2023. évi 16. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2023. évi 16. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2023. júl. 11.
Végignéztem az idei felhívásaimat és majd mindegyiket aggódó, sőt vészjósló mondatokkal kezdtem. Valahogy így: „Az esős és meleg időjárás miatt támadnak a gombák!” Ugyanakkor ettől az esőtől és melegtől gyönyörűen nőttek, fejlődtek a növényeink, és eddig még az öntözésen is spórolhattunk! 
 
Mindezek ellenére továbbra is résen kell lennünk. Az alábbi fényképek a múlt hét második felében készültek Somogyban. Az almatermés varasodása (5. felhívás), a permetezetlen szőlő levelének és fürtjének peronoszpóra fertőzése (11. és 13. felhívás) már ilyen súlyos is lehet. Erről az idős almafáról (1. kép) és öreg szőlőtőkéről (2. kép) már nem fognak szüretelni.
 
 
A magára hagyott, gyomos burgonyaágyásban, a bogarat és a lárváját fitoftórás levélen csíptem el (4. kép) (15. felhívás). Ha ma járnék arra, valószínűleg csak száraz leveleket látnék a bokrokon. A bogárra egyébként a Coragen 20 SC, a Laser Duplo (korábban Spintornak hívták), a Neem Azal T/S és a Sanium System engedélyezettek. A fitoftóra elleni réz is riasztja őket.
 
A metszést, kapálást, trágyázást követően védekezni, permetezni kellett volna ezeken a növényeken. Ha pedig újra telepítik a kertet akkor mindenképpen ellenálló fajtákat válasszanak és rezisztens krumplifajtákat ültessenek.        
 
 
A pollenszórásra készülő parlagfű fotója is magáért beszél (3. kép) (12. felhívás). A fekete cseresznye-levéltetű gazdaváltós, még nem költözött el a galaj és a veronika fajokra (5. kép) (6. felhívás). A 6. képen lehet, hogy a szőlő fekete rothadásának levéltünetét fotóztam (kertbarat_2019_19_2.pdf). A Dynali engedélyezett ellene. „Talán még most lehet vele védekezni is. 1-2 hét múlva a bogyók már nem érzékenyek, max. a fiatal levelek fertőződhetnek.” Schmidt Ágnes egri növényorvos kolléganő leveléből idéztem. Köszönöm a segítségét!
 
Dr. Némethy Zsuzsanna kolléganőmnek is köszönöm a levelét, amelyben az előző felhívásban látható leanderlevél tünetével óvatosságra intett. Nem biztos, hogy a baktériumos fertőzés indult a növényen. Érdemes feliratkozni Bálint Gazda hírleveleire, a júliusiban többek között a sárgulások lehetséges okait ismerteti. 
 
Jó egészséget, jó kertészkedést!
 
Zsigó György, NMNK