Lombtrágyázzunk helyesen

Lombtrágyázzunk helyesen

Pap Edina 2024. máj. 14. Kb. 10 perc olvasás

Az enyhe tápanyaghiány és a szélsőséges időjárási hatások okozta stressztünetek hatékony és gyorsan orvosolhatók lombfelületre kijuttatott trágyákkal és a biostimulátorokkal. A megfelelő időben történő alkalmazás és a jó minőségű termék választása hozhat csak megfelelő eredményt.

A szélsőséges időjárási körülmények mostanában gyakran váltogatják egymást; késő tavaszi fagy, jégverésre is előfordulhat, a nyári hónapokban a tartós aszályt viharral kísért felhőszakadás kísérheti. Mindezek a természeti hatások a kerti kultúrákat rendkívül megviselik. A károk enyhítésére lombtrágyák és növénykondicionáló készítmények (biostimulátorok) levélen keresztül történő kijuttatása ad gyors és hatékony megoldást.

Miért?

A lombtrágyázás, azaz a levélen keresztül történő tápanyagpótlás gyors hatású, hatékonyan kiegészíti, de nem helyettesíti a talajon keresztül történő növénytáplálást. Kutatások tanúsága szerint a lombtrágyázás nemcsak a tápelemhiányok gyors megszüntetésére ad lehetőséget, de növeli a hozamot, a termésminőséget, valamint az ellenálló-képességet a károsítókkal és a kedvezőtlen környezeti hatásokkal, stresszkörülményekkel szemben.

A megfelelő minőségű lombtrágya-készítményekkel végzett levélpermetezéssel kijuttatott tápelemek növényfajtól és fejlődési szakasztól függően akár 8-20-szor is jobban hasznosulnak, mint a talajon keresztül adott tápanyag. Ugyanakkor a lombtrágyázás serkenti a talajon keresztül kijuttatott tápanyagok felvételét is.

A lombtrágyázás azonban csak akkor lehet sikeres, ha a növény életszakaszai tápanyagigényéhez igazodó összetételű készítményt használunk. A kijuttatás gazdaságosságát növeli, ha a lombtrágyázásra használt termék magas hatóanyag-tartamú, nagy hatóanyag-tisztaságú, nem emeli az oldat pH-ját és kiválóan vízoldható.

Kalciumhiány okozta keserűfoltosság almán

Mivel?

A növények különböző életszakaszaikban más és más tápanyagot kívánnak nagyobb mennyiségben. Éppen ezért palántázás után, virágzás és gumóképzés (burgonya) idején, illetve a sérült gyökérzet újranövesztése érdekében magasabb foszfortartalmú (pl. NPK 12+52+5) típust válasszunk. Lombfejlődés időszakában nitrogénesebb (pl. NPK 31+11+11), gyümölcsérés, terméskötődés idején káliumdúsabb (pl. NPK 15+11+30). termék a jó választás.

Könnyű szerkezetű, homokos talajon a megemelt magnézium- és kéntartalmú összetételeket (pl. NPK 10-5-10+16MgO+32SO3) használjuk. Általános, mindennapi használatra, a termésminőség javítása érdekében kiegyenlített (pl. NPK 20+20+20) összetételt javaslunk.

Előfordulnak olyan helyzetek, amikor egy-egy tápelem kifejezett hiánya tapasztalható, vagy egy-egy tápelem iránti igény megnő. Pl. az alma keserűfoltosságát (sztipikesedését) megelőzhetjük, tárolhatóságát javíthatjuk, illetve a paradicsom, paprika feketetalpasságát, a cukkíni csúcsrothadását megelőzhetjük kalcium-lombtrágyázással.

Gyakori a vas-, a kalcium- vagy a magnéziumhiány, de olykor kén-, mangán- és bórhiány is előfordulhat. Ebben az esetben az adott elemet tartalmazó mikroelem-műtrágya javasolható.

