Vincellérbogár zöldfalon

Vincellérbogár zöldfalon

Pap Edina 2024. febr. 21. Kb. 15 perc olvasás

Egyre több zöldfalat és zöldhomlokzatot látunk az irodaházak, plázák és egyéb nagy beton- és üvegfelületekkel rendelkező épületeken. A klímaváltozás, a nyári hőhullámok egyre nagyobb kihívás elé állítják a zöldfalépítőket és –fenntartókat. Az utóbbi időben néhány eddig nem tapasztalt kártevő is tizedeli a zöldfalak növényeit. A legsúlyosabb kártételt a barázdáshátú vincellérbogár okozza. A témában több szakértő bevonásával fórum szerveződött a zöldszakma éves találkozóján, Tapolcán.

A problémát Szentkirályi-Tóth Ferenc tájépítész, az Adegy Kft. ügyvezetője vetette fel előadásában, amelyet a zöldfalak fenntartásáról és fenntarthatóságáról tartott a szakmai találkozón. A vincellérbogár egyes helyeken rendkívüli módon felszaporodik a zöldfalakon, akár 80-90 százalékos kárt okozva. Lárvája a gyökérnyakat rágja, míg imágója a leveleket csipkézi. A legsúlyosabb kártételt tűzesőn (Heuchera) okozza, de imágója a borostyánt is megrágja. Kémiai védekezés engedélyezett szer hiányában nem megoldott ellene, kizárólag a biológia készítmények jöhetnek szóba. A megelőzés és a védekezés lehetőségeinek jártunk utána a fórumon, amelynek meghívott vendégei Both Gyula növényvédelmi és agrokémiai szakmérnök, egészségügyi gázmester, növényvédelmi szakügyintéző, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Vármegyei Területi Szervezetének alelnöke, valamint Forray Alfréd növényvédelmi szakmérnök, a Koppert Hungaria Kft. képviselője és szaktanácsadója voltak.

Both Gyula elmondta, hogy nemcsak a barázdáshátú vincellérbogár (Otiorhynchus sulcatus), de sok más ormányosbogár-faj, például a nagy fenyőormányos (Hylobius abietis), vagy a Calomycterus setarius (hivatalos magyar neve még nincs) is okozhat hasonló tüneteket.

Vincellérbogár által károsított zöldfal (Fotó: Szentkirályi-Tóth Ferenc)

A barázdáshátú vincellérbogár rejtőzködő faj, imágója éjjel jár táplálék után. Polifág faj, tápnövényei között számos olyan dísznövény, lomblevelű örökzöldek és évelő növények is megtalálhatók, amelyeket a növényfalakon is alkalmaznak.  Szűznemzéssel szaporodik, lárvája a talajfelszín alatti növényrészeket rágja. Kétéves fejlődésmenetű, tehát a lárva és az imágó egyszerre van jelen a fertőzött állományban. Zárt térben, illetve a jelenleg tapasztalható enyhe időjárásban, a könnyen felmelegedő zöldfalakon akár az összes fejlődési alakja jelen lehet.

Both Gyula valószínűnek tartja, hogy a károsító már a kiültetett növény termesztőközegében jelen lehetett tojás vagy lárva alakban. Így célszerű már a kertészetben értékesítés előtt elvégezni a rovarölő szeres kezelést, bemártást. Egyelőre biológiai készítmények jöhetnek szóba. Dísznövényben egyetlen engedélyezett készítmény van forgalomban, a Heterorhabditis bacteriophora fonálférget tartalmazó Nematop, amely a lárvát pusztítja. A szakember hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a megfelelő kijuttatás, amit ajánlott az esti órákban, vagy felhős időben elvégezni. A készítmény kijuttatható öntözőrendszeren keresztül is a tömlőre szerelhető Nemasprayer adagolóval, kézi permetezővel, illetve öntözőkannával. Fontos, hogy a szűrőket távolítsuk el, hogy a fonálférgek átjussanak a fúvókákon, permetező használatakor maximum 4 bar nyomás mellett, 0,4-0,5 mm-es szórófejjel dolgozzunk. Dugattyús, centrifugál szivattyús permetezőkkel, illetve ütközőlapos szórófejekkel nem szabad kijuttatni a preparátumot, mert a fonálférgek sérülnek.

