Biológiai készítmények helyes használata 2. – Hasznos gombák

Biológiai készítmények helyes használata 2. – Hasznos gombák

Pap Edina 2024. ápr. 16. Kb. 15 perc olvasás

A hasznos fonálférgeket tartalmazó bio készítmények után a hasznos gombákat tartalmazó formulák helyes használatára hívjuk fel a figyelmet. Minden biológiai készítménynél nagyon figyelmesen olvassuk el a felhasználási útmutatót. Ne támaszkodjunk a hatóanyagokra, mert pl. egy gombának több törzse is lehet forgalomban, és nem feltétlenül ugyanazokra a kártevőkre hatnak. Nézzünk is példákat!

Beauveria bassiana 

Több biológiai készítmény „hatóanyaga” a Beauveria bassiana hurokvető gomba spórái. Ez a gombafaj a szakirodalom szerint a jelenlétével rontja a különböző talajban élő rovarlárvák és fonálférgek életkörülményeit, kártételüket jelentősen csökkenti, ha optimálisak számára a környezeti feltételek (pH, talajnedvesség, sókoncentráció), akkor akár meg is szüntetheti.

Gombaölő készítményekkel, biopreparátum gombákra is ható talajfertőtlenítő szerekkel, valamint Trichoderma-készítményekkel együtt nem alkalmazható!

Termékek:
Artis Pro: 1,5x108 CFU/g Beauveria bassiana gomba BOV1 (NCAIM 155/2012) törzsét tartalmazza. Gyérítő hatással van a talajban élő kártevőkre (lótetűre/lótücsökre, cserebogár pajorra, fonálférgekre).

Naturalis L: Beauveria bassiana 7,16 %(m/m) 2,3 x 107 db spóra/ml (min: 1.84 x 107, max: 2.73 x                         107 db spóra/ml). Közönséges liszteske, közönséges takácsatka, üvegházi molytetű ellen lett engedélyeztetve.

BotaniGard WP: Beauveria bassiana ATCC 74040 és GHA törzseket tartalmaz. Dohányliszteske, gyökérrágó lepke, levéltetvek, takácsatkák, talajlakó kártevők, tripszek, üvegházi molytetű ellen vethető be.

Vetés, palántázás előtt legfeljebb 1%-os töménységben, vizes szuszpenzióban a talaj felszínére permetezve, majd sekélyen bedolgozva alkalmazzuk. Az intenzív növekedés időszakában a talaj öntözésére 1,5–6,0 dkg/100 m2 mennyiségben is legfeljebb 0,1%-os töménységben kijuttatva, majd igény szerint megismételve alkalmazható.

Virágzásban nem használható! Csepegtető öntözés esetén az öntözési rendszer mikroszűrőjét el kell távolítani, és az öntözés után a rendszert tiszta vízzel át kell mosni!

Bövi: Mikrobiológiai készítmény, amely kiválóan alkalmas a növények kondicionálására, a talajlakó kártevők – lárvák, pajorok, fonál- és drótférgek – életterének csökkentésére és azok elszaporodásának szabályozására. A Bövi két rovarpatogén Beauveria bassiana hiperparazita gombatörzs spóráit és kondiumait tartalmazza. Az egyik törzs spórája a légzőnyíláson és/vagy a szájnyíláson keresztül fertőz, a pusztulást az emésztőrendszerben és keringésében felhalmozódó hifatömeg, valamint a testszöveteket szétroncsoló enzimek és toxinok együttesen eredményezik. A másik törzs spórája pedig a kártevő kültakaróján csírázik, majd behatol a rovar testébe, ahol a végzetes fertőzés végbemegy. Az elpusztult kártevő testét a Beauveria bassiana hiperparazita gomba micéliuma teljesen bevonja, majd azt lebontja. A spórák ebben a környezetben hosszú ideig életképesek maradnak, így lehetővé válik további kártevők fertőződése.

Felhasználható szántóföldi kultúrák, zöldségfélék, szőlő- és gyümölcsültetvények, gyep, valamint kertészeti növények talajkezelésére telepítés előtt, valamint fenntartó talajkezelésére. Integrált növényvédelembe jól beilleszthető. Mivel az utóbbi évek enyhébb és egyenletesebb időjárása a kártevők magasabb fertőzési nyomását hozta magával, ezért a nagy beruházási költségű álló kultúrák esetében a lárvák elleni védekezés preventív végrehajtása az integrált növényvédelmi alapelvek szerint minden növényállományban feltétlen ajánlott.

