Eddigi tanácsok

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A képen azt látom, hogy a folt környezetéből új hajtás fejlődött ki, mely erősnek látszik. Nem tudom, hogy azon kifejlődtek-e levelek, vagyis él-e a hajtás. A folt lehet baktérium fertőzéstől - de annyira élesen válik el az elszíneződött rész, hogy még ez sem biztos. A kórokozók fertőzése nyomán látható egy továbbhaladási szándék. Ajánlatom: az elszíneződött részt vastagon kenje be Bordói lével. Amikor a kezelés repedezni kezd, a munkát ismételje meg.
És kérek a fáról egy egész "alakos" képet!

Csak üzletünkben átvehető!
Bordóilé NEO SC 0.5 l

3 332 Ft

#58621
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Sokféle tényező okozhat a képen látható tüneteket. Az Ön szőlőtőkéjén betegség okozza a gyors levél- és fürtpusztulást. Azt nem tudom, hogy a szőlő hány éves. A fapusztító gombák közül szerintem a szőlő idősebb korában támadó Stereum hirsutum okozza a tüneteket. Vegyszerrel, tápoldattal nem gyógyítható. A beteg növényt el kell távolítani. Azonban a törzset nem az alján, hanem a talajtól 30-40 cm-re kell kifűrészelni. A vágási felület megmutatja, hogy meddig. Ahol a felület egészséges, nincs rajta elváltozás - a bélállomány pudvásodása - akkor tovább nem kell visszavágni, a tőke életben marad. A másik tőkéket csak metszésre használt eszközökkel lehet átfertőzni: metszőolló, kés stb. Ezen munkálatok idején használjon fertőtlenítésre a háztartási hipóoldatot.

#58620
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A tünetek a peronoszpóra kevésbé ismert formája. Az időjárás idén rendkívül kedvezően alakult: májusban 100 mm, júniusban ugyancsak 100 mm csapadék hullott. Az esős napokon a hőmérséklet is 20-25 C-fokra mérséklődött. A másod- és harmadrendű erek mentén és a levélzet egyes részein - ahol a fertőzés kifejezetten erős volt - sárgulás, ill. az erek feketedése is bekövetkezett. A kép alapján sikerült Önnek megállítani a fertőzést - gondolom megfelelő gombaölő szer használatával. A permetezést a száraz időszak ellenére folytatni kell!

Csak üzletünkben átvehető!
Quadris ampullás 10 ml

1 421 Ft

Csak üzletünkben átvehető!
Universalis 10 ml

1 440 Ft

Csak üzletünkben átvehető!
Cabrio Top 200 g

7 535 Ft

#58585
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A fotó egy gyönyörű, egészséges fát mutat. És mégis baj van a termések egy részével.
Napok óta keresem a korrekt választ régi és új szakirodalomban. Alig lehet valamit találni a problémával kapcsolatban.
Termesztett növények táplálkozási zavarai /dr. Patócs Imre 1989/ az egyes tápanyagokról, azok antagonizmusairól, a vele kapcsolatos környezeti tényezőkről, fajta érzékenységről, stb/ egyetlen helyen említi a torz gyümölcsök kialakulását nitrogén-hiány következtében.
Újra és újra átnézem a felvételeket. A torz gyümölcsök azt mutatják, hogy a fejlődési folyamat valamikor megszakadt - alapvetően két különböző stádiumban. A korai stádiumban sok a torzulás, a későbbiekben inkább parásodás, stb.látható. A torz gyümölcs belső részében vannak- e barna beszűrődések? A későbbi fázisban van-e ilyen?
A cseresznye egészen más eset. Ott van magyarázat egy Ubrizsy /1968/ szerkesztésében megjelent könyvben. A virágzás idején kialakult kedvezőtlen környezet hatására a csökött cseresznyék zöme megtermékenyült ugyan, de az embriójuk elpusztult. A könyv címe: Növényvédelmi enciklopédia.
Ezzel a kérdést én még nem zárom le. Sokat tapasztalt kertészek véleményére is kíváncsi vagyok. Újra jelentkezem.

