Miért olyan kicsik a paprikáim?

Miért olyan kicsik a paprikáim?

Dinga Szabolcs 2025. júl. 10. Kb. 15 perc olvasás

Amikor elvetjük a paprikamagokat, vagy elültetjük a palántákat, már szinte látjuk lelki szemeinkkel a hatalmas, húsos, lédús paprikaterméseket, amiket élmény lesz falatozni a kerti partikon és a nyári étkezések mellé. Ez azonban a valóságban nem mindig sikerül.

Nagyon lelombozó élmény, amikor a nagy nehezen megóvott, féltő gonddal nevelt növény a méretes termések helyett csak apró, torzult, vékony húsú paprikákat kezd hozni. Joggal teszi fel a kérdést a hobbikertész: miért olyan kicsi a paprikám? Ebben a cikkben erre igyekszünk választ adni. 

Nincs is finomabb a nyári étkezésekben, mint a saját termesztésű paprika (Fotó: Pap Edina)

Tényleg a méret a lényeg? 

A paprika termésének alapvető, evolúciós feladata, hogy a benne lévő magokat kinevelje, beérlelje és célba jutassa. A cél pedig valamely növényevő emlős vagy madár tápcsatornája, hiszen a paprika a növényevő állatok közreműködésével terjeszti a magvait. A növénynek nem célja a nagyméretű termés kinevelése, hiszen az rengeteg energiát és erőforrást von el tőle. Különösen mostohább körülmények között a paprika alapvetően a több kisméretű, minimalista termés létrehozására törekszik.

Rossz körülmények között a paprika nem éri el a kifejlett méretet (Fotó: Dinga Szabolcs)

Étkezési célra és kereskedelmi forgalomban viszont a nagy méretű paprikák kedveltebbek, „piacosabbak”, és élvezeti értéke is ezeknek magasabb. Ha szeretnénk a paprikanövényeket rábírni a méretesebb, húsosabb termések nevelésére, meg kell ismerjük a termésnövelés titkait és be kell vetnünk néhány trükköt. 

Kis termések, nagy termések 

Az első és legfontosabb meghatározója a termésméretnek a genetika. Vannak kifejezetten nagy, húsos terméseket nevelő fajták és vannak ahol a kisebb, vékonyabb héjú termés jellemző. A legméretesebb, leghúsosabb paprikák a kápia típusokból, és a jellegzetes kockaszerű termést nevelő  úgynevezett “blocky típusú” fajták közül kerülnek ki (pl. California Wonder, Brill F1).

A blocky és a kápia típusok jellemzően nagy termést nevelnek (Fotó: Dinga Szabolcs)

A világ legnagyobb terméseit az argentin eredetű Giant Aconcagua paprikafajta neveli. Ezen kívül súlyos és nagy méretű terméseket várhatunk az olyan fajtáktól mint az Ukrán Óriás, a King Kong, vagy a Barkan.  A paprikák elérhetik a 18-20 centiméteres hosszt, súlyuk pedig 350-600 gramm között mozog. A fűszer típusok esetében nagyobb méretekkel rendelkeznek például a Hírös F1, vagy a Kárminvörös fajták. 

A chilipaprikák esetében kifejezetten a kis termésméret jellemző, sőt egyes fajták, mint az Aji Charapita apró, szinte bogyószerű terméseket hoznak. 

Ha célunk a nagy méretű termés, javasolt az óriás fajták közül kiválasztani a vetőmagokat.

Az Aji Charapita chilifajta apró, bogyószerű terméseket nevel (Forrás: freepic.com)

Külső körülmények és a termésméret

Ahogy fentebb írtuk, minden fajtának van egy genetikailag kódolt jellemző mérete, abban viszont, hogy elérik-e a termések ezt a mérettartományt, a külső körülmények nagyban felelősek. Általánosan elmondható, hogy a laza, tápanyagokban gazdag, jó vízellátottságú talajokon teremnek a legméretesebb termések.

A termésméretre a hőmérséklet is hatással van. Az optimum mintegy 21-28 °C között van. A tartós hűvös idő, vagy a 30 °C feletti hőség egyaránt a termésnövekedés megállásához vezet. Ugyanez mondható el a tartós szárazság esetén is. Ilyenkor a paprika inkább tartalékolja az erőforrásokat és kivár egy optimálisabb időszakra. 

Hőségben gyakor a virágelrúgás (Fotó: Pap Edina)

Trükkök és tippek a nagyobb termés érdekében 

●    Optimális talajkondícionálás: A talaj az egyik kulcskérdése a megfelelő termésátlagnak. A túl kötött, meszes, tápanyagokban szegény talajokon nem tud kialakulni a fajtára jellemző termésnagyság. A paprika tápanyagigényes növény, és enyhén savanyú talajon fejlődik a legerőteljesebben. Célszerű lehet savanyító hatású trágyával feltölteni az ágyásokat.

