2023. évi 13. - peronoszpórás - növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2023. évi 13. - peronoszpórás - növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2023. jún. 12.

Virágzik a szőlő és rendkívül fogékonyak most az ültetények a betegségekre! Támad a peronoszpóra!

Az esős napokon 12-96 órás levélnedvesség-borítottsági értékek mérhetők, így nem meglepő a peronoszpóra megjelenése. „Azokban az ültetvényekben, ahol megjelent, azonnal vessünk be felszívódó készítményt ellene, mert csak így állítható meg a betegség további terjedése" - idéztem az Agroinform Média Kft. hírleveléből

Akinél még nincs tünet, az egyrészt örüljön, másrészt nagyon figyeljen oda, és kontakt-felszívódó kombinációkkal védje meg a szőlőjét. Most nem lehet lazítani! A permetezéseket 7-10 naponta ismételjük meg! Tartsuk tisztán a sorközt, a hajtásválogatást körültekintően végezzük el.” – ezt a részletet pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legutóbbi felhívásából másoltam ki. Érdemes feliratkozni a szakmai hírlevelekre. A kertbarátok által bevethető III. kategóriás gombaölőkről a 11. felhívásban írtam.

Sajnos a peronoszpóra mellett a szürkepenészre (botrítiszre) is gondolniuk kell azoknak a kertészeknek, akiknek fogékony fajtákat termesztenek, és most virágzik a szőlőjük. Ez a gomba soktápnövényű, sőt az elhalt növényi részeken is megél. Tehát, gyakorlatilag mindig jelen van a környezetünkben, csak a számára alkalmas időjárást és növényfelületet várja.

A szürkepenész berobbanását mindössze a megelőző 15-20 nap határozza meg. Éppen ezért az előrejelzése sem megoldott. Úgy tűnik, hogy most a gomba terjedésének kedvező napok jönnek! Csak megelőzéssel és speciális hatóanyagú gombaölőkkel védekezhetünk ellene! A szakkönyvek szerint 3%-os bordóilében is kicsírázik a gomba, tehát a réztartalmú készítmények nem adnak megdelelő védelmet!

A III. kategóriás szerek közül pl. a Chorus 75 WG (14 nap), a Switch 62,5 WG (bor:21, csemege:35 nap), a Teldor 500 SC (csemege:7 illetve bor:14 nap), a Cantus (28 nap), a Prolectus (bor 21, csemege 14 nap), a Qualy (21 nap), a Botrefin (21 ill. 35 nap), a Kenja (21 nap) javasolt. A Cabrio Top (35 nap) és a Quadris (7 nap) egyben lisztharmatra és peronoszpórára is engedélyezett. A zárójelekbe az élelmezés-egészségügyi várakozási időket (é.v.i.) írtam be.

Ún. hiperparazita gombát tartalmaz a Botector és a Polyversum is, amelyek biológiai gombaölő szerek. Ezeket más gombaölőkkel nem keverhetjük össze, mert így a készítményekben lévő hasznos gombákat is elpusztítanánk. Az Oroganic is bio szer, egyben a lisztharmatra is engedélyezett, narancsolajat tartalmaz. Mindhárom bio készítmény „nk” jelölésű, ami azt jelenti, hogy az élelmezés-egészségügyi várakozási időben nincs korlátozás. A fürtvédelemnél lesz majd nagy jelentőségük, mert akár a szüret előtti napon is kijuttathatóak.

Nehéz helyzetbe kerültek az almatermésűek is. A NAK fent említett felhívásában a varasodásra (5. felhívás) és a tűzelhalásra is figyelmeztet. Pontosabban én sem tudnám megfogalmazni a tűzelhalás ellen alkalmazható technológiát. A hagyományos és korábban leghatékonyabbnak tartott védekezés a fertőzött hajtások eltávolítása. Fontos, hogy ezzel a módszerrel akár nagyobb kárt is okozhatunk és terjeszthetjük is a baktériumot. A metszéssel történő védekezés esetében a metszőollót minden fa után fertőtleníteni kell! Erre használhatunk tömény, legalább 60%-os alkoholt, vagy a kereskedelmi forgalomban használható baktericid hatású kézfertőtlenítő szereket. A lemetszett hajtásvégeket össze kell gyűjteni és az almáskerten kívül meg kell semmisíteni. A metszések után minden esetben javasoljuk réztartalmú készítményekkel való kezelést. A réztartalmú szerek használatakor vegyük figyelembe, hogy ilyenkor perzselhetnek! 25 °C alatt használjuk csak, és ne permetezzünk vizes levélfelületre! A réz perzselő hatásával most szerintem is számolni kell, mert a heves esőzésektől lemosódhatott a kis gyümölcsök viaszbevonata.

Úgy tűnik, hogy a klímaváltozás a termesztett növényeinket is kiszelektálja. Egyre kevésbé tűri a szélsőséges időjárásunkat a kajszi, a felmelegedést a fekete ribizli, az aszályt a málna, a szeder és a kukorica stb. Nem hagyhatjuk üresen a kertjeinket! Váltanunk kell pl. a kontinentális klímánkat egyre kevésbé tűrő tujafajokról a fügére. Az idén is szépen alakul a termése és látványnak sem rosszabb, mint egy barnuló tujabokor. A Magyar Biokultúra Szövetség hírlevelében találtam rá a www.fugesember.hu oldalra. Érdemes felkeresni, feliratkozni.

A fügének is vannak károsítói pl. a fügemoly, a füge levélbolha (9. felhívás), vagy a termést fertőző gombák. A védekezés technológiáját még ki kell dolgozni, pl. a fügére is engedélyeztetni kell növényvédő szereket.

Jó egészséget, jó kertészkedést!
Zsigó György, NMNK