Biológiai készítmények helyes használata 1. – Hasznos fonálférgek

Biológiai készítmények helyes használata 1. – Hasznos fonálférgek

Pap Edina 2024. ápr. 9. Kb. 15 perc olvasás

Sokszor érkezik kollégáinkhoz az a panasz, hogy a biológiai készítmények nem érnek semmit, nem hatnak. Bár a legtöbb készítmény címkéje pontosan leírja, mik a kijuttatás ideális körülményei és módjai, nem tartják be azokat. Ebben a cikkünkben a rovarparazita fonálférgeket tartalmazó készítmények helyes használatát foglaljuk össze.

A biológia készítmények élő anyagot tartalmaznak, sérülékenyek, nem azonnal hatnak, hiszen a kellő hatékonysághoz megfelelő mennyiségben fel kell szaporodniuk, amihez idő kell. Az sem árt, ha tudjuk, hogy melyik készítmény mi ellen hat.

A Nemastar „hatóanyaga” Steinernema carpocapsae fonálféreg, amely a vele szimbiózisban élő baktériumokkal „együttműködve” pusztítják el a célszervezetet. Felszaporodnak a kártevő testében, és ha megfelelőek a körülmények, akkor újabb gazdaállatot keresnek. Valamennyi szabadföldi és hajtatott zöldség-, dísznövénykultúrában, gyepen, legelőn felhasználható lótücsök (Gryllotalpa gryllotalpa) és vetési bagolylepke (Agrotis segetum) lárvája, valamint gyepen és legelőn lószúnyog (Tipula paludosa) lárvája ellen. A termék a hosszan tartó, akár egy teljes szezonra szóló hatását fokozatosan fejti ki. A legmagasabb hatékonyság eléréséhez azonban 6-8 hét is szükséges, amihez a megfelelő talajnedvességet rendszeres öntözéssel biztosíthatjuk.

Lószúnyog röpnyílása legelőgyepen

A kifejlett lótücsök elleni kezelést érdemes még a peterakási időszak előtt, a talajhőmérséklettől függően (minimum 12 °C, maximum 30 °C) legkésőbb május végéig elvégezni, de szükség esetén szeptember végéig használható. Vetési bagolylepke hernyója ellen a Nemastar-t május-június és szeptember-október hónapokban, gyepterületen, legelőn a lószúnyog lárvák (tipoly) ellen a készítményt szeptember-október hónapokban permetezéssel vagy beöntözéssel kell kijuttatni.

Egy adagban 50 millió db fonálféreg van, amelyből 10 liter permetlevet készítsünk 100 m2 terület kezelésére permetezéssel vagy beöntözéssel. A készítmény bontatlan csomagolásban 4-12 °C-on (hűtőszekrényben) legfeljebb 6 hétig tárolható. A kijuttatáskor a teljes csomag tartalmát fel kell használni! Kijuttatás előtt a készítményt vegyük ki a hűtőből, és 30 percig tartsuk szobahőmérsékleten, hogy hasznos fonálférgek „felébredjenek a hibernációból”.

Készítsünk törzsoldatot 2 liter langyos, 15-20 oC-os vízben, majd ezt oldjuk fel plusz 8 liter azonos hőmérsékletű vízben, folyamatos keveréssel, hogy a fonálférgek számára elegendő oxigént biztosítsunk. A permetvíz pH-ja közel semleges (6-8) legyen. Ezt pH-mérővel vagy lakmuszpapírral könnyen ellenőrizhetjük. Különösen azokban az országrészekben kell odafigyelni erre, ahol kemény a víz. 10 liter vízhez adott 10 ml 20%-os ételecettel 1 értékkel csökkenthetjük a pH-t még a fonálféreg-készítmény bekeverése előtt! Az adagot ne lépjük túl, mert káros lehet!

A kijuttatás legmegfelelőbb időszaka az alkonyati, esti órák. Napközben csak felhős, borult időben használjuk, mert az UV sugárzás elpusztítja a „hatóanyagot”.  

A kezelést megelőzően öntözzük be a területet, és a permetlevet nedves talajra juttassuk ki. A kezelést követően 3 héten keresztül öntözzünk, tartsuk folyamatosan nedvesen a talajt! A fonálférgek száraz körülmények között nem „dolgoznak”!

A fonálféreg-készítmények kijuttathatók öntözőrendszeren keresztül a tömlőre szerelhető Nemasprayer-rel, kézi permetezővel, illetve öntözőkannával is. Fontos, hogy a szűrőket távolítsuk el és permetező használatakor maximum 4 bar nyomás mellett, 1 mm-es szórófejjel dolgozzunk, különben fennakadhatnak a fonálférgek. A permetlevet elkészítés után azonnal ki kell permetezni folyamatos keverést biztosítva.

A felhasználással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat az alábbi ábrán foglaljuk össze.

Hasonlóan járjunk el a Nematop készítmény használatakor is! A Nematop „hatóanyaga” a Heterorhabditis bacteriophora fonálféreg, amely barázdáshátú vincellérbogár (Otiorhynchus sulcatus) ellen lett engedélyeztetve, de más Otiorhynchus-fajok, valamint a különböző cserebogárfajok lárvái (pajorok) ellen is hatásos lehet. A károsító rovarlárva és báb testében szaporodva fejti ki hatását. A védekezést a fiatal lárvák észlelésekor kell elkezdeni.

A termék tárolásának és felhasználásának szabályai megegyeznek a Nemastar-nál leírtakkal.

Barázdáshátú vincellérbogár imágójának rágási nyomai babérmeggy levelén

Fontos megjegyezni még, hogy a hasznos szervezeteket tartalmazó készítményeket vegyszerekkel együtt nem szabad alkalmazni. Rovarölő szeres talajfertőtlenítés után várjunk legalább 2 hetet a fonálféreg-készítmények használatával.

A permetlé előkészítését és kijuttatását olyan eszközzel végezzük, amellyel más vegyszert nem juttatunk ki!

Kapcsolódó cikk: Vincellérbogár zöldfalon

Nematop 50 milliós 100 m2-re

14 891 Ft
Nemastar 50 milliós 100 m2-re

14 891 Ft