Mikrozöldek – kis növényben nagy erő

Mikrozöldek – kis növényben nagy erő

Dinga Szabolcs 2024. jan. 15. Kb. 10 perc olvasás

Ilyenkor, tél közepén szervezetünk már szinte sóvárog a friss, zsenge zöldségekért, a vitaminokért és ásványi anyagokért. Immunrendszerünk kimerül, a hosszú téli éjszakák és a jobbára a lakás melegében töltött szabadidő sem segítenek.

Ilyenkor nehéz friss, egészséges termelői zöldségekhez hozzájutni. A kertből is csak korlátozottan juthatunk hozzá zöldségekhez, néhány levélzöldség bírja csak a fagyokat.

Ha növényeket szeretnél termeszteni, akár télen is, nincs szükséged nagy kertre csak egy napfényes ablakpárkányra. A mikrozöldek remekül megteremnek, így folyamatosan lesz vitaminpótló friss zöldség a konyhában.

Termessz mikrozöldeket! 

A mikrozöldek a közismert kertészeti vagy szántóföldi növények fiatal, 7-10 cm-es hajtásai, amelyeket az első sziklevelek megjelenése után szedünk le és fogyasztunk.  Nevelhetünk mikrozöldeket retek, napraforgó, borsó (nyitóképen), rukkola, mustár, vagy akár brokkoli magvaiból. A friss hajtásokat felhasználhatjuk saláták, dresszingek, köretek elkészítéséhez. 

 

Brokkoli mikrozöld

Apró növények, óriási vitamintartalom 

A mikrozöldek fő előnye a gyors és könnyű termeszthetőség mellett az extrém koncentrált vitamintartalom. C-vitaminból akár 6-szoros, K-vitaminból akár 69-szeres, E-vitaminból 40-szeres koncentrációt is mutat a mikrozöld a kifejlett zöldségnövényhez képest. Ezért akár napi egy kisebb tányér mikrozölddel bevihetjük a szervezetünknek szükséges vitaminokat, és nyomelemeket.                                     

Mit válasszunk? 

Többféle kertészeti zöldség, vagy akár ismert szántóföldi növény magvait is vethetjük mikrozöldként. Kezdőként célszerű lehet az egyszerűbben termeszthető növényekkel kísérletezni, mint a brokkoli (képen) vagy a retek. A haladóbbaknak pedig érdemes lehet megpróbálkozni az olyan aromásabb, izgalmas növényekkel is mint a mustár, a rukkola vagy a zsázsa. 

Csíra és mikrozöld

Mi a különbség a csíra és a mikrozöld között?

A csíra 2-4 nap alatt általában fényszegély helyen, nedves itatóspapíron, megfelelően meleg helyen kicsíráztatott mag, amelyeknek a sziklevele éppen csak kifejlődött, sokszor még a maghéj is ott fityeg rajtuk. A csíra megnyúlt szik alatti szárrészét fogyasztjuk.

A mikrozöldek fejlettebb, gyökeres növények, a sziklevelük már teljesen kifejlődött, illetve néhány zsenge valódi levél is megtalálható rajtuk. Termesztésükhöz napfényre, illetve valamilyen gyökérrögzítő közegre (kókuszrost, tőzeg, komposzt) van szükség.  

Vöröskáposzta mag...
...és mikrozöld

Hogy termesszük a mikrozöldeket? 

A mikrozöldek termesztése nagyon egyszerű. Csak egy napfényes ablakpárkány kell hozzá, és már indulhat is a “gazdálkodás”. Termesztőedénynek szinte bármi megfelel, egy műanyag tálca, egy cserép, vagy akár kerámia tál is jó lehet. A mikrozöldségek termesztése során, igazi újrahasznosító művésszé válhatunk. Remek termesztőedény lehet akár a kiürült tejesdoboz, a műanyag húsos tálca, vagy a kimosott tejfölös pohár is.

Az ültetőedényeket töltsük fel kókuszrosttal, vagy jó minőségű palántafölddel. Még egyszerűbb, ha termesztőkészleteket használunk, hol már csak vízzel kell átnedvesíteni a magokat tartalmazó termesztőpárnákat.

Könnyen elkezdhető, kulcsrakész megoldást kínálnak a komplett mikrozöldtermesztő-készletek. Itt már csak bele kell helyezni a tálcába a magpárnákat, és 7- 10 nap múlva már szedhetjük is saját termesztésű, egészséges mikrozöldségeinket!

Kép és szöveg: Dinga Szabolcs, Pap Edina

Csíranövény Retek Bio 30g

690 Ft
Csíranövény Brokkoli Bio 15g

690 Ft
Csíranövény Vöröshagyma Bio 15g

690 Ft
Csíranövény Lucerna Bio 30g

690 Ft
Csíranövény Napraforgó Bio 30g

366 Ft
Csíramag Bio Mungóbab Kiepenkerl 75 g

1 177 Ft
Csíranövény Mustár Bio 50g

690 Ft
Csíranövény Búza Bio 50g

366 Ft
Zöldborsó kifejtő Rajnai törpe 250 g

648 Ft