#58525
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A fiatal cseresznyefa túléli ezt a több oldalról érkező csapást.
A hatalmas esőzés lejutott a felvevő gyökerekig. A cseresznyefa gyökérzete különösen érzékeny a tartós vízállásra - gyakran tapasztalható ez magas talajvíz esetében.
Az egyébként kedvező baromfi trágya hasznosulása túl gyorsan történt. Tréfásan: szegény fának egy ültő helyében meg kellett enni egy hízott libát. A takaró mindezt állandósította.
Amint írta, le kell venni a mulcsot. A korona csurgó vonalában kapával kis árkot húzni, szellőztetni, hagyni a sok vizet eltávozni. A fa helyre fog jönni, bár ránézésre ez nehezen képzelhető el.

#58524
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A levélfonákon a sárga porszerű anyagon apró gombaképleteket vélek felfedezni. Ez a rozsdagomba fertőzésének kezdeti tünete. Később a szaporító sejtek tömörülnek és a foltok megnőnek.
Az esős időjárás bizony nagyon kedvezett a betegségek felszaporodásának. Rozsda ellen a Score 250 EC /szabad forgalomban vásárolható/ legalább 2 alkalommal 10 napon belül.
A másik opció a vírus lenne:hasonlít a jobb oldali gyűrűs folt virus tünetre - de vessük el, hiszen az állomány egészséges, haragos zöld levelekkel.

Csak üzletünkben átvehető!
Score 250 EC 5x5 ml amp.

4 195 Ft

#58508
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A körtefa reakciója a tápanyag hiányára, vagy a tápanyagegyensúly-zavarra gyakori és látványos. A fiatal fa egészen biztosan kiemelten és
fokozottan érzékeny az említett anomáliákra.
Telepítéskor, a fa ültetésekor biztosan kapott tápanyagot. Általában
szerves, mű- vagy kevert trágyát juttatunk ki. A műtrágya elsősorban a
fő tápelemeket - nitrogén, foszfor, kálium - tartalmazza. Az Ön által
említett kalcium mezoelem. De a körtefa nem érzi magát jól a meszes
talajon, ezért zárjuk ki a kalciumhiányt. Több alkalommal
tapasztaltam hasonló tünetet, amelyre magnézium adagolással tudtak
eredményt elérni. Okozhat a cinkhiány is hasonló elváltozást.
Összegezve az elmúlt két hónapban lehullott 200 mm csapadék a
tápanyagokat feltárta, amiből kevés volt az már elfogyott. Ajánlom:
használjon keserűsót 5 l vízben 1 evőkanálnyit. permetezve, 2-3
alkalommal.

Damisol Magnézium 1 l

3 347 Ft

Keserűsó 1 kg

749 Ft

#58507
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Szabály nincs, de általános vélemény, hogy maximum négyféle
készítményt keverünk össze: gombaölő, rovarölő és tápanyag. Először a
Mospilan 20 SP por alakú készitményből kell törzsoldatot készíteni és
beleönteni a permetlé tartályba, majd a Topas-t. A Champion-ból is
törzsoldat szükséges. Végül a Wuxal-t tesszük a permetlé tartályben
lévő vízhez.

#58419
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A ki nem hajtott vázágakban farontó lepke hernyói vagy cincér lárvák
károsítanak. A lyukak nagysága és sokasága utal a kártétel nagyságára.
A lárvák a fatestben rágnak, melyet követően a kéreg kissé besüpped.
Jelenlétükre rágcsálék és ürülék figyelmeztet. A kártevők ellen -
rejtett életmódjuk miatt - szinte lehetetlen védekezni. Ebben az
esetben a gázosodó szerek sem tudják kifejteni hatásukat, csak zárt
rendszerben érhetnénk el eredményt.. Egyedül a madarakban lehet bízni
/harkályfélék, fakopáncsok/, melyek láthatóan már "dolgoznak".
Kérdésére válaszolva ebben a korábbi visszametszés és egyéb
károsítások nem játszottak szerepet.

#58394
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Közel 30 éve foglalkozom a szelídgesztenye károsítóival. A fa kedvező ill. kedvezőtlen környezeti tényezőit is idővel megismertem. Ahogy a "vízparti" fa lombozatát nézem úgy tűnik, hogy a levelek bekanalasodtak, eltérnek a normális formától - és ennek okát, okait nem ismerem. A helyszínen feltételezhetően mást illetve többet látnék. Erre azonban nincs lehetőség. Felvettem a kapcsolatot egy Erdészeti Kutató Intézetben dolgozó kollégával, aki a szelídgesztenyével foglalkozik. A képek alapján ő sem tud megnyugtató választ adni.
A korona száradása egy kevésbé elterjedt betegséghez is köthető. Ez az ún. TINTABETEGSÉG. A gyökereket támadja meg, de tünetei már a törzs alsó részén is felfedezhetők. A törzs körül 10-20 cm mélyen kibontva a földet, erős alkohol szagot lehet érezni. A talaj felszínhez közel a kéreg besüpped és felrepedezik. A ilyen kéreg alatt a háncs és a kambium lilás fekete, vízenyős lesz. A betegség ellen a réztartalmú gombaölő szerekkel történő kísérleteink során jó eredményeket értünk el.

#58393
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Zoltán. Talán a tüneteket nem károsítók: gombák, baktériumok, rovarok okozták. A feltételezés megerősítésére a lombozat és hajtások elváltozásait is látni kellene. Kérem, küldjön képeket a hajtásokról, ill. levelekről is. A gyümölcsök torzulása, alaki elváltozásai vírusok hatására is történhetnek. Azonban az őszibarack után a cseresznyén is láthatóvá váltak problémák - szerintem teljesen más okból. Cseresznyén a fagy kései hatása mutatkozik. Kérdés: mi a probléma oka az őszibarackon? Utóbbin lehet-e himlő vírus? Ennek kizárása okán látni kell a lombozatot. Gyomírtó szer hatása? Túl sok eső? Öntözés?

#58347
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Barbara! A tajtékos kabóca jelenléte látható a képen. A kabócák szúró-szívó kártevők. Szívogatásuk nyomán sebzéseket ejtenek és abból a fák édeskés nedve folyik ki. Ezért látogatják a hangyák, legyek és darazsak. A rovarölő szerhez /Decis vagy hasonló kontakt szerthez tapadószert is keverjen. A tapadásfokozóból a szokottnál nagyobb mennyiséget kell használni. A kezelést egy héten belül célszerű megismételni.
Ez a kabóca valószínűleg csak odatévedt a szil és fűzfára, de jól érzi magát. Egyébként több tápnövény szükséges a kabóca kifejlődéséhez. Petézésre a fiatal fűz és szil fiatal hajtásait választja. Az ún. tajtékos kabóca életmódja különleges. Fontos, hogy repülni nem tud.

Csak üzletünkben átvehető!
Deltam 2x5 ml

2 079 Ft

#58346
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Bernadett! Egyetlen helyen látható egy kiflialakú, kissé lepuhult sötét rész a fásodott felület felső részén. A fásodás okát nem ismerjük. A kéregben nincs szállítószövet, csak a háncsban. Igy a fásodott részen sincs probléma, a tápanyag és víz akadálytalanul halad felfelé. Az oldalhajtás elszáradása - annak kéregből való kiágazása akadály a szállításban. Reméljük, hogy a fásodás nem megy tovább.
A kéreg felrepedése sem normális. Próbálja meg a fásodott részt szellőző anyaggal átkötni, melyet tömény Nordox-os /réz/1/ oxid/ és bekötés előtt kenje fel a fásodott részre.
Reméljük, íygy megakadályozható a folyamat.

Csak üzletünkben átvehető!
Nordox 75WG 20g

1 169 Ft

Csak üzletünkben átvehető!
Bordói por 0,5 kg

3 591 Ft

Csak üzletünkben átvehető!
Champion WG 20 g

787 Ft

#58345
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A "beteg" törzságat célszerű volna kifürészelni. A lyukakat farontó hernyó okozza. Az biztos, hogy a fás részekkel táplálkozik, de a most lyukakat a hernyó után kutató madarak is okozhatják. A kéreg és azon belül a háncs szöveteit rágják a hernyók. A kérget leválasztva láthatóvá is válnak akár a hernyók is.
A lefűrészelt csonkot feltétlen faseb-kezelővel le kell zárni. A fa épnek látszó részeit is alaposan célszerű átvizsgálni.

Csak üzletünkben átvehető!
#58343
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A tünetek okozója nem betegség, hanem kártevő. És a kezelés sikeresnek mondható. A fehéres "fonalak" már csak a lárvabőrök maradványai.
Ha a metszési felületeken hasonló fehéres telepeket tapasztal, akkor biztosan vértetű a kártevő. A kártevő ellen a Pirimor jó választás.

