2023. 05. 05.

20230502_alma_GB

2023. évi 7. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Az előző hetekben is esett, esegetett az eső. A kórokozó gombák terjedéséhez ez a nedvesség épp elegendő volt, így továbbra is veszélyt jelentenek!

A virágfertőző monília tünetei már jól látszódnak. Le kell vágni ezeket a száradó virágokkal teli ágakat. A gomba már a csonthéjasok hajtásvégeit is megtalálta, fonnyadtan lógnak a frissen kibújt kis levelek. Metszeni és permetezni is kell az érzékeny fajtákon (3. felhívás). Idén a díszbokrokon is tarolt.

A tafrina jól ismert tünetei is megjelentek. Szántóföld szélére ültetett, legyengült mandulacsemetén fotóztam az 1. képen látható levéltünetét. Ennek a gombának már „melege kezd lenni”, csökkenő erővel támadja a gyümölcsfákat. Érzékeny fajtákánál és hűvösebb kertekben még gondot okozhat (4. felhívás). 

A 2. fotó május 2-án készült. Már az egészséges rügyekből, egészségesen kihajtott almaleveleken láthatják a lisztharmat telepeit. Ez már tehát a másodlagos (szekunder) fertőzés. A beteg, „rongyos” rügyekből „lisztesen” kibújt levélkék felületéről lefűződő spórák terjesztették tovább a betegséget. Ennél a fánál még nem védekeztek az idén, elmaradt a megelőző permetezés, beengedték a lisztharmatot a lombkoronába. Természetesen még fel lehet venni a harcot a gombával (5. felhívás), de biztosan többször kell majd permetezni, mintha már a metszéssel és a rügypattanáskori lemosással is védekeztek volna.

A melegedő nappalokkal az alma és körte varasodására (5. felhívás) és a csonthéjasok levélbetegségeire is gondolnunk kell. 

A levéltetvek mellett megjelentek a cserebogarak, az atkák, a meztelencsigák és rajzanak a gyümölcsmolyok is. A fákon is táplálkozó cserebogár fajok ellen még a hajnali lerázással vagy permetezéssel tudunk védekezni, de azokkal a fajokkal nem tudunk mit kezdeni, amelyek csak tojásrakásra repülnek be az ágyásokba. A lárváikkal, a pajorokkal sokat kell majd küzdenünk. 

A diólevél fényképén (3. fotó) a dió gubacsatkájának szemölcseit láthatják. Bennük nyüzsögnek a csak mikroszkóppal látható féregszerű gubacsatkák. Nagy gondot nem okoznak házikertekben, inkább csak gusztustalanok, ijesztőek a károsított levelek. A rügypattanáskori olajos-kénes permetlével gyéríthetőek a rügypikkelyek alól kimászó egyedek.

Ugyanígy járhatunk el a szőlő nemezes gubacsatkájánál is. Később már nem tudunk atkaölő szert bejuttatni ezekbe a szemölcsszerű vagy nemezes gubacsokba. 2021-ben még négy III. kategóriás akaölő szer közül választhattunk. 2023-ra már csak a kontakt Ortus 5 SC és a levéllemezen is áthatoló Nissorun 10 WP maradt szabadon vásárolható. Ez utóbbi most még talán bejut ezekbe a gubacsokba és ott eléri a kártevőket. A szabadon élő atkafajokat a kénes gombaölők és az egyszerű anyagok közül a csalánkivonat és a talkum is gyérítik. 

A Kertészet és Szőlészet hetilapban a MATE tejsavós kísérletérőlolvastam egy cikket. A boltokban is kapható, de otthon is elkészíthető tejsavó (pl. tej és citromlé segítségével) kiválóan csalogatja házatlancsigákat. A talajba süllyesztett tálak reggelre megtelnek a megfulladt csigákkal. A metaldehid tartalmú csigaölő granulátumok II. kategóriások lettek, így a savóval illetve a már megismert módszerekkel élhetünk: sörcsapda, dinnyehéj, árkolás, terelőlemezek, indiai futókacsák, kora reggeli gyűjtögetés stb.

Az országos előrejelző hálózatunk feromoncsapdáiban megjelentek az almamoly, a szilvamoly, a tarka szőlőmoly, a keleti gyümölcsmoly és néhol már a barackmoly hímlepkéi is. Róluk írok legközelebb. 

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK