2023. évi 12. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2023. évi 12. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2023. jún. 4.

Virág elvtárs szavaival élve: „A növényvédelmi helyzet fokozódik!”  Valóban megjelent sok olyan károsító, amik gondot jelenthetnek.

Erős invázióval támadnak a levéltetvek minden növényünkön, már a kajszin is. Egy díszcserje mézharmatos levelét 06.01-én fotóztam (1. kép). Számos tetűfaj a dísznövényekről a termesztett növényekre is átterjedhet. A fatörzsön csapatostul vonuló hamvas szilva-levéltetvek látványa számomra is megdöbbentő volt, 05.31-én. Soroksáron filmeztem le a vándorló tetveket, amit a Gazdabolt.hu YouTube csatornáján tekinthetnek meg.

A varas almalevél fotója is 05.31-én készült (2. kép). Ennél a fánál már nehéz lesz megakadályozni a gyümölcsfertőzést, de ha lehet, még ne adja fel a kertész (5. felhívás).

A lisztharmatok jelenlétével a szőlőnél biztosan számolni kell (10. felhívás). 

Árnyékliliomon fényképeztem a csigák kárképét 05.23-án (3. kép). Innen a zöldségekre is átmászhatnak! A 7. és 9. felhívás mellé egy cikket is ajánlok az érdeklődőknek a Kertészet és Szőlészet hetilapból.

Gyakorlatilag az összes gyümölcsmoly (8. felhívás) és a cseresznyelégy (10. felhívás) is rajzik. Hegyi Tamás kollégám május 21-i levelében írt arról, hogy megtalálta az első almamolytojást. Lásd a fotót (4. kép).

Egyes cseresznye- és kajszifajtákon idén tarolt a blumeriella; rongyosan lógnak a levelek az ágakon, és már megjelentek a levélnedvességhez kötődő egyéb levélbetegségek is a csonthéjasoknál (11. felhívás).

A kajszin 05.29-én már termésen fotóztam a levéllyukacsosodást okozó gombának, a sztigminának a tüneteit (5. kép), amelyre a 11. felhívás készítményei mellett a Chorus 50 WG és a Topas 100 EC is engedélyezett egyes csonthéjasoknál.

A parlagfű csírázásához fény szükséges. Ahol sérül a zárt növénytakaró pl. a kapálatlan ágyásokban, a kikopaszodott gyepekben, a facsemeték ültetőgödreinél, ott nemsokára megjelennek a gyorsan növekvő parlagfüvek. A 6. kép május 23-án készült. Házikertekben a legjobb, ha gyökerestül kihúzzuk a töveket. Gyomláljuk ki a gazt!

A szárazság, de a túlzott talajnedvesség is megakadályozhatja bizonyos tápanyagok, pl. a vas vagy a kalcium felvételét. Aki végül úgy dönt, hogy permetez, adagoljon mikroelemeket tartalmazó lombtrágyát is a permetléhez. Az egészséges almaterméshez szükséges kalcium 80%-ának a virágzástól számított 6-7 héten belül be kell jutnia az almafába. Az almához válasszanak kalciumot is tartalmazó levéltrágyát!

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK