Mikrotápanyagok: A réz

Mikrotápanyagok: A réz

Gazdabolt 2014. júl. 21.

Vannak természettől fogva rézszegény talajok (pl. savanyú homok), illetve a talaj magas humusztartalma (pl. a láptalajok esetében) is erősen megköti a rézionokat. Nagy adagú foszfor-, nitrogén- és káliumtrágyázás is relatív rézhiányt eredményez. Szárazabb években a növények a korai fejlődési szakaszokban érzékenyek a rézhiányra.
A rézhiányt gyakran nehéz azonosítani, mivel a tünetek nem olyan határozottak, mint más elemek esetében. A növekedés- vagy terméscsökkenést nehezen vagy egyáltalán nem lehet felismerni. Tipikus tünetek a fonnyadás, a besodródás, a fiatalabb levelek elhalása. Általánosan elmondható, hogy a rézhiány először a fiatal, aktív anyagcseréjű leveleken és szerveken jelentkezik.

Szántóföldi növények

rez_kuk.jpg
Rézhiány tünete kukoricán

A réz-hiányra a gabonafélék a legérzékenyebbek. A fiatal, aktívan növekvő levelek fonnyadnak, kifehérednek, száradnak és csavarodnak. A kalász illetve buga üres és nehezen jön ki a hüvelyből. A kalász alatt a szár lehajlik. Normális sárgulási (érési) folyamat helyett barnulás következik be. Átalános szóhasználatban "fehérkalászúság”, „csúcsfehéredés”, „csúcsszáradás” a tünet neve. Kukoricán a legfiatalabb leveleken mutatkozik hasonló elváltozás. Fűféléken a gabonához hasonló tünetek alakulnak ki, és az értékes füvek helyét az értéktelenek foglalják el.
A cukorrépa közepes korú és idősebb levelein csúcstól kiinduló, majd terjedő világos sárga márványozottság mutatkozik. Az erek zöldek, a levélszélek begörbülnek, elhalnak.
A burgonya legfiatalabb levelei felfelé besodródnak, fonnyadnak, elszáradnak, a növény víztelítettsége (turgorja) csökken.
A napraforgó levélszíne szürkés, a növény kókadt, az ízközök rövidek. A legfiatalabb levelek kicsik, sodródottak, hervadók, a száron csüngnek. Nem képződik tányér, vagy erősen torzult lesz, léha magok vannak benne.

Zöldségfélék

rez_pari.jpg
Rézhiány tünete paradicsom levelén

A saláta és paraj esetében a rézhiány kókadással, elszíneződéssel, fonnyadással és márványozottsággal jár.
Az uborka rövid ízközökkel, petyhüdt, apró fiatal levelekkel, tompazöld színnel, hervadással, besodródással jelzi a rézhiáyt.
Paradicsomnál törpenövés, görbe nyél és kékeszöld levelek mutatkoznak.
Hagymán a klorotikus levelek mellett elmarad a héjszíneződés, a hagyma puhul, eltarthatósága jelentősen romlik.

Gyümölcsök
Gyümölcsfákon a rézhiány hatására május végétől az új hajtások

rez_citrus.jpg
A citrom hajtásán rézhiány miatti kidomborodás és gumiszerű nedvkiválás figyelhető meg

levelei aprók, keskenyedők, hullámosak, klorotikusak, később nekrotikus barnulás után lehullanak. A gallyak felkopaszodnak, az új hajtások vége elszárad, elgörbül, elhal (nyári elszáradás, csúcsszáradás). A nagy meleg elősegíti a folyamatot. Felléphet az ún. boszorkányseprűsődés; a hajtások alapi részéből rendellenesen sűrűn nőnek ki a hajtások, és ezek később elhalnak. Előfordulhat tavasszal a túlzott növekedés, szokatlanul nagy levelek képződnek. Később azonban klorotikus levelek bújnak elő, a csúcsrügyek és az új hajtások elhalnak. A tünetes hajtásszáron kidomborodások mutatkoznak, amelyekből gumiszerű nedv szivárog ki.

Dísznövények

rez_euf.jpg
Rézhiánytól az Euphorbia millii fiatal levelei sordódnak, egymáshoz tapadnak, nem fejlődnek ki teljesen

A tűlevelűeken tompazöld elszíneződés, spirálisan megcsavarodott, klorotikus majd barna elszáradás hívja fel a figyelmet a réz-hiányra (tűvégperzselés). Nincs vagy gátolt a terméskötés. A hajtáscsúcsok lankadtan csüngenek (ez a tünet elsősorban vörösfenyőn mutatkozik), A lombos fákon hasonló elváltozások láthatók.
A rézhiány következtében a szegfű szára vékony és gyenge, a virágfej lecsüng. A gerbera fiatal levelei sodródnak, és a kis oldalhajtás fejlődik, csökken a virágképzés és a virág színe megváltozik. A bimbós hajtások a csúcstól kezdődően elhalnak. A rózsa legfiatalabb leveleinek a széle kivilágosodik, sok kis oldalhajtás fejlődik, csökken a virágképzés, a virág színe megváltozik. A rézvirág (Zinnia) levélnyele sötétvörös lesz, a levelek az ereknél felpúposodnak, a levél lefelé hajlik és elhal. A tenyészőkúp is elhal.

Réztöbblet
A réztöbblet is kedvezőtlenül hat a növények növekedésére. Ismeretes a csonthéjas gyümölcsfák rézérzékenysége, amelyben a réz mellett az alacsony pH-érték is szerepoet játszik. A toxikus réz az idősebb levelek csúcsán vagy szélein vörösbarna nekrózisokkal jelentkezik, melyek a levéllemez belseje felé terjednek. Súlyos esetben a növények elhalnak.

rez_szolo.jpg
Rézmérgezés szőlőn

Szőlőültetvényben a gyakori rezes permetezés növeli a talaj termőrétegének réztartalmát . Hasonló a helyzet rézbányák és galvanizáló üzemek közelében. Ezeken a helyeken tömegesen fordul elő a "rézjelző" hólyagos habszegfű (Silene cucubalus )gyomnövény, ami kifejezetten rézkedvelő növény.
A talaj magas réztartalma nagy adagú humusz, foszfát- és mésztrágyázással megszüntethető, de legalább is csökkenthető. A réztöbblet hatása az ion-antagonizmus következtében vashiány-tüneteket eredményez. Különösen érzékeny a réztöbbletre a mák, a paraj, a szamóca, a kardvirág és a hortenzia. Hatására ezeknél a növényeknél látványosan csökken a terméshozam, illetve a díszítő érték. Vaskelát vagy vasszulfát kipermetezése, illetve talajtrágyaként való kijuttatása a kárt megszüntetheti.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó