Itt a chili ideje!

Itt a chili ideje!

Dinga Szabolcs 2024. jan. 4. Kb. 20 perc olvasás

Ugyan még javában tart a tél, de benn a lakásban lassan elkezdhetjük a zöldségfélék vetését. Egyes növények esetében január második fele már az optimális vetésidőt jelenti. A chili paprikák, közöttük is az extra csípős fajták jellemzően azok a növények, amelyekkel célszerű megkezdeni a veteményezést.

Ennek oka, hogy a chili paprikák igen hosszú tenyészidejű növények. Egyes fajoknál akár 160-180 napra is szükség lehet, amire megkezdődik a termésérés. A termésérlelésre a mi éghajlatunkon pedig csak a fagyok beálltáig lesz lehetősége a paprikáknak, ezért a cél az, hogy minél fejlettebb és erőteljesebb palántákat ültetessünk ki a szabadba. 

A chilik közül is különösen hosszú tenyészidejűnek számítanak a Capsicum chinense fajták. Ezek közé tartoznak az olyan közismert extra csípős chilik, mint a Carolina Reaper, a Trinidad Moruga Scorpion, a 7 pot Douglah vagy a Szellemchili


Trinidad Moruga Scorpion

Ezért ha úgy határozunk, hogy megpróbáljuk ezeket a szupercsípős különlegességeket a kertben, célszerű már januárban munkához látnunk, hogy májusban, a fagyveszély elmúltával, erős és egészséges palántákat ültessünk ki a kertbe vagy cserépben a teraszra.

Az előkészületek

Az első és legfontosabb teendőnk, beszerezni a megfelelő vetőmagokat. Mindig válasszunk megbízható helyről származó, fémzárolt vetőmagot, ez garantálja ugyanis az egészséges termést.

Bőséges chili vetőmag-kínálatunkból itt válogathatsz!

A vetőmagokat a könnyebb csírázás és fejlődés érdekében célszerű vetés előtt beáztatni. Erre egy enyhe kamillás oldat (1 dl kamillatea +2 dl víz) a legjobb, tekintve hogy a kamilla kitűnő antibakteriális hatással bír, így a beáztatott magok kapnak egy kis plusz védelmet is.

Magok beáztatása

Az áztatáshoz legjobb, ha benedvesítünk a kamillaoldattal egy papír törlőkendőt, majd azokra helyezzük rá a magokat, és egy másik benedvesített törlőkendővel lefedjük őket. Ezt követően pedig helyezzük őket egy zárható műanyag dobozba, amelynek a tetejét lássuk el lyukakkal a légcsere érdekében.

A beáztatott papírtörlőket naponta ellenőrizzük, és ne hagyjuk őket kiszáradni. Érdemes naponta, kétnaponta enyhén újranedvesíteni őket. 

Milyen termesztőközeget válasszuk? 

A megfelelő vetőmagok kiválasztása után a legfontosabb teendőnk a megfelelő termesztőközeg kiválasztása

A csírázás után közvetlenül a növény ugyan még nem a termesztőközegből veszi fel a tápanyagokat, hanem a sziklevelekből táplálkoznak. Ezért ha csak csírázásig, és a két szikleveles állapot eléréséig neveljük a növényeket, akkor jó választás lehet a kókuszrost vagy kókuszkorong. Ezután viszont mindenképp át kell ültetnünk a növényeket valamilyen szerves anyagokban gazdag termesztőközegbe. 

Nagyon fontos, hogy a termesztőközeg steril legyen. Az olyan veszélyes kórokozó gombafajok, amelyek a palántadőlést előidézhetik, a talajból támadnak. Megfelelő földkeveréket akár készen is választhatunk, így csak a magvetésre kell koncentrálnunk.

A vetés 

A paprikafélék magvait sekélyen kell elvetni; maximum 2-4 mm mélységbe kerüljenek a laza, szobahőmérsékletű közegbe. A vetőmagokat az ültetés után célszerű enyhén beöntözni és nedvesen tartani. A pangó víz kialakulását viszont el kell kerülni, a túl nedves talajban fulladhatnak a vetőmagok. Az öntözést legjobb spriccflakon segítségével végezni, így elkerülhető a túlöntözés, vagy a magok kimosódása. Optimális körülmények között a növények 10-21 nap között kelnek ki. 

Fény és hőmérséklet

A chilipaprikák nevelése során kulcskérdés a hőmérséklet. A csírázás során igénylik a legmagasabb hőmérsékletet, ilyenkor szükség lehet akár 24- 26 oC-ra. Csírázás, és a 2-4 leveles állapot után pedig fenn kell tartani a 20- 24 oC közötti hőmérsékletet.

A hőmérsékleten kívül a fény az, amire kiemelt figyelmet kell fordítani. A friss vetemény mindenképpen kerüljön olyan helyre, ahol a lehető legtöbb fény éri. Legjobb választás egy napfényes ablakpárkány, vagy egy napfényes, délkeleti kitettségű helyiség. Amennyiben egyszerre szeretnénk biztosítani és fenntartani a megfelelő fényt és hőmérsékletet, célszerű lehet mini növényházba (propagátorba) vetni a vetőmagokat.

További chilis tartalmakért kövessetek minket!
A következő alkalommal a palánták nevelésével, és gondozásával kapcsolatban jövünk hasznos tudnivalókkal! 

Kép és szöveg: Dinga Szabolcs