2024. évi 13. növényvédelmi felhívás

2024. évi 13. növényvédelmi felhívás

Zsigó György 2024. jún. 3. Kb. 15 perc olvasás

Május utolsó napjaiban sem csökkent a „fertőzési nyomás”. Fertőznek a kórokozó gombák, nagy erővel támadnak a levéltetvek, a gyümölcsmolyok és egyre több cseresznyelegyet fognak a ragacsos sárgalapok.

Érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni az országos előrejelző hálózat hetente frissülő csapdázási adatait és Radácsiné dr. Hári Katalin webkamerás előrejelzéseit, grafikonjait. A hőösszegszámításos módszere szerint már a hernyók is kikeltek.

A károsítókról már a 11. felhívásban írtam. Az almatermésűeken a varasodás a és a lisztharmat, a kajszin, szilván és az őszibarackon a levélbetegségek terjednek (12. felhívás). Már csekély mennyiségű csapadék, sőt a reggeli harmat, pára is biztosítja azt a levélnedvességet, ami elegendő a fertőzésükhöz.

A levéltetvek (6. felhívás) minden kerti növényen megtalálhatóak. Egy komplex permetezést javaslok a gyümölcsfák többségére, a szőlőre és a tetves dísznövényekre is. Ruszák Csenge pedig a „biokertészeknek” ajánl készítményeket (mellékletet lásd alább). Az egyszerű anyagok is bevethetőek, néhány recept felkerült a NÉBIH oldalára is.

A szőlőben a lisztharmat mellett (9. felhívás) már a peronoszpórára is gondolni kell. Az időjárás kedvez a fertőzésének, és csak megelőzéssel védekezhetünk ellene. Nem várhatunk a tünetek megjelenésére, mert ezek (olajfolt majd a penészgyep kiverődése a fonákon) csak a fertőzés megtörténte után a lappangási idő leteltével jelennek meg!

Nagyobb veszélyben vannak a peronoszpórára fogékonyabb fajták, a párásabb kertek, pl. ahol sűrűn telepítették a tőkéket vagy elhanyagolták a zöldmunkákat, a gyomirtást, illetve nem távolították el az őszi beteg leveleket. Ezekben a kertekben máris el lehet kezdeni a permetezést.

A szőlővirágot sokan féltik a kéntől és a réztől. Úgy látom, hogy ezek a finom őrlésű kén- és rézkészítmények már kevésbé „égetik meg” a virágokat. A felszívódók biztosan nem perzselnek pl. az Enervin, a Melody Compact 49 WG, a Mildicut, a Quadris stb. Idei újdonság a bioban is használható Romeo, amely egy számunkra hasznos antagonista gombát tartalmaz.

Szőlőperonoszpóra olajfolt-tünete levélfonákon

A szürkepenész gomba terjedésének is kedvez a jelenlegi időjárás. A fogékony fajtákon védeni kell a virágokat. Csak megelőzéssel védekezhetünk ellene! III. kategóriás pl. a Chorus 75 WG, a Quadris, a Switch 62,5 WG, a Teldor 500 SC, a Cantus, a Prolectus, a Qualy, a Botrefin, a Kenja, a Cabrio Top. A 9., „lisztharmatos” felhívásban javasolt és a fent felsorolt készítmények közül néhány egyben a lisztharmatra, a peronoszpórára és a szürkepenészre is engedélyezett. A termékek címkéjén erről is tájékozódhatnak, illetve kérdezzék meg a növényvédelmi végzettségű eladókat.

Csak üzletünkben átvehető!
Mildicut 1l

9 237 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Chorus 50 WG 4,5 g

711 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Akció
Switch 62,5 WG 10 g

1 740 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Prolectus 250g

15 704 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Qulay 10 ml

942 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Cabrio Top 200 g

7 535 Ft

A tarka szőlőmoly hernyója is rághatja a virágot a laza, pókhálószerű szövedéke védelmében. Már fogják a csapdák a szőlőmoly lepkéit! Megjelentek az atkák is (12. felhívás). Amennyiben a korábbi tapasztalatok alapján az idén is felszaporodhatnak, akkor érdemes a gombaölők mellé rovarölő vagy atkaölő szert is adagolni. Molyok ellen sok készítmény közül választhatnak, pl. Coragen, Decis, Dipel DF, Kaiso Garden, Karate Zeon, Klartan 24 EW, Laser Duplo, Mospilan 20 SG stb. 

Szőlőben atkák ellen a Nissorun 10 WP mellett az Ortus 5 SC engedélyezett, de a kéntartalmú gombaölők is szépen gyérítik a felszínen tartózkodókat pl. a gubacsukat elhagyó, újabb letelepedési helyet kereső atkákat.

Csak üzletünkben átvehető!
Laser Duplo 2 ml

2 491 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Karate Zeon 5 CS 2,5 ml

780 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Coragen 20 SC ampullás 2,5 ml

2 461 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Decis 50 ml

2 016 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Dipel DF WG 20g

1 797 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 330 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Nissorun 10 WP 20 g

2 767 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Ortus 5 Sc 5ml

1 032 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Thiovit Jet 30g

534 Ft

Május 25-én Péteriben jártam a helyi borászok meghívására. A vegyes fajtákból telepített szőlőültetvényüket már háromszor megpermetezték, réz+kén és két felszívódó gombaölő váltott kombinációjával. A növényvédelmet közösen végzik, az összes sorban szépek voltak a növények. Azonban a feketerothadás gomba jellegzetes tüneteit már megtaláltam néhány tőkén (nyitóképen). Később a jó szeműek a gomba apró fekete termőtesteit is felfedezhetik a barnán száradó, éles szélű levélfoltokban. Több borvidékünkön veszélyességében már felzárkózott a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkepenész mellé.

Májusban már érdemes kihelyezni a fák törzsére a hangyák elleni ragacsos övet és az almamoly második nemzedékét gyérítő száraz hernyófogó övet.

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK 

Bioplantella hernyófogó szalag

1 168 Ft
Biocont cseresznyelégy színcsapda (6db lap)

2 665 Ft