Így neveld a legerősebb chili palántákat!

Így neveld a legerősebb chili palántákat!

Dinga Szabolcs 2024. márc. 23. Kb. 10 perc olvasás

Itt a chili ideje! című cikkünkben korábban már bemutattuk a chili paprikák vetését, a termesztőközegeket és a keléshez szükséges körülményeket. Most a palántanevelés és -gondozás lépéseit és fontosabb tudnivalóit osztjuk meg. 

A 4 leveles állapot elérése

A chili palánták – mint a többi kétszikű növény – keléskor két sziklevéllel rendelkeznek. Ilyenkor még a növények a sziklevelekben felhalmozott tápanyagokat élik fel. Nem igénylik a tápanyagokat, sem a termesztőközegből, sem pedig tápoldatokból. 

Szikleveles chili palánta

A termesztés első fontos mérföldköve a négyleveles állapot elérése. Ilyenkor már 4 jól látható lomblevél fejlődik ki, illetve a növény lomblevelei kezdik mutatni a fajtára jellemző tulajdonságokat, jelleget. 

Fény és hőmérséklet 

A chili palánták nevelésének kulcskérdése a fény és a hőmérséklet. A legmagasabb hőmérsékletet kelés idején igényelnek a palánták, ilyenkor a 28-30 oC az optimális. A 4 leveles állapotban már csökkenthetjük a hőmérsékletet. A túl magas hőmérséklet nem tesz jót, még árthat is! Optimálisan tartsuk 20- 24 oC között a hőmérsékletet. Nappal természetesen a magasabb, éjszaka az alacsonyabb hőmérséklet a kedvező. Figyeljünk arra, hogy még éjjel se hűljön 17-18 oC alá a hőmérséklet, ilyen “hidegben” a palánták növekedése megáll. 

A napfényes és meleg környezet optimális a chili fejlődéséhez

A fény a másik fontos kulcskérdés, amire oda kell figyelnünk a chili palánták gondozása során. Ilyenkor még a természetes fény a legtöbb esetben kevés. A kiegészítő megvilágításra jó megoldást jelentenek az úgynevezett hideg fénycsövek vagy izzók. Ha nagyobb területet szeretnénk megvilágítani mindenképpen a fénycső lehet a jobb választás, amennyiben viszont csak néhány palántát nevelünk, akár egy izzó is megfelelő. A 6500 Kelvin színhőmérsékletű, hideg-fehér fényű, minimum 5000 lux fényerősségű fénytestet válasszunk. 

Növényvédelem 

A kezdeti stádiumban a kétleveles és a négyleveles állapotban a legnagyobb problémát a talajlakó gombák okozzák. A legismertebb kórokozók a Rhizoctonia, a Pythium, a Fusarium, a Sclerotinia és az Alternaria fajok. Ezek a gombák legnagyobb eséllyel a túl nedves, és hűvös környezetben ütik fel a fejüket. Jellegzetes tünet, hogy a palánta gyökérnyakánál elszíneződik, barnul, a növény gyenge lesz, majd a palánta a földre fekszik, és elszárad. 

A palántadőlés pusztít az állományban

Ez ellen a veszélyes betegség ellen legjobb megoldás a megelőzés. Nem szabad a palánták termesztőközegét túlöntözni, inkább kapjanak kevesebb vizet. Akár az is megengedhető, hogy a talaj felszíne enyhén kiszáradjon. Szintén jó megoldás lehet a fent említett kórokozó gombák ellen bevetni egyfajta biológiai védekezésként a gombapatogén gombákat. Ezek a szervezetek elpusztítják a termesztő közegben a kórokozó gombákat, ezzel megelőzik a palántadőlés kialakulását. Javasoljuk ehhez például a Trifender készítményt, amely tökéletesen vízoldható. A vele készített oldattal öntözzük be a termesztőközeget, és ezzel megelőzhetjük a palántadőlés kialakulása. 

