2024. évi 8. növényvédelmi felhívás

2024. évi 8. növényvédelmi felhívás

Zsigó György 2024. ápr. 15. Kb. 15 perc olvasás

A meleg tél és kora tavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartogat meglepetést a számunkra, mert a megszokotthoz képest nagyobb ütemben fejlődnek, növekednek a növényeink.

A felszívódó készítmények felhígulnak a hirtelen meghízó növényekben, a kontakt növényvédő szerek bevonatában pedig „lyukak” keletkeznek a gyorsan kiterülő leveleken. Mindkét esetben védelem nélkül maradnak a fáink, bokraink. Tehát az idei tavaszon gyakoribb ismétléssel, permetezéssel tudunk védekezni a károsítók ellen. 

Továbbra is a gombákra kell a leginkább figyelni. A virágzó csonthéjasokon (elősorban a meggynél) még mindig aktuális a virágfertőző monília elleni védekezés.

Amennyiben a virágzó kajszikat sikerült megmenteni a moníliától, akkor a hajtások védelme miatt ismételni kell a permetezést a kisleveles fákon is (Lásd a 2. és 6. felhívásban leírtakat).

A varasodás fertőzésnek a veszélye sem csökkent, az időjárásunk továbbra is biztosítja a levélnedvességet és a megfelelő hőmérsékletet a terjedéséhez. Lásd a 7. felhívást.

Beteg rügyekből korcs virágok fejlődnek! Az alábbi fotó permetezetlen, lisztharmatos Jonatán almafán készült április 12-én. Nem csökkent a fertőzési nyomás, ismételjék a védekezést a fogékony fajtákon (6. és a 7. felhívás). 

Lisztharmatos Jonatán alma torz virágai

Az április 10-én fotózott őszibarackot sem permetezték; minden levele fodros, torzult volt a tafrinától. Egy nemrég kibújt fiatal levelén látható friss tünet azt bizonyítja, hogy még nem múlt el a veszély! (Lásd az 5. felhívást!)

Tafrina tünete frissen kihajtó őszibaracklevélen

Minden olyan gomba és baktérium támadhat, amely a nedves, meleg vagy változékony időjárásnál fertőz. Ilyenek pl. a csonthéjasok és a szamóca levélbetegségei. Ez utóbbiról lásd a 2. felhívást.

Szamóca mikoszferellás levélfoltossága

A műszeres előrejelzések szerint  almatermésűek tűzelhalását okozó baktérium (Erwinia amylovora) fertőzési veszélye: ++++ . A veszélyes kórokozó virágzásban fertőz! Az Aliette 80 WG és néhány rézkészítmény engedélyezett ellene. 

A rezek használatát minden virágzó növénynél meg kell gondolni! Végezzenek próbapermetezést, mert még a kis termést is megperzselheti. Almánál a viaszréteg kialakulásáig (kb. a termés diónagyságáig), vagy a viaszréteget lemosó esőket követően is megégetheti az érzékeny fajták gyümölcseit. Megoldás még tűzelhalás ellen a Blossom Protect „bio szer”, amely egy számunkra hasznos gombát tartalmaz és biztosan nem perzsel.

Csak üzletünkben átvehető!
Aliette 80 WP 15 g

417 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Cuproxat FW 1 l

6 548 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Score 250 EC 0,1 l

18 855 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Topas 100 EC 1 l

34 033 Ft

A Csalomon PALF jelű ragacsos fehérlapokkal a poloskaszagú szilvadarazsak rajzását is követtük a fehérbimbós állapottól a sziromhullásig. Később is károsíthatnak, de  a védekezés szempontjából ez a legkritikusabb időszak. Néhány előrejelzési ponton még a jövő héten is megnézzük a csapdákat. Az idén is bebizonyosodott, hogy az országban mindenhol jelen vannak, érdemes a kertekben is figyelni a rajzásukat és szükség esetén védekezni ellenük a 3. felhívásban leírtan szerint. A fogási adatokat megtekinthetik itt.

Téli hernyófészkéből kibújó selyemfényű puszpángmoly-hernyó

Óbudán március 28-án találtam meg a téli hernyófészkéből kibújó selyemfényű puszpángmoly-hernyót. Nem késlekedtek a permetezéssel, az április 7-én lefényképezett lárva (lásd fent) már nem rágja tovább a buxusbokrot. Ha Önök még nem adták fel a puszpángok megmentését, akkor permetezni kell! Nagy nyomással, a bokrok belsejébe irányítsák a permetlevet. A fiatal hernyók ellen a Dipel DF (Foray 76B, Lepinox Plus stb.), később 
pl. a Decis, a Karate Zeon 5 CS, a Mospilan 20 SG hatásosak. Tapadásfokozót is keverjenek a permetléhez!

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK 

Csak üzletünkben átvehető!
Deltam 100 ml

4 677 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Karate Zeon 5 CS 0,25 l

8 692 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 329 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Dipel DF WP 0,5 kg

20 762 Ft
Silwet Star ampullás 3x5ml

1 227 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Nonit 0,15 kg

1 842 Ft