2023. évi 15. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2023. évi 15. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2023. jún. 29.

A meleg, csapadékos időjárás miatt továbbra is a gombákra és a baktériumokra kell a leginkább figyelnünk.

Többen tapasztaták, hogy vészesen hullik a leander levele! A baktériumok terjedéséhez mindig a cseppfolyós víz jelenléte is szükséges. Származhat ez a csapadékból vagy a helytelenül elvégzett, a leveleket is elérő öntözővízből. Az aszályos, száraz időjárásban elszoktunk a baktériumos fertőzésektől. A leanderen az idén feléledtek és máris fertőztek (nyitókép). Bármelyik rézkészítmény és bármelyik tapadásfokozó együttes permetezésével védekezhetünk ellenük. Megjegyezzük, hogy a leánder levele a tápanyahiánytól, illetve a tápanyagfelvétel zavarától is sárgulhat, hullhat. Ezért fordítsunk nagy gondot az intenzív növekedésben és virágzásban lévő növények tápanyagellátásra is az öntözés mellett!

A növényvédős kollégák a gabonatáblákon is küzdenek a rozsdafajokkal pl. a sárgarozsdával. Valószínűleg ugyanez a faj támadta meg néhol a gyepeket is (2. kép). Főleg az öntözött gyepfelületeken, több négyzetméteres sárguló foltok jelzik a fertőzést. Már szabad szemmel is megfigyelhetjük a fűszálakon az apró sárga „pöttyöket”, a gomba telepeit. 

A 9. felhívásban felsorolt gombaölő készítmények valószínűleg visszafognák a terjedését a gyepen is. Ám a gyepen végzett hatósági kísérletekkel egyik növényvédő szernek sem állapították meg pl. a munkaegészségügyi várakozási idejét, aminek a letelte után mehetnének emberek, kutyák a lepermetezett gyepfelületre. Tehát pázsitra, gyepre nem ajánlom ezeket a készítményeket. A Switch 62,5 WG viszont engedélyezett „pázsitokra, gyepekre hópenész, levélfoltosságok és rozsda ellen” is. Mélyrétegű öntözéssel, a lombfelület szárazon tartásával, valamint a mezei zsurló főzettel is lehet védekezni a rozsda ellen. A zsurlót a biotermesztésben is ajánlják és egyszerű anyagként is engedélyezték. Ha kipróbálták, kérem jelezzenek vissza!

A rozsdagombáknak különösen kedveznek a meleg, esős napok. Csipkebogyótermésen, orbáncfüvön, rózsán, mahónián, körtén és már a szedren is (1. kép) számolni kell velük.

A 11. felhívásban írtam a szőlőben induló peronoszpórafertőzésről. Tovább nőtt a „fertőzési nyomás”, de a megfelelő szerkínálatnak köszönhetően sok kertben eddig sikerült kordában tartani a gombát. A „profik” a harmadik-negyedik permetezésnél tartanak.

Ha itt van a peronoszpóra, akkor a fitoftórával is számolni kell, mert egészen közeli rokonok. A gomba nagy károkat okozhat a paradicsomban, ahol paradicsomvész a neve és a burgonyaállományokban, ahol burgonyavészként emlegetik. Jól ismerik a tüneteit: vészes gyorsasággal, akár 2-3 nap alatt leszáradnak a bokrok levelei. Nedves, párás szeptemberben lecsorog a gumóhoz, így tönkre is teheti azt.

A kontakt réztartalmú gombaölők mellett pl. a Proplant, a Polyram DF, a Ranman Top mindkét növényre engedélyezett, míg az Amistar a paradicsomban használható. Több permetezést is „megúszhatnak”, ha ellenálló fajtát választanak, szellős állományt alakítanak ki és nem öntözik felülről a növényeket. A hagymakivonatot, a mezei zsurlóból készült főzetet és a csalánkivonatot is ajánlják a fitoftóra ellen, lásd a biokultura.org honlapon.

Ahol még találtak élő buxusokat, zöld leveleket a selyemfényű puszpángmoly áttelelő hernyói, ott be tudták fejezni a fejlődésüket, bebábozódtak. Június 13-án a csapdákban már a bábokból kikelő lepkék is megjelentek. Tehát megindult a párzás, a tojásrakás és nemsokára kikelnek a lárvák is. Hetente többször is nézzenek be a bokrok belsejébe, mert itt találják meg a kicsi hernyókat! Nagy nyomással ide kell bejutni a permetlének is!

Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten, vagy ha ingadozik a talaj és a levegő nedvessége, akkor a paradicsom, a paprika, de pl. a cukkini sem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás formájában jelentkezik a termés csúcsi részén. Kalciumtartalmú lombtrágyákkal lehet pótolni a hiányát. A szüretig többször ismételhetik a permetezést, pl. az almában is, a tároláskori foltosság megelőzésére.

Jó egészséget, jó kertészkedést!
Zsigó György, NMNK