Miért olyan kicsik a paprikáim?
Amikor elvetjük a paprikamagokat, vagy elültetjük a palántákat, már szinte látjuk lelki szemeinkkel a hatalmas, húsos, lédús paprikaterméseket, amiket élmény lesz falatozni a kerti partikon és a nyári étkezések mellé. Ez azonban a valóságban nem mindig sikerül.
Nagyon lelombozó élmény, amikor a nagy nehezen megóvott, féltő gonddal nevelt növény a méretes termések helyett csak apró, torzult, vékony húsú paprikákat kezd hozni. Joggal teszi fel a kérdést a hobbikertész: miért olyan kicsi a paprikám? Ebben a cikkben erre igyekszünk választ adni.
Tényleg a méret a lényeg?
A paprika termésének alapvető, evolúciós feladata, hogy a benne lévő magokat kinevelje, beérlelje és célba jutassa. A cél pedig valamely növényevő emlős vagy madár tápcsatornája, hiszen a paprika a növényevő állatok közreműködésével terjeszti a magvait. A növénynek nem célja a nagyméretű termés kinevelése, hiszen az rengeteg energiát és erőforrást von el tőle. Különösen mostohább körülmények között a paprika alapvetően a több kisméretű, minimalista termés létrehozására törekszik.
Étkezési célra és kereskedelmi forgalomban viszont a nagy méretű paprikák kedveltebbek, „piacosabbak”, és élvezeti értéke is ezeknek magasabb. Ha szeretnénk a paprikanövényeket rábírni a méretesebb, húsosabb termések nevelésére, meg kell ismerjük a termésnövelés titkait és be kell vetnünk néhány trükköt.
Kis termések, nagy termések
Az első és legfontosabb meghatározója a termésméretnek a genetika. Vannak kifejezetten nagy, húsos terméseket nevelő fajták és vannak ahol a kisebb, vékonyabb héjú termés jellemző. A legméretesebb, leghúsosabb paprikák a kápia típusokból, és a jellegzetes kockaszerű termést nevelő úgynevezett “blocky típusú” fajták közül kerülnek ki (pl. California Wonder, Brill F1).
A világ legnagyobb terméseit az argentin eredetű Giant Aconcagua paprikafajta neveli. Ezen kívül súlyos és nagy méretű terméseket várhatunk az olyan fajtáktól mint az Ukrán Óriás, a King Kong, vagy a Barkan. A paprikák elérhetik a 18-20 centiméteres hosszt, súlyuk pedig 350-600 gramm között mozog. A fűszer típusok esetében nagyobb méretekkel rendelkeznek például a Hírös F1, vagy a Kárminvörös fajták.
A chilipaprikák esetében kifejezetten a kis termésméret jellemző, sőt egyes fajták, mint az Aji Charapita apró, szinte bogyószerű terméseket hoznak.
Ha célunk a nagy méretű termés, javasolt az óriás fajták közül kiválasztani a vetőmagokat.
Külső körülmények és a termésméret
Ahogy fentebb írtuk, minden fajtának van egy genetikailag kódolt jellemző mérete, abban viszont, hogy elérik-e a termések ezt a mérettartományt, a külső körülmények nagyban felelősek. Általánosan elmondható, hogy a laza, tápanyagokban gazdag, jó vízellátottságú talajokon teremnek a legméretesebb termések.
A termésméretre a hőmérséklet is hatással van. Az optimum mintegy 21-28 °C között van. A tartós hűvös idő, vagy a 30 °C feletti hőség egyaránt a termésnövekedés megállásához vezet. Ugyanez mondható el a tartós szárazság esetén is. Ilyenkor a paprika inkább tartalékolja az erőforrásokat és kivár egy optimálisabb időszakra.
Trükkök és tippek a nagyobb termés érdekében
● Optimális talajkondícionálás: A talaj az egyik kulcskérdése a megfelelő termésátlagnak. A túl kötött, meszes, tápanyagokban szegény talajokon nem tud kialakulni a fajtára jellemző termésnagyság. A paprika tápanyagigényes növény, és enyhén savanyú talajon fejlődik a legerőteljesebben. Célszerű lehet savanyító hatású trágyával feltölteni az ágyásokat.
● Megfelelő vízellátás: A gyenge vízellátás szinte biztosan kis termések kialakulásához vezet. Ha nincs lehetőség folyamatosan öntözni, akkor célszerűbb inkább csepegtetőcsövekkel, vagy csepegtető szalagokkal öntözni a paprikákat.
● Árnyékolás: Ezzel is sokat tehetünk a közvetlen égető napsugárzás és az extrém magas hőmérséklet ellen. Zöld raschel hálóval javasolt az extrém hőségben takarni a növényeket, így hűvösebb mikroklímát teremtve. Ha pedig szokatlanul hűvös időjárás tapasztalható, célszerű mobil fóliaalagutak felállításával növelni a hőmérsékletet a növények körül. A magasabb hőmérséklet intenzívebb termésnövekedést eredményez.
Agrotechnikai megoldások
Több agrotechnikai megoldás is létezik, amellyel elősegíthetjük a paprikatermések növekedését. A cél az, hogy a növény a zöld részek fejlesztése helyett a termés növelésére fordítsa az energiáit.
● Metszés: A paprikatöveket időnként szükséges metszeni. Ez azonban csak a folytonnövő típusoknál javasolt (pl.: kápia, kaliforniai, TV-paprika fajták). Az alacsony, úgynevezett balkon típusok (pl. Etna), vagy a cserjés fajták (pl.: bohócsapka vagy cseppalakú) esetében a metszés káros is lehet.
Folytonnövő fajták esetében az első Y-elágazás után a paprika szára további Y-elágazásokat hoz létre. Az elágazások egyik oldala felfelé és kifelé, míg a másik oldal befelé növekszik. Az Y-elágazásoknál pedig mindig egy-egy virág képződik. A metszés során a befelé fejlődő szárrészeket, illetve ezek egy-egy részét célszerű levágni. Így a növény lombozata szellősebbé, lazábbá válik, a terméseknek pedig több hely áll rendelkezésre a növekedéshez.
● Oldalhajtások eltávolítása: A paprika metszését kiegészítve távolítsuk el az oldalhajtásokat. Ez lazábbá és szellősebbé teszi a paprikaállományt. Az oldalhajtások sok energiát vonnak el a növénytől, amelyet a termés növesztésére használhatna. A paprikaszár első Y-alakú elágazása alatt célszerű minden oldalhajtást eltávolítani.
● Virágok kicsípése: Talán paradoxonnak hangzik, hogy a termésméret növelése érdekében éppen a virágok kicsípését javasoljuk. Viszont ez időnként szükséges. A fiatal paprika palánták esetében a növénynek még a gyökeresedés, és a zöld részek fejlesztésére kell használnia az energiáit. Ezért az első Y elágazásnál kialakuló első virágot mindenképpen érdemes kicsípni. Amikor pedig már kialakultak a termések, egyes virágokat azért csípjük ki, hogy a növény a már meglévő termések fejlesztésére fordítsa az erőforrásait.
● Káliumtúlsúlyos és komplex tápoldatok: A termés fejlesztéséhez szükség van káliumra és komplex nyomelemekre (cink, vas, bór). A bőséges és nagyméretű terméshez javasolt tehát a paprikát káliumtúlsúlyos tápoldattal (pl. Ferticare III.), illetve mikroelemekben gazdag komplex tápoldattal (pl.: Myr Micro) kezelni, mind lombtrágyaként, mind pedig beöntözéssel.
Ez is érdekelheti:
Tavaszi ültetés és műtrágyázás okosan