TIPP! Oldja a stresszt Damisol Gold Cupromax felszívódó rézzel

TIPP! Oldja a stresszt Damisol Gold Cupromax felszívódó rézzel

gazdabolt.hu 2024. jún. 10. Kb. 5 perc olvasás

A réz fontos növényi tápanyag, és évszázadok óta a növényvédelem fontos eleme. Amíg a kontakt hatású réztartalmú készítmények kívülről védik a növényt a kórokozó baktériumok és gombák támadásától, addig a Damisol Gold Cupromax felszívódó szerves kötésű réz belülről támogatja a növény immunrendszerét.

A réz fontos mikroelem, zömmel a zöld színtestekben van jelen, így fontos szerepet játszik a fotoszintézisben, valamit serkenti a szénhidrát- és fehérjeszintézist. Jelentős szerepe van a stresszhatások ellensúlyozásában, a sejtfal megerősítésében.
A réz hiánya kialakulhat magas humusztartalmú, illetve savanyú homoktalajokon, de nagyadagú NPK-műtrágyázás miatt is. A réz a növényben nehezen mozog. Hiánya változatos tüneteket produkál, amiről itt olvashat bővebben
A réztartalmú gombaölő szerek túlzott használata rézfelhalmozódást okoz a talajban, ami károsítja a hasznos talajlakó szervezeteket, továbbá a vassal antagonista elem, akadályozza annak felvételét, így relatív vashiányt okoz.
Indokolt tehát felszívódó rézkészítmények használata a növények ellenálló-képességének növelése érdekében, amelynek minden molekulája hasznosul.
Ilyen készítmény a Damisol Gold Cupromax 70% vízoldható réz, amely aminoetanol formában található a permetszerben. Ebben a formában a növény aktív transzporttal, akár a talajból tápoldatban kijuttatva, akár a levélfelületen keresztül lombtrágyaként alkalmazva, fel tudja venni és hasznosítani.
A Damisol Gold Cupromax zöldségfélékben, szőlő- és gyümölcsültetvényekben, valamint szántóföldi kultúrákban egyaránt alkalmazható a növények rézhiányának megelőzésére, ill. megszüntetésére, kórokozó gombákkal és baktériumokkal szembeni ellenálló-képesség erősítése érdekében. A polifenolok, fitoalexinek fokozottabb szintetizálásával gomba ellenes (fungisztatikus) hatással rendelkezik. Erősíti a növény szár- és vázszerkezetét, így használatával megelőzhető a bőséges terméskötődésből fakadó hajtás- és szárrepedés, törés okozta terméskiesés. Használatával fokozódik az enzimek, fehérjék és szénhidrátok szintézise, erős, egészséges, ellenálló és bőven termő növényeket eredményez.
Évente 2-4 alkalommal, illet szükség szerint alkalmazható. Házikerti dózisa 20-40 ml (2-4 kupak)/10 liter víz.
Ökológiai gazdálkodásban engedélyezett készítmény.
Új
Damisol Cupromax 1 l

6 374 Ft