Bürokrácia fojtogatja a biokészítményeket

Bürokrácia fojtogatja a biokészítményeket

Pap Edina 2024. máj. 3. Kb. 10 perc olvasás

Óriási az igény a biológiai készítményekre, ugyanakkor akár 10 évbe is telhet, amíg az EU engedélyez egy-egy új biohatóanyagot. 

A biológiai növényvédőszer-gyártók nemzetközi szervezete, az IBMA felmérése szerint a biológiai növényvédő készítmények éves európai forgalma meghaladja a 1,6 milliárd eurót, ami a kontinens teljes növényvédőszer-forgalmának közel a 10 százaléka, írja a Floraculture International, a Kertészeti Termelők Nemzetközi Szövetségének (AIPH) szaklapja.

Annak ellenére, hogy akár tíz évbe is beletelik, amíg egy-egy új készítmény megkapja a forgalomba hozatali engedélyt, 2016 óta megduplázódott a biológiai készítmények forgalma.

Jennifer Lewis, IBMA ügyvezető igazgatója szerint rendkívül sürgető, hogy EU-szerte pontosítsák és egységesítsék a biológiai növényvédelem fogalmát, továbbá egyszerűsítsék a biológiai készítmények engedélyezési eljárását. A szövetség azon dolgozik, hogy mindez bekerüljön a mezőgazdaság jövőjéről szóló stratégiai párbeszéd témái közé, valamint az Európai Bizottság is munkaprogramjának napirendjére tűzze.

A szövetség és az európai mezőgazdasági termelők és termelői szervezetet uniója, a Copa-Cogeca április végén nyílt levélben kérte Ursula Von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy gyorsítsa fel a biológiai növényvédő szerek forgalomba hozatali eljárását.

Mint írják: „Az európai gazdák 2011-ben elkötelezték magukat a növényvédőszer-használat csökkentése mellett. Ugyanakkor nincs elegendő hatékony, gazdaságos és biztonságos alternatíva. Ezek hiányában nem lehet hatékony növényvédelmet folytatni, ami veszélyezteti a megélhetésüket. Ez is hozzájárult az elmúlt időszak elégedetlenségéhez, gazdatüntetéseihez."

"A biológiai védekezés és az alacsony kockázatú növényvédelmi megoldások kulcsfontosságú szerepet játszanak az EU fenntartható élelmiszertermelése, élelmiszerbiztonsága és az önellátás szempontjából. Ehhez azonban a gazdáknak időben és nagy mennyiségben kell hozzáférniük ezekhez a megoldásokhoz, valamint megfelelő képzésben is részesülniük kell hatékony alkalmazásukról, de jelenleg egyik feltétel sem adott.”

A levél részletesen leírja, hogy a biológiai növényvédelem miként járul hozzá a természet és az elővizek megóvásához, a talajminőség javításához, a biológiai sokféleség fenntartásához, és ami a legfontosabb: az emberi egészség védelméhez.

Mindezek fényében felszólítják az Európai Bizottságot, hogy sürgősen gyorsítsa fel a biológiai növényvédő készítmények forgalomba hozatalára vonatkozó eljárásokat, hogy ezek a megoldások mihamarabb a gazdálkodók rendelkezésére álljanak. Ez az intézkedés annál inkább is sürgető, mivel a gazdák az éghajlatváltozás miatt egyre fokozódó kártevő- és kórokozó-nyomással állnak szemben.  

Zöld őszibarack-levéltetűkólóniában katicabogár-tojások

„Szeretnénk felkérni az Európai Bizottságot, hogy kezdjen konstruktív párbeszédet az érintett érdekelt felekkel, hogy sürgősen foglalkozzanak ezekkel a kihívásokkal az európai mezőgazdasági termelők versenypotenciáljának növelése érdekében. Örülnénk, ha lehetőségünk lenne a fentiek és a szükséges következő lépések részletesebb megvitatására." – fejeződik be az EB elnökéhez címzett nyílt levél.

A 2023 év végén elvégzett felmérés szerint a biológiai növényvédő készítmények piaca folyamatosan nő Európában; az éves forgalom jelenleg 1,6 milliárd euró körül van. A piac 2016 óta eltelt 7 évben megkétszereződött, de a növekedés 2019 és 2022 között megtorpant amiatt, hogy az Európai Unió jelenleg hatályos engedélyezési eljárásrendje szerint 10 évet várni kell arra, hogy egy új készítmény forgalomba kerülhessen, és a termelők használhassák.

Ez nem szolgálja az európai mezőgazdaság zöld átállását, és az európai gazdák versenyhátrányba kerülnek az USA vagy Brazília termelőivel szemben, akiknek mindössze 2-3 évet kell várniuk arra, hogy egy-egy új készítmény teljes körű biztonsági értékelése és végleges forgalomba hozatali eljárása lezajlódjon, érvel az IBMA. 

A bürokratikus akadályok ellenére Európában a biológiai növényvédő készítmények közel 10 százalékos összetett éves növekedési rátával (CAGR) rendelkeznek, míg a hagyományos növényvédő szerek CAGR-je csupán kb. 4 százalékos. A hatékony és környezetbarát növényvédelmi megoldások iránt tehát jelentősen nő az igény, különösen a szerkivonások, illetve a kémiai készítmények hatékonyságának csökkenése miatt. 

Az IBMA egyik korábbi felmérése szerint több mint 100 biológiai hatóanyag dokumentációja áll előkészítés alatt 2028 előtt történő benyújtásra engedélyezésre. Mind a négy biokészítmény-kategória, azaz a mikroorganizmusok, természetes anyagok, szemiokémiai anyagok (állatok vagy növények által termelt természetes vegyületek), illetve gerinctelen szervezetek piaci részesedése növekszik. Ezek közül a gerinctelen szervezeteket (hasznos rovarokat, fonálférgeket, atkákat) tartalmazó készítmények értékesítése nő a legintenzívebben. 2019 óra kb. 65 százalékkal többet értékesítettek belőlük a gyártók, mivel ezeknek a készítményeknek az engedélyezési eljárása rövidebb.

Abszolút értékben viszont az egyszerű anyagok eladása növekedett a legintenzívebben, 2019 óta 168 millió eurót meghaladó mértékben. Ezek ugyanis a belépési termékek azon növényvédőszer-gyártók számára, akik termékportfóliójukat biológiai anyagokkal bővítik.

Az Európai Uniós választások tétje az is, hogy a biológiai növényvédelmi megoldásokhoz gyorsabban juthassank hozzá a felhasználók a fogyasztók és a környezet biztonsága érdekében.

Az EU-ban jelenleg 28 millió hektáron folyik mezőgazdasági termelés, aminek legnagyobb részét, 23 millió hektárt a szántóföldi növénytermesztés teszi ki.

Európa élelmiszerbiztonsága és önellátó képessége nagyban függ a növényvédelem hatékonyságától, írja a Floraculture International.

Kapcsolódó cikkek:

Biológiai készítmények helyes használata 2. – Hasznos gombák

Biológiai készítmények helyes használata 1. – Hasznos fonálférgek

Vincellérbogár zöldfalon

Új
Nematop 5 milliós 10 m2-re

2 000 Ft
Nematop 50 milliós 100 m2-re

14 891 Ft
Nematop 500 milliós

99 104 Ft
Részletek