2024. évi 14. növényvédelmi felhívás

2024. évi 14. növényvédelmi felhívás

Zsigó György 2024. jún. 14. Kb. 15 perc olvasás

Az árutermelő gyümölcs- és szőlőültetvényekben a tél végi lemosó permetezések után, kultúrától függően már a 4-6-8-dik növényvédelmi kezelést végezték el június közepéig. Nagy körültekintéssel a házikertekben szerényebb lehetőségekkel is szép eredmények érhetők el.

A szőlő- és a gyümölcsültetvények kertészei rá vannak kényszerítve arra, hogy a szabványoknak mindenben megfelelő, első osztályú gyümölcsöket termesszenek. A mérethibás, vagy akár csak néhány apró varas foltot tartalmazó alma már csak léalmaként értékesíthető, gyakran olyan alacsony áron, hogy abból a termelés költségeit sem lehet fedezni. Ezért a profi nagyüzemekben a növényorvosoknak biztosra kell menniük. Megkérdeztem néhány kollégát, hogy az idén a tél végi lemosást követően hol tartanak a kezelésekkel. Június első hetéig, szilvában, őszibarackban, kajsziban és meggyben, cseresznyében 5-6 alkalommal permeteztek. Körtében és szőlőben a megkérdezettek a 4. fordulót fejezték be, birsben és almában pedig 7-8 alkalommal permeteztek eddig. A szüretig még vajon még hányszor indítják be a permetezőgépeket? 

Csupán tájékoztatásként írtam le ezeket a számokat, nem hiszem, hogy a házikertekben is ilyen intenzív növényvédelmet kellene folytatnia mindenkinek. Mi már csak a szűkösebb III. kategóriás választékunk miatt sem célozhatjuk meg az ültetvényekben elvárt minőséget és termésmennyiséget! Viszont a pontosabb és gyakoribb zöldmunkákkal, a nagyobb körültekintést igénylő bio készítmények és egyszerű anyagok használatával, mi is szép eredményeket érhetünk el. 

A sok esőtől repedhetnek a gyümölcsök, zöldségek. A cseresznyelégy elleni permetezéssel (11. felhívás) egy menetben érdemes a Fitokondi illóolaj tartalmú növénykondicionálót vagy az „olajok” közül pl. a Vektafid A-t, a Vegarep EC-t vagy a Meliust is kijuttatni. Ezeknek „nincs várakozási idejük” (nk jelűek), rugalmasabbá teszik a bőrszövetet és tapadószerként is beváltak. A többi gyümölcsnél is használhatóak. Szőlőben a Prosilicon is engedélyezett a repedés és a napégés megelőzésére. Zöldségféléken elkerülhető a heves esőzések utáni hirtelen vízfelvétel miatt fellépő repedés, ha folyamatosan öntözzük az ágyásokat.

Az országos csapdahálózat fogási adatai szerint a kihelyezett sárgalapokra már felragadtak a nyugati dióburok-fúrólegyek első példányai. A Mospilan 20 SG és a Combi-protec csalogatóanyag együttes használatáról már többször is írtam. Az alábbi mellékletben olvashatják azt a cikket, amiben megtalálják a technológiát.

A leírás szerint a lombkorona felső felét kell megcélozni a permetezéssel. Az eddigi tapasztalatok alapján akkor is hatásos a permetezés, ha nem tudják teljesen lefedni a fát a csúcsáig. A cseresznyelegyek ellen is engedélyezték a technológiát, a kései érésű fajtákon talán még az idén is használható.

A Karate Zeonnal vagy a Laser Duploval is permetezhetjük a diót, de az egész fát le kell fedni a permetlével.
Kertbarátok elmondták, hogy a nyüvek talajba furakodása idején, illetve a repülő imágók kibújásakor elvégzett gyakori talajforgatással is gyéríthetjük a legyeket, mert a puhatestű lárvák és a törékeny szárnyas imágók könnyen megsérülnek. A bábbá alakult legyek már kibírják ezt a forgatást. A „dió legye” hónapokon keresztül rajzik illetve ugyanilyen hosszan potyognak le a nyüvei. Egész nyáron kapálgatni, gereblyézni, rotálni kell a diófák alját ellentétben a cseresznyével, ahol a csak termésszíneződéstől a szüret végéig kell hajlongani a fák alatt.

A szőlőben a lisztharmat és a szürkepenész mellett a peronoszpóra miatt is kongatják a vészharangot (13. felhívás). Annál az időjárásnál ahol szóba kerül a peronoszpóra, mindig gondolni kell a fitoftórára is. Közeli rokonok, és a fertőzés gyorsaságában, a tünetek kifejlődésében még le is körözi a peronoszpórát. A magyar neve is erre a gyors terjedésére utal, paradicsomvész, illetve burgonyavész. Két neve is van, mert ugyanaz a gombafaj, Phytophthora infestans száríthatja le vészes gyorsasággal – akár 2 nap alatt is – a paradicsom és a burgonya leveleit is. Ahogyan a szőlőnél, ezeknél a növényeknél is a megelőzésen van a hangsúly.

A fitoftóra 2 nap alatt leszáríthatja a paradicsom leveleit

A kontakt réztartalmú gombaölők mellett pl. a Proplant a krumplira, a Tazer 250 SC és az Amistar a paradicsomra, a Polyram DF pedig mindkét növényre engedélyezett. Több permetezést is „megspórolhatnak”, ha ellenálló fajtát választanak, szellős állományt alakítanak ki és nem öntözik felülről a növényeket. A hagymakivonatot, a mezei zsurlóból készült főzetet és a csalánkivonatot is ajánlják a fitoftóra ellen. Az engedélyeiket megtalálják pl. a NÉBIH honlapján

A nedves leveleken, terméseken továbbra is terjednek a kórokozó gombák. Az almatermésűeken a lisztharmat és a varasodás, a cseresznyén és a meggyen a monília, a dión a gnomónia gomba és a baktérium, a szőlőn a lisztharmat, a peronoszpóra és néhol a szürkepenész is védekezést kívánna.

Az összes csonthéjason figyelni kell a levélbetegségekre, sőt néhol az őszibarackon, a hűvösebb napok hatására újra megjelent a tafrina is. A korábbiakban mindegyik károsítóról írnom kellett, mert az ország nagyobbik felében már akkor is a mostanihoz hasonló volt az időjárás. Kérem, olvassák el a korábbi felhívásokat!

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK

Combi-Protec 0,1 l

5 396 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 330 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Vegarep EC 1 l

6 508 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Polyram DF 20 g

910 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Proplant 1x5 ml amp.

679 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Mister /Amistar/ 10ml

986 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Tazer 250 SC 1 l

27 604 Ft
Részletek