●    Megfelelő vízellátás: A gyenge vízellátás szinte biztosan kis termések kialakulásához vezet. Ha  nincs lehetőség folyamatosan öntözni, akkor célszerűbb inkább csepegtetőcsövekkel, vagy  csepegtető szalagokkal öntözni a paprikákat.

●    Árnyékolás: Ezzel is sokat tehetünk a közvetlen égető napsugárzás és az extrém magas hőmérséklet ellen. Zöld raschel hálóval javasolt az extrém hőségben takarni a növényeket, így hűvösebb mikroklímát teremtve. Ha pedig szokatlanul hűvös időjárás tapasztalható, célszerű mobil fóliaalagutak felállításával növelni a hőmérsékletet a növények körül. A magasabb hőmérséklet intenzívebb termésnövekedést eredményez. 

 

Megfelelő árnyékolással nagyban csökkenthető a hőség és a napégés okozta kár (Fotó: Dinga Szabolcs)

Agrotechnikai megoldások 

Több agrotechnikai megoldás is létezik, amellyel elősegíthetjük a paprikatermések növekedését. A cél az, hogy a növény a zöld részek fejlesztése helyett a termés növelésére fordítsa az energiáit

●    Metszés: A paprikatöveket időnként szükséges metszeni. Ez azonban csak a folytonnövő típusoknál javasolt (pl.: kápia, kaliforniai, TV-paprika fajták). Az alacsony, úgynevezett balkon típusok (pl. Etna), vagy a cserjés fajták (pl.: bohócsapka vagy cseppalakú) esetében a metszés káros is lehet.

Folytonnövő fajták esetében az első Y-elágazás után a paprika szára további Y-elágazásokat hoz létre. Az elágazások egyik oldala felfelé és kifelé, míg a másik oldal befelé növekszik. Az Y-elágazásoknál pedig mindig egy-egy virág képződik. A metszés során a befelé fejlődő szárrészeket, illetve ezek egy-egy részét célszerű levágni. Így a növény lombozata szellősebbé, lazábbá válik, a terméseknek pedig több hely áll rendelkezésre a növekedéshez. 

A paprika jellegzetes Y-alakú elágazásokat hoz létre (Fotó: Dinga Szabolcs)

●    Oldalhajtások eltávolítása: A paprika metszését kiegészítve távolítsuk el az oldalhajtásokat. Ez lazábbá és szellősebbé teszi a paprikaállományt. Az oldalhajtások sok energiát vonnak el a növénytől, amelyet a termés növesztésére használhatna. A paprikaszár első Y-alakú elágazása alatt célszerű minden oldalhajtást eltávolítani.

Az oldalhajtások eltávolítása bőségesebb és méretesebb termést eredményez (Fotó:Dinga Szabolcs)

●    Virágok kicsípése: Talán paradoxonnak hangzik, hogy a termésméret növelése érdekében éppen a virágok kicsípését javasoljuk. Viszont ez időnként szükséges. A fiatal paprika palánták esetében a növénynek még a gyökeresedés, és a zöld részek fejlesztésére kell használnia az energiáit. Ezért az első Y elágazásnál kialakuló első virágot mindenképpen érdemes kicsípni. Amikor pedig már kialakultak a termések, egyes virágokat azért csípjük ki, hogy a növény a már meglévő termések fejlesztésére fordítsa az erőforrásait. 

●    Káliumtúlsúlyos és komplex tápoldatok: A termés fejlesztéséhez szükség van káliumra és komplex nyomelemekre (cink, vas, bór). A bőséges és nagyméretű terméshez javasolt tehát a paprikát káliumtúlsúlyos tápoldattal (pl. Ferticare III.), illetve mikroelemekben gazdag komplex tápoldattal (pl.: Myr Micro) kezelni, mind lombtrágyaként, mind pedig beöntözéssel.

Ez is érdekelheti:

Csíped a chilit?

A paradicsomi paradicsom

Tavaszi ültetés és műtrágyázás okosan

Alkalmazkodjuk a megváltozott klimatikus viszonyokhoz

Lombtrágyázzunk helyesen

Kaliforniai paprika Blocky Mix Kiepenkerl kb 6 szem

1 590 Ft
Étkezési paprika Székely F1 (kápia) 20 szem

820 Ft
Myr Micro 1 l

8 196 Ft
Csepegtetőrendszer Zöldségeskerthez DIY 50 m2

13 711 Ft
Raschel-háló 3,6x50 m 35g/m s.zöld

19 692 Ft
Virágföld kertészeti Natura 50 l

5 593 Ft
Damisol Gold Magnus 1 l

6 433 Ft
Volldünger Linz 14-7-21 2 kg

6 156 Ft
Megafol 1 l

9 290 Ft