2024. évi 6. növényvédelmi felhívás

2024. évi 6. növényvédelmi felhívás

Zsigó György 2024. márc. 26. Kb. 15 perc olvasás

Ribiszkén, almán, kajszin megjelentek a levéltetvek. Ahol a korábbi években nem okoztak nagy gondot, ott még nem kell védekezni ellenük, de a kórokozó gombák mellett már mindenképpen figyelni kell rájuk is.

A gazdaváltós levéltetvek „maguktól is” elhagyják a kerti növényünket, míg más fajok egész évben a gazdanövényen károsítanak. Érdemes megismerni a fajok életmódját.

Levélpirosító ribiszke-levéltetű

Tekintsék meg a témában legújabb videót!

Ahol a sűrűn kiakasztott ragacsos sárgalappal és a katicákkal, fátyolkákkal sem lehet kordában tartani a levéltetveket, ott – pl. almában – a Kaiso Garden, a Karate Zeon 5 CS, a Klartan 24 EW (azaz Mavrik 24 EW), a Mospilan 20 SG (március végéig árusíthatják III. kategóriásként), a Pirimor 50 WG, a Teppeki 50 WG vagy a Sanium system engedélyezett. Gyérítésre alkalmas a NanoTac EC, a Vektafid A, a Vegarep EC és a csalánkivonat is. A felsorolt rovarölő szerek közül néhányat más kerti növényekre is engedélyeztek levéltetvek ellen. 

Ne térjenek el a termékek címkéjén leírtaktól! Csak az engedélyben szereplő növényekre mérték be, számolták ki pl. az élelmezés-egészségügyi várakozási időket (é.v.i.). Lehet, hogy más növény termésében nem, vagy csak lassabban bomlik le a készítmény! Az engedélytől eltérően még a gyümölcsből készült lekvárban vagy a pálinkában is találkozhatnak a szermaradványával. Így járhatnak a töményebb permetlével permetezők is!

Csak üzletünkben átvehető!
Karate Zeon 5 CS 2,5 ml

780 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 276 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Pirimor 50 WG 10g

1 727 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Teppeki 50 WG 1,5 g

1 372 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
NanoTac EC 10 ml

1 388 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Vektafid A/E 0,5 l szórófejes

1 361 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Vegarep EC 1 l

6 508 Ft

Március 23-án fényképeztem ugyanazt a fát, melynek a virágokkal teli szemet gyönyörködtető fotóját a harmadik felhívásba is betettem. A virágfertőző monília tarolt a permetezetlen fán, egyetlen ép virágot sem hagyott. Gyakorlatilag a fiatal fa összes ágát vissza kellene vágni egészen a törzsig… A visszametszést ott is gyorsan el kell végezni, ahol nem ilyen súlyos a helyzet. A nagyobb metszési felületeket sebkezelőkkel kenjék be, és még érdemes permetezni is. Több szakember szerint a fiatal leveleken keresztül tovább fertőzhet a gomba. A gombaölőket felsoroltam a 3. felhívásban

Egyetlen ép virágot sem hagyott a monília
Tarolt a monília a kezeletlen kajszin

Tekintsék meg a videót is!

A lisztharmattal mindig számolnunk kell. A fertőzött rügyekből kipattant torz levelek felületéről, a fehér „lisztes” gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (a konídiumok). Az alábbi fotó március 25-én készült egy idős Jonathán almafán. A pirosbimbós állapotig a kontakt kéntartalmú gombaölők megfelelően védenek. A perzselés elkerülése miatt fontos, hogy egységesen 1-5μ méretűek legyenek a kénszemcsék a gombaölőben. Sok készítmény megfelel ennek a követelménynek: pl. a Thiovit Jet, a Microthiol Special, a Kumulus S, a folyékony Flosul stb. Virágzás után pedig permetezhetnek a felszívódókkal, amelyeket majd a varasodásról szóló felhívásban felsorolok. Több készítményt mindkét kórokozó ellen engedélyezték. 

Lisztharmatos friss almahajtás
Új
Lecitin 1 l

11 764 Ft
Csalán-Zsurló kivonat 1 l

7 736 Ft
Csalán kivonat (Bioka Urtica) 1 l

14 244 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Thiovit Jet 30g

535 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Microthiol special 1 kg

1 006 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Kumulus S 25 kg

36 001 Ft
Új
Kitozán 1 l

10 550 Ft

Az egyszerű anyagok közül a fűzfakéreg és a mezei zsurló kivonata lisztharmatra és varasodásra is, a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában. Lásd a NÉBIH vagy a Magyar Biokultúra Szövetség honlapját, illetve a 2. felhívás ismertetett 2024. évi szerjegyzék 769. oldalát. 

A lecitin is egyszerű anyag, már lombtrágyaként, több formában is kapható, többek között a lisztharmatra is ajánlják pl. ezzel a technológiával.

Lassan a gyakorlatban is bizonyítanak, érdemes komolyan venni az egyszerű anyagokat. A várakozási időkre ezeknél is figyelni kell, a lecitin esetében: 5, illetve 30 nap az é.v.i.! Ki hitte volna, hogy a csalánkivonatnál: 7 nap az é.v.i.

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK