2023. évi 9. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2023. évi 9. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2023. máj. 18.

Budapest, Győr, Debrecen, Szeged, Miskolc és Pécs térségére még a jövő hétre is folyamatos esőt jósolnak a meteorológusok. Ez jó hír a növényeinknek, de jó hír a kórokozó gombáknak is.

Abban a kertben ahol fogékony növények vannak és a kertész biztosan ki akarja védeni a károsítók kártételét, ott permetezni kellene. A lisztharmat, a monília mellett (lásd 7. felhívást) a rozsdagombák is megjelentek és a varasodás is közeledik…

A nyár végén feltűntek a rozsdagombák jellegzetes tünetei is.” – írtam 2019 októberében. Már feltűntek a rozsdagombák jellegzetes tünetei, írhatom át a fenti mondatot 2023 májusában. A rózsalevelet e hét közepén fotóztam a rózsarozsda jellegzetes tünetével; a levél színén, a fonákján és a levéléren is megjelentek a sárga gombatelepek (nyitókép).

Sok rozsdagombafaj létezik, de a környezeti igényük hasonló: meleg és csapadékos időben fertőznek. Körtén, szedren, bogyósokon, csonthéjasokon, mahónián, nyárfán és sok dísznövényen, gyomon is kereshetjük a narancssárga telepeit. A leveleket, a hajtásokat és a terméseket is megfertőzhetik. Körtében a Difcor 250 EC és a Score 250 EC, míg málnában és a szederben a Chorus 50 WG engedélyezett ellene. A rózsára a CELAFOR Saprol rózsa gombabetegségei elleni szer engedélyezett a három gombabetegsége ellen.

Talán a körterozsdával kapcsolatban kapom a legtöbb kérdést. Nem csodálkozom, mert ijesztőek a tünetei. Súlyos fertőzésnél a levelek hullását és a gyümölcsök torzulását is okozhatja. Házikertekben még nem találkoztam ilyen súlyos tüneteivel, de akit zavarnak a narancssárga foltok, kitüremkedések az a fenti gombaölők közül választhat. Ezekkel egyben a varasodás ellen is védekeznek. A borókafajokon telel át a gomba és innen terjed át tavaszonként a körtére. Tehát a megoldás az lenne, ha a körtefánknak 200-300 méteres távolságot tudnánk biztosítani pl. a kínai- vagy a nehézszagú borókáktól. De, hát nem vágathatjuk ki a szomszéd bokrait…

Úgy látom, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által létrehozott Kiskultúrás Növényvédőszer-engedélyezési munkacsoport sikereket ér el a munkájában! Jó néhány növényvédő szer engedélyét módosították, kibővítették azoknak a növényeknek a körét, amikre fel lehet használni az adott készítményt. Ez az engedélyező hatóság, a NÉBIH pozitív hozzáállásának is köszönhető! 

Remélem, hogy az egyre népszerűbb gyümölcsünkre, a fügére is születnek növényvédő szerek. Egyelőre semmit sem használhatunk. A leveleket hámozgató fügemoly mellett egy újabb kártevőjéről is hírt kaptam: nálunk is megjelent a füge levélbolha. Fazekas Imre pécsi rovarász kollégától kaptam a friss fotókat (2. és 3. kép) és a kérést is. Felderítenék az elterjedtségét, írjanak neki, ha megtalálták valahol. Email címe: fazekas@outlook.com.

Az esős időjárás hátráltatja a kerti munkákat, de ugyanakkor pihenhetünk is egy kicsit. Néhány szakmai olvasni és nézni valót ajánlok Önöknek. Mivel többen érdeklődtek a tejsavós csigacsapdák után, ezért megkerestem egy témába vágó cikket. Az ÖMKI videósorozatot készített a házikerteseknek Növényvédelem a biokertben címmel. Érdemes a hírleveleikre is feliratkozni. Hasonlóan hasznos kiadványokat találnak a Magyar Biokultúra Szövetség oldalán, pl. lapozhatnak a Biokultúra újságban és letölthetik a Bioporta számait is. 

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK