2023. 04. 11.

almavar_GB

2023. évi 5. – varasodásos – növényvédelmi felhívás – Zsigó György

„Gombásan” indul a 2023. év, írtam az  előző felhívásban . Az előző hét alapján úgy tűnik, hogy így is folytatódik. A hidegtől szenvedő növényeket könnyen megfertőzhetik a hűvös, esős időjárást kedvelő gombák.

A jelenlegi időjárás mindenben kedvez a varasodás kezdeti fertőzésének is. A fa alól a fertőzött levelekről, de a fertőzött vesszőkről is indíthatja a támadását a gomba, a körte és az alma esetében egyaránt. Az elmúlt hetek lehűlése és a szeles, leveleket felszárító időjárás most segített nekünk, ezeket nem kedveli a gomba. A mostani felmelegedés és az egész országra előrejelzett esőzések hatására berobbanhat a fertőzés!

Sajnos az a kertész sem dőlhet hátra a kerti karosszékében – már csak a hideg miatt sem –, aki már ősszel megsemmisítette a beteg leveleket és elvégezte a rezes lemosást. Ezek a kezelések önmagukban nem biztos, hogy ki tudják védeni az enyhe tél utáni csapadékos tavaszon induló a varasodást. 

A mankocebek, pl. a Dithane kiesése után csak a rezek maradtak a kontakt III. kategóriás gombaölő készítmények közül. Szerencsére az új típusú réztartalmú gombaölők közül jónéhány még most is használható. Ilyenek pl. a rézhidroxid, a tribázikus rézszulfát, a rézoxid vagy a nano technológiával előállított klasszikus rezek pl. a rézoxiklorid. Perspektivikus „bio szer” a VitiSan SP, aminek a hatóanyagát az élelmiszeripar is használja. A növény felületén lúgos kémhatást alakít ki, ezzel a varasodás és a lisztharmat terjedését is meggátolja.