2023. évi 11. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2023. évi 11. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2023. máj. 25.

Az Óbudai Megfigyelőkert kajsziján, a termésen és a leveleken is megjelentek a ventúriás varasodásnak, a levéllyukacsosodást okozó gomba tünetei. De még ijesztőbbek azok a cseresznye- és meggylevelekről és gyümölcsökről készült fotók, amelyeken a blumeriella gomba fertőzésének a tüneteit azonosítottam be.

A cseresznye fényképén (nyitókép) a levélen láthatják a tipikus tüneteket, az elhaló levélfoltokat és a fiatal termésen a bemélyedő ragyát. Ezek a termések már nem érik meg a szüretet, mert biztosan megtalálja a monília, mivel annak is kedvez ez a meleg és csapadékos időjárá. Köszönöm Király Lászlónak, Bene Károlynak és Lajtai Annának, hogy jelezték a károsítást! A hónap fotóján már egy súlyos, az idei tavaszra jellemző nagyságú fertőzést láthatnak. 

Már korábban írnom kellett volna a csonthéjasokról! Arról, hogy ezen a tavaszon a levélbetegségeket okozó gombák bármikor berobbanhatnak, és csak megelőzéssel védekezhetünk ellenük. Elszoktam a változó hőmérsékletű és nedves tavaszoktól. Mentségemre legyen mondva, hogy tünetmentes fákkal is találkoztam. Nagyon különbözik a fajták fogékonysága, erre telepítéskor figyelni kell! Félrevezetett az is, hogy tavaly éppen egy hónappal későbben, először június 25-én írtam a blumerielláról, ekkor találtam meg a kezdeti tüneteit (középső fotó).

A cseresznye és a meggy levélfoltosságot okozó gombáira két éve még a mankoceb hatóanyagú készítményeket javasoltam pl. a Dithane-t. Ma már csak a réz és a kén hatóanyagú kontakt gombaölőket és a felszívódó Signum WG-t vethetjük be. Kiváló hatású a Syllit 400 SC, amelynek gyógyító hatása is van. Sajnos II. kategóriás szer. Javaslom a permetezést még akkor is, ha az idén nem lesz termés a fán. A leveleknek a nyár végéig dolgozniuk kell a jövő évi termőrügyek kinevelése érdekében!

Reider Imréné szaktanácsadó kolléganőmhöz kedden már peronoszpórás szőlőleveleket vittek be a kertészek. Valószínűleg fogékonyabb fajtákról és párásabb (pl. zártabb vagy sűrűn telepített) kertekből hozták a mintákat. Talán a lehullott és fertőzött őszi leveleket sem takarították el ezekben a kertekben. Mindenképpen készülni kell a védekezésre! Azokban a kertekben, ahol hosszabban nedvesen maradnak a levelek, feltétlenül körül kell nézni a sorok között. Továbbra is a kontakt réztartalmú készítmények a főszereplők. 

Ahogyan a lisztharmat esetében a kénnel, a peronoszpóránál a rézzel permetezhetünk virágzásig. A szőlővirágot sokan féltik a kéntől és a réztől. Úgy hallom, hogy ezek a finom őrlésű kén- és rézkészítmények már kevésbé perzselnek. Az időjárásunkra tekintettel a belülről védő felszívódókkal is dolgozhatnak, jónéhány III. kategóriásat is vásárolhatnak, pl. Enervin, Melody Compact, Mildicut, Profiler, Quadris stb.

Ahol a tarka szőlőmollyal is gond lehet (pl. mert fogja a kertjükben kifüggesztett feromoncsapda vagy megjelentek az atkák és a korábbi tapasztalatok alapján komoly atkafertőzésre számítanak az idén is), ott érdemes a lisztharmat és a peronoszpóra elleni permetléhez rovarölő vagy atkaölő szert is adagolni (7. és 10. felhívás).

Továbbra is csökkeni fog azoknak a növényvédő szereknek a száma, amelyekhez hozzászoktunk. Ezért folyamatosan keresnünk kell az egyéb megoldásokat is. Néhányról csupán megfeledkeztünk. Nagyapáink még rendszeresen használták a levéltetveket terjesztő, ápoló hangyák elleni ragacsos övet és az almamoly elleni küzdelemben jól bevált száraz hernyófogó övet. Jó leírást találtam ezekről a Gazigazító oldalán

Az előző felhívásban írtam a cseresznyelégy megjelenését jelző ragacsos sárgalapokról. A talajból kibújó legyek először a fa tetején lévő termést keresik fel. Ha a sárgalapokat ki tudják akasztani a fa tetejére, akkor már ezeket a legkorábban kikelő legyeket is elcsíphetik és időben kezdhetik a permetezést. A csapdákat forgalmazó kutatóintézet egy könnyen kezelhető akasztót (3. kép) fejlesztett ki, ami a webáruházukban megvásárolható. A diófán is így kell használni, mert a dióburok-fúrólégy is a lombkorona tetején, annak a déli oldalán jelenik meg először. 

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK