3+1 dolog, amit a zöldmetszésről tudni kell

3+1 dolog, amit a zöldmetszésről tudni kell

Dinga Szabolcs 2024. júl. 3. Kb. 10 perc olvasás

Ugyan a metszés jellemzően kora tavaszi tevékenység, a nyár folyamán is célszerű elővenni a metszőollókat. A gyümölcsfák zöldmetszésének ideje ugyanis éppen most, május végétől augusztus végéig tart, fajtól függően. Hatására pedig jobb termésátlag, magasabb termésminőség és piacosabb termés várható.

Mi a zöldmetszés? 

A zöldmetszés célja, hogy a tavaszi hajtásnövekedés hatására megnyurgult, felfutó ágakat visszametszük, így a növény a terméskötésre és termésnevelésre tudja fordítani az energiáit. A hirtelen megnyurguló, de vékony ágak esetében jobban fennáll a törés veszélye is. A zöldmetszés során ezek az ágak rövidebbre vághatók így jobban el fogják bírni a termés súlyát is. A megfelelően elvégzett zöldmetszés jelentősen javítja a gyümölcsfa egészségi állapotát. A korona lazább, szellősebb lesz, így csökken a kártevők és betegségek megjelenésének kockázata is. 

Előzzük meg a növényvédelmi problémákat zöldmetszéssel (Fotó: Dinga Szabolcs)

A koronaforma szintén jobban alakítható most, mint ősszel. Ilyenkor már jobban látszik, mely ágak mennek rossz iránya, vagy takarják el a napfényt. Ezek az ágak is kivághatóak a zöldmetszés során. A termésérés után végzett zöldmetszéssel pedig megszabadítjuk a fát a beteg vagy sérült, veszélyes ágaktól is. 

Mely gyümölcsfákat lehet zöldmetszeni?

Gyakorlatilag minden gyümölcsfának hasznos a zöldmetszés. A lényeg az, hogy már olyankor végezzük el, amikor a fa hajtásainak növekedése megállt arra az évre. Ez az időpont fajtától függően változhat: amíg a cseresznye esetében már május végén célszerű lehet elvégezni a zöldmetszést, addig az almák esetében egészen július közepétől augusztus végig végezhető ez a munka. 

Az elmaradt zöldmetszés túl sok hajtást eredményezett (Fotó: Dinga Szabolcs)

A barackok esetében szintén kifejezetten javasolt július-augusztusban is elvégezni a metszést, különösen, hogy a kajszi és az őszibarack kora tavasszal nem metszhető. Hűvös időben a sebeken keresztül könnyen bekerülnek a fák szervezetébe a fertőző gombák. Nyáron a gyorsabb sebgyógyulás miatt a csonthéjas gyümölcsfák is biztonságosan metszhetők. 

Mit hogyan metszünk? 

A különböző fák esetében eltérő időben és más-más technikával kell elvégezzük a zöldmetszést.

Az almafélék között meg kell különböztessük a közepes növekedési erélyű fajtákat, ilyen a Jonagold, a Leskováci, vagy a Rozela, illetve az erős növekedési erélyűket, úgy  mint amilyen a Prima, a Batul vagy a Húsvéti Rozmaring. A közepes növekedési erélyű fákat csak visszafogottabban metsszük, július közepétől augusztus elejéig. Az erős növekedési erélyű fajtákat viszont csak augusztus második felében célszerű metszeni.

A körtét a közepes növekedési erélyű almákkal egy időben, esetleg néhány héttel később július második felében célszerű zöldmetszeni.

A csonthéjasok, a meggy, a cseresznye, a kajszi és őszibarack esetében tavasszal csak a pirosbimbós állapotban, illetve közvetlen utána van idő elvégezni a metszést, mikor a hidegkedvelő, sebfertőző gombák már nem aktívak. Ilyenkor, a nyár folyamán viszont bőven van idő elvégezni a hajtásválogatást és kialakítani a megfelelő koronaformát. Sőt célszerű kimetszeni a rossz irányba fejlődő ágakat is. A helyesen elvégzett zöldmetszés pedig a következő évi termésmennyiségre is pozitív hatással lesz. 

A zöldmetszés elősegíti, hogy a növény a termésfejlesztésre koncentrálja az energiáit (Fotó: Dinga Szabolcs)

A szőlő zöldmetszése, hajtásválogatása igen fontos művelet, mivel a peronoszpóra, és a lisztharmat éppen a túlburjánzott levélfelületet szereti megtámadni. Célszerű a termővesszők kurtítása, hogy a növény a fürtök irányába „dolgozzon”. A megvágott vesszők nyomán hónaljhajtások serkennek, ezeket is vágjuk le a tőkéről. 

Közeleg a tél? 

A zöldmetszés segítségével egyszerre előzhetők meg a növényvédelmi problémák, és növelhető a termésátlag. Kevesen tudják, hogy a megfelelően elvégzett zöldmetszés segít a gyümölcsfáknak a téli felkészülésben is! Sajnos még mindig sok esetben megfigyelhető, hogy a gyümölcsfák a szüret után egészen a tavaszi metszésig kezeletlenül és magukra hagyottan állnak. Holott a fennhagyott lombozat, a levegőtlen túl sűrű lombkorona kiváló tanyája a kártevőknek, betegségeknek, amelyik egészen a tél beálltáig sanyargathatják a fát. 

 

Szüret után se feledkezzünk el a gyümölcsfáinkról! (Fotó: Dinga Szabolcs)

A túl nagy zöldtömeggel bíró ágak akár le is törhetnek, vagy a viharos erejű szél letörheti, megrepesztheti őket. Ezek a kialakuló sebek szintén folyamatos stressznek teszik ki a gyümölcsfákat. Így a fák rossz kondícióval „mennek a télbe”, ami elhúzódó rügyfakadást, ágelhalást, de akár a fa pusztulását is okozhatja.

Ha precízen végezzük a zöldmetszést, akkor a gyümölcsös megfelelő arányú lombkoronával, a veszélyes helyzetű, vagy épp gyenge, beteg ágak nélkül, megfelelően felkészítve tud a téli pihenőre térni. 

 

Ágvágó Felco 210A-50

59 929 Ft
Metszőolló Pro Fiskars PB-8, közepes méret

33 350 Ft
Biocera fasebkezelő 0,2 kg

2 293 Ft