Csak üzletünkben átvehető!
Pirimor 50 WG 10g

1 727 Ft

#58342
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Zoltán! A diófán a fás részek bélállománya nem fehér, hanem a képen látható barnás színezetű.A vágási felületetete - remélem - lefedte faseb kezelővel, mert a seben keresztül fapusztító gombák megtelepedhetnek.

Csak üzletünkben átvehető!
#58341
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A képen nem vértetű, hanem kéregtetű látható, amire a tor kitüremkedése utal, és a színe is. Szívogatással okoznak kárt a levélen és a fiatal hajtásokon is. Megtelepedésük oka a fakérgen - valószínűleg mechanikai úton- keletkezett kisebb sebzés=rák. Biztosan hangyák is vannak a közelben. A védekezés szempontjából a készítmények megfelelnek. Említeném még a Teppekit, ami szintén szabad forgalomban vásárolható. A kezelést ismételni kell. A seb belsejébe és közvetlen környezetébe is jusson a permetléből.

Csak üzletünkben átvehető!
Teppeki 50 WG 1,5 g

1 372 Ft

#58260
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A levéllikasztó betegség korai tüneteit láthatjuk. A betegség minden évben fellép, de általában június vége felé.
Védekezésre a szabad forgalomban vásárolható Chorus vagy a II. kategóriás Topas-t ajánlom. A permetezést 10 napon belül ismételni kell! Lombtrágyát is tegyen a permetlébe.

Wuxal Super 1 l

3 959 Ft

Csak üzletünkben átvehető!
Score 250 EC 0,1 l

11 830 Ft

Csak üzletünkben átvehető!
#58252
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tipikus moníliás tünetek láthatók a kajszifán. A szirmok elbarnulnak, majd elszáradnak, de csak részben hullanak le. A hajtások csúcstól kezdődően hervadnak, a levelek elszáradnak, A fertőzött és egészséges hajtásrészt éles határvonal választja el egymástól. A fertőzés helye körül általános a mézgakiválás.
A monília elleni védekezés összetett, sikerét több tényező nehezíti. Legkritikusabb időszak a virágzás - kezdetén, tömeges virágzáskor és elvirágzás táján - ennek során permetezni kell. Szabad forgalomban csak néhány hatásos gombaölő készítmény áll rendelkezésre: Switch, Kenja, Chorus. A monília fertőzés a vegetációs és a nyugalmi időszakban is jelen van. Lemosó permetezést legalább két alkalommal célszerű végezni? ősszel, lombhullás táján és tavasszal rügyfakadáskor. Kérjük, kövesse figyelemmel a GazdaboltBlog és a GazdablTV tájokoztatóit!:
https://www.gazdabolt.hu/blog
https://www.gazdabolt.hu/tv
Tamás a fa kondícionális állapotáról is írt. A kajszi nem tartozik a hosszú életű gyümölcsfákhoz. Ha el nem fagy, sokat, kitartóan terem. Talán közben el is fárad. Késő ősszel érdemes volna egy tartós műtrágyáz bedolgozni a fa csugója (korona kerülete) alá, hogy a téli csapadék bemossa a talajba és felvehetőek legyenek a különféle tápelemek. A csonthéjasok nem szeretik a vizet - persze az esővizet igen. Öntözni tehát nem szükséges, sőt hiba.
A virágzás intenzitása részben időjárás függő. Nagyobb baj, hogy Önnél az utóbbi évek ismétlődő problémája. Amint írtam, a monília fertőzésnek is van szerepe.
A gyümölcs ízének megváltozásában egy másik gombabetegség /Megacladosporium sp./ lehet felelős. Fertőzése során a gyümölcs húsa lében szegény, élvezhetetlen ízű. Ilyenkor barnásfekete foltos lesz a gyümölcshéj. Mégsem gondolom, hogy ez lenne a hiba. A fa megöregedett, de még élni akar. Sok gyümölcsöt adott, értékelni kell. Gyógyíthatatlan betegségei nincsenek. Vegetációs időben lombtrágyázással segítheti a fát jó kondícióban tartani.

Csak üzletünkben átvehető!
Wuxal Super 1 l

3 959 Ft

Csak üzletünkben átvehető!
Switch 62,5 WG 10 g

1 933 Ft

Folisol W lombtrágya 1 l

2 789 Ft

Csak üzletünkben átvehető!
Cuproxat FW 1 l

7 352 Ft

#58207
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Örülök a sikernek! Köszönöm a visszajelzést!

#58185