Metarhizium robertstrii

A Metarhizium robertsii entomopatogén (rovarokat megbetegítő) gomba-izolátumát tartalmazó készítmény működése révén folyamatosan kedvezőtlen feltételeket teremt a talajban élő egyes rovarok és lárvák számára.
Minden szántóföldi és kertészeti kultúrában alkalmazható! Talajkezelésre 1–2 dkg/100 m2 mennyiségben, 2 l/100 m2 vízzel kijuttatva vetés, palántázás, ültetés előtt, vagy a talajra kiszórva és a gyökérzónába bedolgozva alkalmazható. Kertészeti kultúrákban öntözéssel is kijuttatható 1–2 dkg/100 m2 mennyiségben, az öntözési módtól függő vízmennyiséggel, legfeljebb 1%-os töménységű vizes szuszpenzióban. A kezelést igény szerint 1–3 hónap múlva ismételni kell. Csepegtető öntözés esetén az öntözési rendszer mikroszűrőjét el kell távolítani, és az öntözés után a rendszert tiszta vízzel át kell mosni!

Termék:
Meta Pro:  6x107 CFU/g Metarhizium robertstrii (MET 16) törzse, talajban élő egyes rovarok és lárvák ellen.

Coniothyrium minitans

A Coniothyrium minitans a Sclerotinia kitartóképleteit, a szkleróciumokat bontja le, amely akár 10 évig is megőrzi fertőzőképességét, így szüntetve meg a fertőzési forrást.

Minden szántóföldi kultúra talajkezelésére 0,5–1 kg/ha mennyiségben, legfeljebb 0,5% töménységű vizes szuszpenzióban kipermetezve, majd sekélyen bedolgozva.

Minden kertészeti kultúra talajkezelésére 1–2 kg/ha mennyiségben, legfeljebb 0,5% töménységű vizes szuszpenzióban kipermetezve, majd sekélyen bedolgozva.

Minden kertészeti kultúra öntözésében 1–2 kg/ha mennyiségben, az öntözési módtól függő vízmennyiséggel, de legfeljebb 0,1%-os töménységben kijuttatva.

Termék:
Öko-ni WP:  Coniothyrium minitans gomba 1,5 x 107CFU/g. Termésnövelésre, talajból fertőző kórokozók (Sclerotinia) ellen alakalmazható.

Új
Bövi 5 l

108 585 Ft
Artis Pro 1 kg

59 694 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Naturalis-L 1 l

28 048 Ft

Trichoderma asperellum

Talajból fertőző kórokozók elleni védelem, egészséges talajkörnyezet megteremtésére a növények egészséges fejlődéséért, tarlón szármaradványok bontására alkalmas. Életmódjából adódóan fékezi a kórokozó gombák elszaporodását, és ezzel az említett hervadásos betegségek kialakulását. A Trichoderma a gyökérrendszer kolonizálásával védi a növényt a talajból fertőző kórokozók támadásával szemben. Antibiotikus hatású anyagok termelésével, a patogén gombafonalak parazitálásával, növényi növekedést serkentő anyagok termelésével, az egészséges rizoszféra kialakításárt felel. Indukált rezisztencia kiváltásával a kórokozók támadásával szemben ellenállóbb lesz a növény. Használatával a növények fotoszintetikus aktivitása is jobb lesz. A Trichoderma gomba a talajban lévő tápanyagokat a növény számára felvehetővé alakítja, valamint az általa termelt anyagok fokozzák a gyökér növekedését, ezáltal javul a kultúrnövény tápanyag- és vízfelvétele. A jó talajkörnyezet eredményeként a növények egészségesebben fejlődnek. 

A Trichoderma asperellumot tartalmazó készítmények Agro-ökológiai Programban (AÖP) is felhasználhatók. Magágykészítés előtt kipermetezve, majd a talajba bedolgozva alkalmazzuk. Napraforgó esetében bedolgozást igénylő gyomirtó szerekkel együtt is kijuttatható. Zöldségféléknél lehetőség van csepegtető öntözéssel való kijuttatásra is.

Minden szántóföldi és kertészeti kultúra talajkezelésére 0,5–1 dkg/100 m2 mennyiségben, legfeljebb 0,5% töménységű vizes szuszpenzióban permetezzük ki, majd sekélyen dolgozzuk be. Kertészeti kultúrák (zöldség, gyümölcs, dísznövény) öntözésében 1–2 dkg/100 m2 mennyiségben, az öntözési módtól függő vízmennyiséggel, de legfeljebb 0,1%-os töménységben juttatható ki.

Termék:

Trifender WP: 6X107 CFU/g Trichoderma asperellum T1-es gomba törzs / Talajból fertőző kórokozók (Sclerotinia, Macrophomina, Verticillium, Fusarium, ,Rhizoctonia

Xilon: Trichoderma asperellum T34 gomba törzs 1 X 107CFU/g. Granulátum forma.

Tricho Immun: Magyarországon szabadalmaztatott kétféle Trichoderma-törzset, a Trichoderma afroharzianum TR04 és a Trichoderma simmonsii TR05 törzsét tartalmazza. Növénykezelésre is alkalmazható, almatermésűekben varrasodás ellen, szőlőban peronoszpóra és botritisz ellen kiváló.

Mycosol PTC: Mikroorganizmusokat (Trichoderma harzianum, Coniothirium minitans, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas putida), valamint makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmazó talajkondícionáló készítmény széleskörűen támogatja a növény egészséges növekedését és a magasabb hozamok elérését.. Egyedülálló összetételének köszönhetően hatékony tápanyag utánpótlást és talajhigiéniát biztosít.

Tyra: Trichoderma asperellum gomba T1 (NCAIM 68/2006) törzse van jelen, amelyet hazai talajokból izoláltak magyar kutatók. Magas, 10 m/m% mikrogombaszám.

Valamennyi növénykultúrában alkalmazható, a vetés előtti talaj előkészítéskor a talajra kijuttatva, majd bedolgozva, vagy mulccsal takarva. Alkalmas öntözőberendezéssel történő kijuttatásra is.

Elsősorban talajban telelő gombafertőzésekre fogékony fajokban érdemes alkalmazni, főként ha előző évben már előfordult ilyen kórokozó. Zöldségeknél a leggyakoribb talajból fertőző kórokozó gombák, a Sclerotinia, Pythium, Fusarium, Phytophthora. Gyümölcsökné olyan állományban, ahol a fertőzött növényi anyagokkal terjedő betegségek vannak jelen, érdemes teljes talajkezelést végezni, sekély bedolgozással, esetleg mulccsal takarva a kijuttatott anyagot.

Idemio: Hatóanyaga Trichoderma asperellum T34 gomba törzs 1 X 109CFU/g. Zöldség-, fűszernövény- és dísznövény-kultúrákban pítiumos és rizoktóniás csírapusztulás és palántadőlés, fuzáriumos elhalás, szklerotíniás szártőrothadás ellen.

Trifender WP 1 kg

40 321 Ft
Tyra 100g

5 423 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Xilon 10 kg

47 879 Ft
Mycosol PTC 13-0-06 2-4 mm 20 kg

30 166 Ft
Új
Tricho Immun 0,1 kg

6 172 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Idemio 250 g

54 520 Ft

A hasznos gombák nagyon érzékeny élőlények.Túlságosan alacsony hőmérsékleten hibernálódnak (de túlélnek), túl nagy melegben elpusztulnak. A leghatékonyabban 15-25 oC közötti hőmérséklet-tartományban “dolgoznak”. Száraz talajban nem aktívak, ezért a megfelelő vízellátásról gondoskodnunk kell, de a túl gyakori öntözés a kimosódás veszélyével járhat. A növények számára is ideális, enyhén savas vagy semleges (pH 6-7) közeget kedvelik.

A hasznos gombák formulázott ivaros vagy ivartalan szaporító képleteit (spóra, gombafonal, konídium) dolgozzuk be a nedves talajba, vagy öntözzük be. A hasznos gombák általában 1-3 hónapig életképesek a talajban, ezért időről-időre újból ki kell juttatni őket. A megfelelő táplálásukkal élettartamuk meghosszabbítható. Mivel maguk is gombák, használatuk mellett talajkezelésre (beöntözésre) semmilyen gombaölő készítményt ne alkalmazzunk.

Kijuttathatjuk tápoldatokkal, illetve más biostimulátorokkal is keverhetők.

A termékek egyes kultúrában történő felhasználásának részletes leírását, illetve a felhasználás körülményeit minden esetben a termékleírás tartalmazza! Vásárlás és felhasználás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni!

A mikrobiológiai készítmények felhasználásának általános szabályait az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

Kapcsolódó cikk: Biológiai készítmények helyes használata 1. – Hasznos fonálférgek