2023. évi 5. – varasodásos – növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2023. évi 5. – varasodásos – növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2023. ápr. 11.

„Gombásan” indul a 2023. év, írtam az  előző felhívásban . Az előző hét alapján úgy tűnik, hogy így is folytatódik. A hidegtől szenvedő növényeket könnyen megfertőzhetik a hűvös, esős időjárást kedvelő gombák.

A jelenlegi időjárás mindenben kedvez a varasodás kezdeti fertőzésének is. A fa alól a fertőzött levelekről, de a fertőzött vesszőkről is indíthatja a támadását a gomba, a körte és az alma esetében egyaránt. Az elmúlt hetek lehűlése és a szeles, leveleket felszárító időjárás most segített nekünk, ezeket nem kedveli a gomba. A mostani felmelegedés és az egész országra előrejelzett esőzések hatására berobbanhat a fertőzés!

Sajnos az a kertész sem dőlhet hátra a kerti karosszékében – már csak a hideg miatt sem –, aki már ősszel megsemmisítette a beteg leveleket és elvégezte a rezes lemosást. Ezek a kezelések önmagukban nem biztos, hogy ki tudják védeni az enyhe tél utáni csapadékos tavaszon induló a varasodást. 

A mankocebek, pl. a Dithane kiesése után csak a rezek maradtak a kontakt III. kategóriás gombaölő készítmények közül. Szerencsére az új típusú réztartalmú gombaölők közül jónéhány még most is használható. Ilyenek pl. a rézhidroxid, a tribázikus rézszulfát, a rézoxid vagy a nano technológiával előállított klasszikus rezek pl. a rézoxiklorid. Perspektivikus „bio szer” a VitiSan SP, aminek a hatóanyagát az élelmiszeripar is használja. A növény felületén lúgos kémhatást alakít ki, ezzel a varasodás és a lisztharmat terjedését is meggátolja.

A II. kategóriás engedéllyel rendelkezők, a „zöldkönyvesek” a dodin (pl. Syllit 400 SC, Dodifun SC) és a ditianon (pl. Delan Pro, Tercel) hatóanyagúakat is választhatják. Kiváló növényvédő szerek. 

Általában a sziromhullás után lehet indítani a felszívódó (szisztemikus) gombaölőket. Mivel az alma és a körte jelentős gazdasági növények, ezért a növényvédős cégek sok szert engedélyeztettek a varasodásra is. Többségük a lisztharmatra is bevethető. Néhány ilyen termék: Difcor 250 EC, Difeno 25 EC, Domark 10 EC, Cyflamid (csak lisztharmatra), Qualy és a Chorus 50 WG (ez a két utóbbi csak varasodásra) stb. Ide tartoznak, és szintén kettős hatásúak a jól ismert Topas 100 EC (inkább a lisztharmatra ajánlják) és a Score 250 EC, ami főleg a varasodás ellen hatásos. 

A felszívódó készítményekkel szemben gyorsan kialakulhat a gombákban a rezisztencia. Ezt megakadályozhatjuk, ha időnként kontakt szerekre váltunk, vagy ha ezeket is bekeverjük a felszívódók mellé. Ez érvényes a lisztharmatnál illetve a varasodásnál alkalmazott permetlevek összeállításánál is. A varasodás ellen rézzel, a lisztharmat ellen pedig valamelyik kontakt kéntartalmú szerrel egészíthetik ki a felszívódó szeres permetlevet. 

Nem voltak mindig felszívódó készítményeink. A biotermesztőknek most sincs más lehetőségük, tehát elsősorban a kénre és a rézre alapozhatnak. Szerencsére már egyéb gombaölők közül is választhatnak (lásd a VitiSan-t), így egyre eredményesebben védekezhetnek. Azonban a kontakt készítményeket használóknak ismételniük kell eső után, és akkor is, ha a növények intenzíven növekednek. Ugyanis ekkor „kinőhetik” a permetszeres védő bevonatot és a fedetlen felületeken, a lyukakon újra fertőzhetnek a károsítók.

Az egyszerű anyagok közül a fűzfakéreg és a mezei zsurló lisztharmatra és varasodásra is, a lecitin a lisztharmatra, a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában. A Növényvédő szerek 2023. (a „szerjegyzék” avagy a „kékkönyv”) 711. oldalán megtalálják a leírásukat. 

A lisztharmattal pedig mindig számolnunk kell. A fertőzött rügyekből kipattant torz levelek felületéről, a fehér „lisztes” gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (a konídiumok). A pirosbimbós állapotig a kontakt kéntartalmú gombaölők lehetnek a főszereplők. A perzselés elkerülése miatt fontos, hogy egységesen 1-5μm méretűek legyenek a kénszemcsék a gombaölőben. Sok készítmény megfelel ennek a követelménynek: pl. a Thiovit Jet, a Microthiol Special, a Kumulus S, a Flosul stb. Virágzás után pedig permetezhetnek a felszívódókkal, melyek közül a legtöbbet a varasodásnál már felsoroltam.

Ha beírják a YouTube keresőjébe a „gazdabolt tv varasodás” vagy a „gazdabolt tv lisztharmat” szavakat, akkor több kisfilmet is megnézhetnek a két kórokozóról.

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK