A tökéletes balkonkert 3+1 titka

A tökéletes balkonkert 3+1 titka

Dinga Szabolcs 2024. máj. 21. Kb. 10 perc olvasás

Nincs kertünk, de szeretnénk saját termesztésű, friss zöldségeket, gyümölcsöket fűszernövényeket termeszteni? Okos tervezéssel és néhány trükkel rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, fűszert szüretelhetünk az erkélyről, teraszról is. Lássuk, hogyan hozhatunk létre egy igazi vitamin- és ízoázist a balkonon!

1.    Mérjük fel a terepet!

Az első és legfontosabb feladat, hogy megállapítsuk, hogy az erkély, terasz milyen tájolású, környezeti tényezők jellemzik. Amennyiben a napsütéses órák száma magas, és az erkély jó benapozású, szinte bármely kerti növényt meg lehet termelni. Ha viszont nem éri elég fény, akkor be kell érnünk árnyéktűrő zöldségekkel. Amennyiben a nap folyamatosan odatűz az erkélyre, fel kell készülni némi árnyékolásra, hiszen növényeket az erős, és folyamatos napsugárzás könnyen megégetheti. Jó taktika lehet ilyenkor árnyékoló hálóval védeni a balkont. 

Egy kis balkonok is sokminden elfér (Fotó: pinterest.com)

Másik fontos tényező, amelyet mindenképpen figyelembe kell venni, az a méret. Egy nagyméretű, széles erkélyen akár törpe gyümölcsfák is helyet kaphatnak, addig egy alig pár négyzetméteres balkonon inkább a minél apróbb zöldségnövényekre, vagy a mikrozöldekre kell koncentrálni.

2.    A kevesebb, néha több

A kertben is könnyű beleszabadulni a növények halmozásába, de a balkonon ez még könnyebben előfordulhat. Talán még a kiültetés pillanatában még éppen elférnek a növények, viszont néhány hónap növekedés után hirtelen túlzsúfolttá válik a balkonkert. Ugyanígy járhatunk, ha nem a megfelelő fajtákat választjuk. 

Fűszernövényből szinte bármit nevelhetünk (Fotó: Pap Edina)
Válasszunk edényben termeszthető törpe fajtákat (Fotó: Pap Edina)
Zöldfal elem készlet 5col közeges ültetéshez

9 147 Ft
Árnyékoló háló fehér Sun-Net 3x4m

5 743 Ft
Komposzt Emelt ágyásba Natura 50 l

4 647 Ft
Virágföld Emelt ágyásba Natura 50 l

4 118 Ft
Viráglétra Echelle 50 cm

834 Ft
Virágpiramis nagy, terrakotta

12 802 Ft

Az erkélykertben célszerű elkerülni a nagyra növő, futó, vagy kúszónövényeket, mert rövid időn belül dzsungellé változtatják a területet. Szintén javasolt inkább a kisebb méretű, törpe fajtákat választani, a klasszikus konyhakerti növényekből is. Az erkélyre ne válasszunk folytonnövő paradicsomfajtákat, dinnyeféléket, vagy nagytermetű paprikákat. Sőt, az egyes növények közül is maximum 2-3 példányt telepítsünk, hogy a fejlődő növények is kényelmesen elférjenek.  

Raklapból készült polc az erkélyre (Fotó: Dinga Szabolcs)

3.    Használd ki a helyet!

Itt minden négyzetcentiméter számít. Ha kevés a hely, használjunk kiegészítőket, balkonládákat, függesztett kaspókat, vagy falra szerelhető növénytermesztő rendszereket, viráglépcsőket. Akár már balkonra helyezhető magaságyást (nyitóképen) is választhatunk, ezzel további értékes helyet nyerve. A függőleges térkihasználásban egy-egy jól kialakított polcrendszer, vagy falra szerelt növénytámasz segítségíthet, így sok értékes plusz négyzetmétert nyerhetünk. 

Epret függesztett cserépben is nevelhetünk (Fotó: Pap Edina)
Emeletes polcrendszerrel jól kihasználhatjuk a szűk helyet (Fotó: pinterest.com)

A talaj minősége problémás lehet egy balkonkertben, mivel a növények a kis hely miatt a cserepekben, ládákban lévő földet sokkal intenzívebben használják, mint ahogy az szabadföldben történne. A termesztőedényekbe kerüljön ezért zöldségföld, komposzt, és granulált marhatrágya, vagy kókuszrost keveréke, de választhatunk kifejezetten emeltágyásba való, kész közeget is. A cél az, hogy egy jól szellőző, jó nedvtartó-képességű, tápanyagokban gazdag közeg jöjjön létre.

Az edényekben a víz könnyen felgyűlik, a levegőtlen, állandóan vizes talaj pedig betegségekhez fog vezetni. A termesztő-edények alját ezért célszerű kilyukasztani, és az aljukra, a közeg alá például osztályozott kavicsból, agyaggranulátumból vagy gyökéritatóból egy réteget teríteni, illetve egy tálcát helyezni az edények alá a felesleges víz összegyűjtésére.

Fontos a közeg minősége (Fotó: Pap Edina)

+1.  Megfelelő növények

Fontos, hogy balkonkertünket a céljainkhoz igazítsuk. Ha friss gyümölcsöket szeretnénk szüretelni, válasszunk folytontermő epret vagy akár konténeres áfonyát. Ültessünk koktélparadicsomot, mint a Nugget és kisméretű, bőtermő chili paprikákat, mint például az Etna, vagy a Bird’s eye. Ha szeretnénk mindenféle különleges fűszert termelni a konyhába, ültessünk zsályát, oregánót vagy bazsalikomot. A falakat is használhatjuk, néhány falra szerelhető növénytámasz segítségével futtathatunk babot, borsót is. 

Nagyobb teraszon a törpe gyümölcsfák is elférnek (Fotó: Pap Edina)

Fontos tudni, hogy a balkonkertben a kártevők elleni védekezés is nehezebb, mint szabadföldön. Célszerű olyan növényeknek is helyt adni, amelyek riasztják a különféle kártevő rovarokat. Ebből a célból telepítünk „kertdoktor” növényeket sarkantyúkát, hagymaféléket, bársonyvirágot, körömvirágot is, hogy a levéltetvek távol maradjanak. Szintén előny, ha van néhány erős illatú virágos növény, mivel a beporzó rovarok is könnyebben megjelennek majd.

Ha elkészült a tökéletes balkonkert, nincs más hátra, mint minden nap gondozni a választott növényeket, és várni a bőséges szüretet. 

Paradicsom balkon Gourmandise Red 10 szem Royal Sluis

1 320 Ft
Paradicsom Bajaja (balkonládába) 0,5g

341 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Substral Celaflor Careo rovarölő permet 800 ml

5 564 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Bioplantella Flora permet 750 ml

5 304 Ft