A permetlevet elkészítés után azonnal ki kell juttatni folyamatos keverést biztosítva, hogy a fonálférgek számára kellő mennyiségű oxigén álljon rendelkezésre. A készítmények UV-érzékenyek, ezért célszerű az esti órákban végezni a kezelést. A kezelt állományt 3 héten át folyamatosan nedvesen kell tartani.

Szóba jöhet még a biológiai preparátumok közül az ArtisPro, a Botanigard WP és a Naturalis L készítmény. Mindhárom Beauveria bassiana rovarparazita gombát tartalmaz, amely pajorok ellen hatásos. Both Gyula kiemelte, hogy a B. bassiana törzsek maximális szaporodásához az optimális pH 6-7, illetve az optimális hőmérséklet 25-30°C.

Szükséghelyzeti engedély kérhető a ciántraniliprol hatóanyagot tartalmazó szerekre. Az EU-ban regisztrált, magyarországi engedélyezésre vár az ICL LalGuard M52 GR Metarhizium parazita gomba-fajokat tartalmazó biológiai készítménye, kifejezetten barázdáshátú vincellérbogár ellen.

A fórum résztvevői

Forray Alfréd elmondta, hogy a téli hűvös és a nyári forró időszakokban más és más biológiai készítmények hatásosak. Télen a kiváló hidegtűrésű Steinernema feltiae fonálférget tartalmazó Entonem készítmény alkalmazható, amelynek hőoptimuma 10-15 oC. Nyáron viszont a Steinernema carpocapsae rovarpatogén fonálférget tartalmazó Capsanem készítményt válasszuk. Széles hőmérséklet-tartományban hatásos, 35-40 oC-on is hatékony. Fontos, hogy fokozatosan felépítsük a természetes ellenség-populációt a növényállományban, hogy folyamatosan tudjon működni. Ügyelni kell arra, hogy az ültetőközeg ne száradjon ki. A nematóda-készítmények viszonylag ellenállóak, de baktériumölő hatású szerekkel együtt nem használhatók.

Both Gyula tájékoztatott arról, hogy a Wageningeni Egyetem, az USDA-ARS és a Pherobank konzorciuma egy praktikus csalogatóanyagot fejlesztett ki specifikusan a barázdáshátú vincellérbogárra, Omnilure Otiorhynchus sulcatus néven. A lárvákat a kairomon (a feromonhoz hasonló vegyület) vonzza a speciális, fodros sálhoz hasonlító textil csapdába, amelyben a lárvák napközben elrejtőznek. A csapdát a begyűjtés után műanyag zacskóba kell helyezni és néhány órára a fagyasztóba tenni. Ezt követően az imágók könnyen eltávolíthatók a szövetből.

Fodros csapda az Omnilure csalogató anyaggal (Kép forrása: pherobank.com/Rob van Tol)

A fodros csapdát a növényállományban a talajra kell helyezni, a zöld részekhez a lehető legközelebb. Cserepes, konténeres növényeknél a cserépföld felszínére kell tenni. Magát a csalogató anyagot (kairomont) körülbelül 20-30 cm magasságban kell elhelyezni a fodros csapda fölött. Bokrok vagy fák esetében csapdát a növény tövénél helyezzük a talajra, a csalogató anyagot pedig a növény törzsére, ágára kell helyezni. A leghatékonyabban a tavasszal a talajból kikelő imágókat lehet vele csapdázni, ami a mérsékelt holland éghajlaton kb. május fele. Növényházban ennél korábban, már áprilisban célszerű elhelyezni az állományban. A csapdát szeptember végéig célszerű a területen hagyni.

Nematop 500 milliós

99 104 Ft
Részletek
Artis Pro 100 g

9 583 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Új
Verimark SC 100 ml

35 578 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Benevia 50 ml

5 895 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Naturalis-L 1 l

28 048 Ft