2024. évi 3. növényvédelmi felhívás

2024. évi 3. növényvédelmi felhívás

Dr. Zsigó György 2024. márc. 12. Kb. 15 perc olvasás

Fagyos éjszakákat jeleznek előre a meteorológusok a jövő hétre! A fagyok előtt és közvetlenül a fagyos éjszaka után is érdemes elvégezni a permetezést amionsav, borostyánkősav, huminsav, bór és cink, valamint flavonoid tartalmú készítményekkel.

A Holland Alma Kft. korábbi felhívásából idézek:
„Leghatékonyabban permettrágyák kijuttatásával tudjuk fokozni a rügyek faggyal szembeni ellenálló képességét és a funkcióképesség megtartását. Fontos, hogy alacsony lémennyiséggel és jó porlasztással, nagy levegővel, apró cseppekben permetezzünk. Ugyanilyen fontos a megfelelő hatóanyagú szerek megválasztása. A hideghatás által okozott stressz leküzdésére a legjobban az amionsav, borostyánkősav, huminsav, bór és cink, valamint flavonoid készítmények a legalkalmasabbak. Mindet nem érdemes használnunk, de a virágok támogatására legalább kétféle hatóanyag oldalról szükségünk van. Valamint a kis felvevő felület miatt jó minőségű tapadásfokozó/hatásfokozó szert is érdemes használni … Sokan kételkedve fogadják a hatóanyagok hatékony felvételét ilyen kis aktív levélfelület mellett. A kétkedőknek nincs igazuk. A virágrügyek levelein és a fiatal hajtások felszínén hatékony tápanyag felvétel történik és a hatóanyag éppen ott hasznosul, ahol arra a legnagyobb szükség van. Ne a szereket, hanem hatóanyagokat nézzük!

Aki pedig most ültetne kajszicsemetét, az válasszon a moníliára kevésbé érzékeny és virágrügyekkel sűrűn berakódó fajták közül (pl. Rakovszky, Tsunami)Ha elfagyna a virágok nagy része, még akkor is kellő mennyiségű termést szüretelhetünk a 03. 05-én fotózott fáról.

Tsunami kajszi teljes virágpompában
Új
Damisol Gold Frigomax (fagyvédelem) 1 l

5 814 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Atonik 1x5 ml amp.

810 Ft
Új
BeePlus 1 l

11 313 Ft
Megafol 1 l

9 581 Ft
Nutrigreen AD 1 l

8 740 Ft

„Miért hullik a szilvám?” – gyakran teszik fel ezt a kérdést nekem a kertbarátok már kora tavasszal is. A bőséges virágzást követő megtermékenyülés után a fa megszabadul a feleslegesnek ítélt gyümölcseitől. Ez a természetes gyümölcsritkulás. Azonban valamelyik poloskaszagú szilvadarázsfaj is felelős lehet a gyümölcshullásért. Ebben az esetben rágcsálékot, ürüléket látunk a szétbontott a kis szilvákban, néha még a lárvát is megtalálhatjuk bennük. Ekkor már elkéstünk a védekezéssel! Néha 90%-os kárt is okoznak. (Későbbiekben hullást okozhat még a fagy, a sarkavírus és a szilvamoly is.)

Ezek a szilvadarazsak a talajban telelnek át és a párosodás után a megtermékenyített nőstények virágok csészeleveleibe rakják a tojásaikat. A fehér színhez vonzódnak, így már a virágzás előtt függesszék ki és rendszeresen ellenőrizzék a ragacsos fehérlapokat. A befogott darazsak jelzik a rajzás kezdetét, ekkor indíthatjuk a permetezést. Virágzásban felszívódó rovarölővel pl. a méhkímélő Mospilan 20 SG-vel védekezhetünk. 

Bioplantella Fehérlap 10db

2 416 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 276 Ft

Csak a méhekre „nem jelölésköteles” vagy a „méhekre mérsékelten veszélyes” készítményekkel dolgozhatunk. Ez utóbbi esetben a permetezést „a méhek napi aktív repülésének a lezárulás után, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával lehet megkezdeni és legkésőbb 23.00 óráig be kell fejezni.” Erre a növényvédő szerek címkéjén is feltüntetett előírásra figyelnünk kell a későbbiekben is! Be kell tartanunk a méhek érdekében, a virágzó kerti növények és a virágzó gyomok vagy a méheket csábító mézharmatos levelek esetében is. 

Akit nagyon zavarnak a gyepben megjelenő gyomnak nevezett kétszikű növények, és nem tudja kiszedegetni, kiszúrózni ezeket, az most permetezhet, mert a virágzó, érzékeny fejlődési szakaszukban vannak ezek a széleslevelű növények. Ilyen gyomirtó szer pl. a Colombus (más néven Bofix Garden), a Dicophar vagy a Substral gyomirtó szer gyeptrágyával. Egyébként sok közülük gyógynövény, most szépen virágoznak és a taposást is jól bírják. A 03.06 -án fotózott tyúkhúrból salátát, a pitypangból gyógyteát is készíthetünk (nyitóképünkön). 

Üdvözlettel:
Zsigó György, NMNK 

 

Csak üzletünkben átvehető!
Bofix Garden 10 ml

4 203 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Colombus EC 1 l

25 267 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Dicophar 0,1 l

3 285 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Biopon gyepműtrágya gyom-stop 1 kg

2 088 Ft