Paprika betegségei

Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Gábor!
Szerintem ez fajtajelleg, én a kép alapján egészségesnek látom a leveleket.
Ha mégis kezdődő kártétel, akkor a takácsatka okoz az érzúgokban a levél fonákán pókhálószerű szövedéket. A levél színén ilyenkor a szívogatás hatására sárgulás fog jelentkezni. Súlyos kártétel esetén lombvesztést is okozhat. Védekezni ellene Vertimec-es (5ml - 10 liter vízbe) permetezéssel lehet. További eredményes kertészkedést kívánva: Kis Krisztiánné Mariann

#43663
Gábor Kiss

Kedves Gazdabolt!
Aji Habanero paprikáim levelein apró pöttyök illetve pókháló szerű képződmény található az erek mentén. Óvatos dörzsölésre egyik sem jön le. Mi lehet a gond? Képet mellékelek.
Előre is köszönöm a segítséget!

thumb
#43486
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Mária!
A Csángó F1 egy finom, vastag húsú kápia típusú paprika. Termése kormosan (amikor a zöldből kezd színesedni), illetve biológiai érettségben, pirosan is fogyasztható.
Az idei év nem kedvez a szabadföldi paprika termesztőknek. Az április végi, május elei rendkívüli hidegek a korán kiültetett növények fejlődését megtorpantották. Majd a szélsőséges melegek és az alkalmankénti nagy esők szintén komoly gyökérvesztést okoztak. A kártevők rendkívüli inváziója, pedig csak hab a tortán.
Önnél a termések fonnyadásban több tényező együttesen játszhat szerepet. Legvalószínűbb, hogy van némi gyökérsérülés, vagy edény-nyalábsérülés. Ebből eredően gyengébb a növekedés, kisebb a levélzet, kikandikálnak a paprikák, melyet a túlzott napsütés, akár néhány óra alatt is el tud intézni.. Amit tehet, minél jobb kondícióban tartja a növényeit. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#41002
Mária Berkes

Kedves Tanácsadók!
Paprikánkon (Csángó F1 fajta) sok termés mire bepirosodik, megfonnyad. Maga a növény, a levelek jól néznek ki. A paprika így is jóízű, de olyan, mintha félig meg lenne aszalva. Onnan gondolom, hogy nem túlérett, hogy már zöld-narancssárga állapotban meg kezdi a fonnyadást. Mi okozhatja ezt a jelenséget? Előre is köszönöm a választ, Üdvözlettel: Berkes Mária

thumb
#40982
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Köteles Gyöngyi!
Amit látok a képen, hogy a hajtáscsúcsok pödrőnek, torzulnak, deformálódnak. A termések elrúgódnak. Megítélésem szerint szélesatka fertőzéssel van dolgunk. Ami Vertimec-cel történő permetezést kíván (5ml 10 liter víz) és érdemes ventillált kénpor kiszórásával kombinálni. Az új levelek, hajtások így már épek lehetnek. Kérem számoljon majd be a fejleményekről! Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#40606
Gyöngyi Köteles

Üdv!
Az utóbbi időben megbetegedést vettünk észre a Century F1 és Apollo paprikáinkon. Segítséget szeretnék kérni abban, hogy mi ennek a betegségnek a neve? Próbáltuk megállítani a betegséget a beteg tövek eltávolításával, de nem segített, újabb tövek betegedtek meg, lassan az összes. A fóliában sem tetű, sem tripsz nincs, sem férgek. Évek óta termesztünk paprikát, és ezelőtt sosem lépett fel ez a probléma.
Köszönöm előre is a választ! :)
Köteles Gyöngyi

thumb
#40589
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Adrienn!
Valóban nem érzik túl jól magukat ránézésre a növények! Ami mindenképp gond, hogy nagyon sűrű az állomány. Lehet, hogy éjszaka a fekete fólia alatt nagyon "bedunsztolódnak". Fekete fóliával takarni csak sötétben szabad napnyugtakor és napfelkeltekor már ki kell takarni. Ez viszont a hideg ellen nem az igazi, hogy csak este 8 és reggel 5 között legyen takarva a növény... A fátyolfólia egy viszonylag olcsó és praktikus megoldás, nagy hidegben akár egész nap a növény fölött lehet.
Néhány ötlet a továbbiakra: szétrakni a növényeket, csak alulról öntözni (de csak mértékkel - ha megpirkad a föld teteje), aktív tápanyagutánpótlás.és nagyon fontos a kis fóliában az intenzív szellőztetés (ha hideg van akkor is - a pödrödött levelek ennek hiánya miatt vannak). Kis fóliában azért nehéz minőségi palántát nevelni, mert szinte lehetetlen kiegyenlített mikroklímát biztosítani. Túl gyorsan kihűl és túl gyorsan felmelegszik a sátor. (Forróságban érdemes Raschell-hálóval árnyékolni). További termesztési sikereket kívánva: Kis Krisztiánné Mariann

#39373
Adrienn Lénárt

A paradicsom palántáról egy kép

thumb
#39364
Adrienn Lénárt

Kedves Mariann! Szeretnèm ismét a tanácsát kérni.paradicsom és paprika palántámnak mi lehet a baja? Kis fóliában van és a hideg ellen fekete fóliával van letakarva .Az üvegházban lévő palántáknak semmi baja.
Köszönettel:Lénárt Adrienn

thumb
#39363
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Adrienn!
Bízom benne, hogy napról-napra szebbek a növényei. Amire most érdemes vigyázni: szélvédelem és az árnyékolás. A szél ellen az 50-60 cm magasan kihúzott fóliacsík (szoknya) tud nagy segítség lenni. Árnyékolni Raschell-hálóval, vagy a fóliasátor meszelésével lehet.
Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#39228
Adrienn Lénárt

Kedves Mariann!
Köszönöm gyors válaszát.
Üdvözlettel: Lénárt Adrienn

#39202
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Adrienn!
Szépek a növényei, kiváló palántákat ültetett ki, csak megviselte a növényeket az ültetés stresszhatása. Kivilágosodtak, sápadt sárgássá váltak a felső levelei. Miközben a bimbók nőnek. A terület jól előkészítettnek tűnik. /Hiányoznak bizonyos információk: ültetési idő, talajvizsgálat, a növények helye..../
A kiültetési mélység tökéletes. A palánták levélhónaljában látszik, hogy az un. "gatyahajtások" növekedése elindult. Ez azt jelenti, hogy elkezdtek legyökeresedni a növények, és tudnak újra tápanyagot felvenni. Ültetést követően feltételezem néhány napig még nem funkcionáltak megfelelően a gyökerek és az erős napsütés sem segítette a növények fejlődését. Jelenleg tápanyaghiányt mutatkozik a lombon. (Hiába van esetleg elég tápanyag a talajban, eddig nem tudta felvenni). Javaslatom: enyhe árnyékolás (pl. szimpla Raschell-háló a sátorra még 1-2 hétig, főleg erős napsütésben), egyszeri foszfordomináns műtrágyás beöntözés ( pl. Tomasol-os oldattal, vagy Ferticare starterrel), illetve lombtrágyázás legalább 1x (pl. Ferticare I.-sel - 10 liter vízbe 5dkg-ot feloldani és lepermetezni vele a növényeket.).
Üdvözlettel és sikeres termesztést kívánva: Kis Krisztiánné Mariann

#39198
Adrienn Lénárt

Tisztelt Szakértők!
Érdeklődnék,hogy az alábbi képen látható paprikámnak mi lehet a baja.Carma F1 kiültetés után.Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Lénárt Adrienn

thumb
#39184