A látható tünetek azonosítása mellett célszerű a talaj tulajdonságait is figyelembe venni (kémhatás, tápanyagtartalom), mert a hiányok akkor is kialakulhatnak, ha helyesen műtrágyázunk, de pl. a talaj hideg, magas a mésztartalma, vagy valamilyen tápelem túlsúlyban van, ami egy másik felvételét gátolja (tápanyag-antagonizmus).

Fontos, hogy a lombtrágya a makroelemek (NPK) mellett az összes szükséges mikroelemet tartalmazza, a növény által jól hasznosítható, kelatizált formában. Egyes prémium minőségű lombtrágyák biostimuláns hatású összetevőket is tartalmaznak, amelyek gyorsan túllendítik a növényt a kedvezőtlen környezeti hatások okozta stresszhelyzeten. A tapadásfokozó, illetve nedvesítő anyagok pedig segítik a permetcseppek megtapadását a leveleken, így a tápanyagok jobb hasznosulását.

A lombtrágyák alkalmazása különösen indokolt nagy tápanyagigényű vegetációs fázisokban, túlkötés, valamint kedvezőtlen talajadottságok (pl. magas talaj pH, hideg vagy kötött, levegőtlen talaj, nyári szárazság, tápelem-antagonizmus) esetén, továbbá palántázás után fejletlen gyökérzet esetén, vagyis minden olyan helyzetben, amikor a talajból történő tápanyagfelvétel akadályozott.

Agroleaf Power 20-20-20 2 kg

3 753 Ft
Wuxal Super 1 l

3 959 Ft
Fitohorm Herbal 1 l

4 027 Ft
Damisol Gold Magnus 1 l

6 381 Ft

Hogyan?

A lombkezelések hatékonyságának érdekében tartsuk be az alapvető lombtrágyázási szabályokat:
•    Csak szélcsendes időben permetezzünk!
•    A növények a lombozatra kijuttatott tápanyagot a légzőnyílásokon keresztül veszik fel, és mivel a levelek fonákán több légzőnyílás található, fontos, hogy a lombtrágyát finom porlasztású szórófejekkel ellátott, magas nyomású permetező géppel juttassák ki.
•    25 oC fölötti hőmérsékleten a lombon keresztül történő tápanyagfelvétel csökken, mivel a légzőnyílások a párologtatás csökkentése érdekében bezáródnak. A legkedvezőbb hőmérséklettartomány a 15-20 oC fok.
•    A tápanyagok nedves lombfelszínen jobban hasznosulnak. Ezért az előző pontot is figyelembe véve célszerű a lombtrágyázást a kora reggeli órákra időzíteni, amikor a lomb még harmatos és a hőmérséklet is kedvező.
•    Általában 10-14 naponta lombtrágyázzunk. Látható sárgulásos tünetek esetén gyakrabban is kijuttathatjuk a lombtrágyát.
•    A mikroelemekkel kiegészített lombtrágyák réztartalmú készítmények kivételével bármilyen növényvédő szerrel keverhetők, és egy menetben kijuttathatók. 
•    A megfelelő lombtrágya-összetétel kiválasztásához, különösen több évig helyben maradó kultúráknál – szőlő- és gyümölcsültetvényeknél – a talajvizsgálat mellett levélanalízis is ajánlott.

Kalciumhiány okozta csúcsrothadás cukkínin

Bár sokan úgy tartják, hogy a lombtrágyázás a hiánybetegségek orvoslására, helyrehozására való, nem minden esetben fordíthatók vissza a tápanyaghiányból adódó kedvezőtlen folyamatok (pl. tömeges lombhullás, virág- vagy terméselrúgás). Inkább rendszeres, a növény tápanyagigények megfelelő, levélen és gyökéren keresztül egyaránt adott, szerves és/vagy szervetlen tápanyagokkal előzzük meg azok kialakulását!

Novosil növénykondícionáló 1 l

7 274 Ft
Trainer 1 l

6 574 Ft
Fitohorm Komplett Plus 1 kg

3 852 Ft
Fitohorm 40 Ca 1 l

2 889 Ft