WG 20g

2 006 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Coragen 20 SC ampullás 2,5 ml

2 247 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Sanium System 50 ml

3 607 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Laser Duplo 2 ml

2 323 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Decis 5x3ml ampulla

1 072 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Deltam 2x5 ml

2 079 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Karate Zeon 5 CS 2,5 ml

780 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 363 Ft

Érdemes letölteni és a vásárlás előtt tanulmányozni a képen felsorolt rovarölő készítmények tulajdonságait.

Egyre több élő szervezetet tartalmazó rovarölővel is találkozhatunk a gazdaboltokban. A felhasználhatóságuk talán nehézkesebb, de cserébe sok előnyös tulajdonsággal rendelkeznek.

Az egyszerű anyagokról se feledkezzenek meg! A csalánkivonat, a diammónium foszfát, a gyümölcscukor, a hagymaolaj, a konyhasó, a répacukor, a talkum, az L-cisztein és a sör is engedélyezettek a kártevők gyérítésére, csapdázására. 

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK 

Urtica csalánkivonat 1 l

9 804 Ft
Lecitin 1 l

11 764 Ft
Csalán-Zsurló kivonat 1 l

7 736 Ft