Átültetés

Amennyiben “tömegesen” vetettük a magokat, például egy nagyobb balkonládába, vagy csíráztató tálcába, akkor a kikelt palántákat a 4 leveles állapotban kell szétültetni, azaz szaknyelven pikírozni.

Növekvő chili palánták

Az úgynevezett sejtes vetőtálcákban vetett chiliket is át kell ültetni, ugyanis a talaj mennyisége kevés lesz a fejlődő növénynek. Ilyenkor az a cél, hogy mindegyik növény egy olyan ültetőedénybe kerüljön, amelyben kényelmesen elfér, és nem kell más példányokkal versengenie a tápanyagokért.

Az átültetés során arra kell figyelni, nehogy megsérüljön a növények még gyenge gyökere. Célszerű a folyamat megkezdése előtt jól beöntözni az állományt, nehogy elszakadjanak a hajszálgyökekerk. Egy tompa késsel, vagy spatulával nyúljunk a növény alá, és óvatosan emeljük ki a palántát. Ezután pedig helyezzük egy nagyobb, talajjal, vagy komposztos tőzeggel feltöltött cserépbe. A 2 leveles állapotban ugyan még elégséges a sziklevelek tápanyagtartalma, viszont a 4 leveles palántákat már mindenképpen legalább 70 %-os szerves anyag-tartalommal rendelkező palántaföldbe helyezzük. 

Magvető- és palántaföld Jó-Föld 50 l

4 674 Ft
Palántázó

4 135 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Magnicur Energy 15 ml

2 614 Ft
Tőzegcserép kerek 6x6 cm 18 db

814 Ft
Trifender WP 20 g

2 644 Ft
Új
Tricho Immun 0,1 kg

6 172 Ft

Tápanyag-utánpótlás 

Négyleveles állapottól szükséges lehet megerősíteni a növényeket némi tápoldattal. Elsőként a gyökérrendszer növekedését és megerősödését is szükséges támogatni. Az erős és jól fejlett gyökérrendszer lesz a záloga az egészséges és a kiültetést is jól toleráló palántáknak. Az erős és ellenálló gyökérzet kialakításához nagy segítséget nyújt pl. a Quick-link használata. A tápoldatból kb. 20 millilitert kell elkeverni 10 liter vízbe, majd beöntözni a palántákat, heti vagy 10 napos gyakorisággal. Ez elősegíti, hogy a palánták erős, és ellenálló gyökérzetet fejlesszenek, így a kiültetést is könnyebben át fogják vészelni. 

Jól fejlett chili palánta gyökérzet

A lombtrágyák és nitrogénben gazdag tápoldatok használatát a 6-8 leveles kortól célszerű rendszeresen alkalmazni. Ebben az időszakban a zöld részek, a szár és a lomblevelek fejlődését kell elősegíteni, ehhez nitrogéntúlsúlyos tápoldatra van szükség. Jó választás lehet a Trainer.

További gondozás

Az átültetett chili palánták számára fontos a megfelelő hőmérsékletet (20- 24 oC) fenntartása. Ezen kívül lombleveles állapotban igénylik a párásítást, ennek legegyszerűbb módja, ha kb. 3-5 naponta a szórófejes flakonnal spricceljük le a növényeket, és környezetüket. Ezzel könnyen kialakítható az optimális 70-80 %-os páratartalom.

Törekedjünk rá, hogy a chili paprikák elegendő fényt kapjanak, ezért mindenképpen kerüljenek a lehető legnapfényesebb helyre, illetve amíg a napos órák száma el nem éri, illetve meg nem haladja a 14 órát, addig alkalmazzunk pótmegvilágítást. 

A kiültetésre kész palánták optimálisan 20-30 cm magasak és 6-8 kifejlett lomblevéllel rendelkeznek. 

Következő cikkünkben a chili palánták kiültetéséről és a palánták szabadföldi neveléséről olvashattok többet! 

Szobai permetező 0,45 liter Gardena

3 270 Ft
Quik Link 0,2 l

3 444 Ft
Trainer 0,2 l

2 489 Ft
Csili és társai-Eva Schumman

2 495 Ft