Mikrozöldek – kis növényben nagy erő

Mikrozöldek – kis növényben nagy erő

Dinga Szabolcs 2024. jan. 15. Kb. 10 perc olvasás

Ilyenkor, tél közepén szervezetünk már szinte sóvárog a friss, zsenge zöldségekért, a vitaminokért és ásványi anyagokért. Immunrendszerünk kimerül, a hosszú téli éjszakák és a jobbára a lakás melegében töltött szabadidő sem segítenek.

Ilyenkor nehéz friss, egészséges termelői zöldségekhez hozzájutni. A kertből is csak korlátozottan juthatunk hozzá zöldségekhez, néhány levélzöldség bírja csak a fagyokat.

Ha növényeket szeretnél termeszteni, akár télen is, nincs szükséged nagy kertre csak egy napfényes ablakpárkányra. A mikrozöldek remekül megteremnek, így folyamatosan lesz vitaminpótló friss zöldség a konyhában.

Termessz mikrozöldeket! 

A mikrozöldek a közismert kertészeti vagy szántóföldi növények fiatal, 7-10 cm-es hajtásai, amelyeket az első sziklevelek megjelenése után szedünk le és fogyasztunk.  Nevelhetünk mikrozöldeket retek, napraforgó, borsó (nyitóképen), rukkola, mustár, vagy akár brokkoli magvaiból. A friss hajtásokat felhasználhatjuk saláták, dresszingek, köretek elkészítéséhez. 

 

Brokkoli mikrozöld

Apró növények, óriási vitamintartalom 

A mikrozöldek fő előnye a gyors és könnyű termeszthetőség mellett az extrém koncentrált vitamintartalom. C-vitaminból akár 6-szoros, K-vitaminból akár 69-szeres, E-vitaminból 40-szeres koncentrációt is mutat a mikrozöld a kifejlett zöldségnövényhez képest. Ezért akár napi egy kisebb tányér mikrozölddel bevihetjük a szervezetünknek szükséges vitaminokat, és nyomelemeket.                                     

Mit válasszunk? 

Többféle kertészeti zöldség, vagy akár ismert szántóföldi növény magvait is vethetjük mikrozöldként. Kezdőként célszerű lehet az egyszerűbben termeszthető növényekkel kísérletezni, mint a brokkoli (képen) vagy a retek. A haladóbbaknak pedig érdemes lehet megpróbálkozni az olyan aromásabb, izgalmas növényekkel is mint a mustár, a rukkola vagy a zsázsa. 

Csíra és mikrozöld

Mi a különbség a csíra és a mikrozöld között?

A csíra 2-4 nap alatt általában fényszegély helyen, nedves itatóspapíron, megfelelően meleg helyen kicsíráztatott mag, amelyeknek a sziklevele éppen csak kifejlődött, sokszor még a maghéj is ott fityeg rajtuk. A csíra megnyúlt szik alatti szárrészét fogyasztjuk.

A mikrozöldek fejlettebb, gyökeres növények, a sziklevelük már teljesen kifejlődött, illetve néhány zsenge valódi levél is megtalálható rajtuk. Termesztésükhöz napfényre, illetve valamilyen gyökérrögzítő közegre (kókuszrost, tőzeg, komposzt) van szükség.  

Vöröskáposzta mag...
...és mikrozöld

Hogy termesszük a mikrozöldeket? 

A mikrozöldek termesztése nagyon egyszerű. Csak egy napfényes ablakpárkány kell hozzá, és már indulhat is a “gazdálkodás”. Termesztőedénynek szinte bármi megfelel, egy műanyag tálca, egy cserép, vagy akár kerámia tál is jó lehet. A mikrozöldségek termesztése során, igazi újrahasznosító művésszé válhatunk. Remek termesztőedény lehet akár a kiürült tejesdoboz, a műanyag húsos tálca, vagy a kimosott tejfölös pohár is.

Az ültetőedényeket töltsük fel kókuszrosttal, vagy jó minőségű palántafölddel. Még egyszerűbb, ha termesztőkészleteket használunk, hol már csak vízzel kell átnedvesíteni a magokat tartalmazó termesztőpárnákat.

Könnyen elkezdhető, kulcsrakész megoldást kínálnak a komplett mikrozöldtermesztő-készletek. Itt már csak bele kell helyezni a tálcába a magpárnákat, és 7- 10 nap múlva már szedhetjük is saját termesztésű, egészséges mikrozöldségeinket!

Kép és szöveg: Dinga Szabolcs, Pap Edina