2024. évi 5. – tafrinás – növényvédelmi felhívás

2024. évi 5. – tafrinás – növényvédelmi felhívás

Zsigó György 2024. márc. 25. Kb. 15 perc olvasás

A tafrina az idei nedves, hűvös időjárásnál a párás környezetben álló gyümölcsfákat már biztosan megtalálta. A tünetek egy-két hét múlva válnak láthatóvá. S.O.S. permetezést javaslok a még csak rügypattanásban lévő fajtákon is!

A tafrina gomba már 4 oC környékén szórhatja a spóráit (konídiumait) és ha ezek nedves növényi felületre jutnak, akkor kicsíráznak, megfertőzik a növényt. A legtöbb őszibarack és nektarin fajtánál kora tavasszal gondolnunk kell a erre a kórokozóra, ami akár teljes lombhullást is okozhat. Beszédes a latin neve: Taphrina deformans. Valóban, kezdetben fodrosodnak, ráncosodnak, színesednek a levelek a fertőzése nyomán. Sajnos a kertekben lévő termő fák többsége fogékony erre a kórokozóra. A jelenlegi borult, változékony időjárás pedig kedvez a tafrina fertőzésének. A meteorológusok szerint erre számíthatunk a hónap végéig. Tehát S.O.S. permetezést javaslok és a még csak rügypattanásban lévő fajtákon is el kell kezdeni a kezelést. 

A fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a torzult, elszíneződött levelek. Tehát a permetezéssel nem várhatunk a tünetek megjelenéséig, csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni ellene!

Egész ültetvényt letarolhat

Az első lépés már megtörtént, ez a rezes lemosás volt. Most ismételni is lehet egyes réztartalmú gombaölőkkel, már az alsóbb dózisokkal dolgozzanak. Sokan még mindig félnek a réztől, a perzselő hatásától az őszibarackban. Egyre több olyan visszajelzést kapok a permetező kertészektől, amelyek alapján úgy tűnik, hogy még a virágzásban is használható néhány készítmény csökkentett dózissal. Nem perzselik meg a virágokat. Sajnos a fajtákra és egyben a készítményekre is kiterjedő összehasonlító kísérletek nélkül nem tudok biztosan ajánlani olyan rezes gombaölőket, amelyek biztosan nem okoznak kárt. Az egyik legkevésbé perzselő „réz”, a Cuproxat FW. Ezt a pirosbimbós állapotig majd később, a virágzás után a termés színeződéséig használhatjuk az engedélye alapján. 

Csak üzletünkben átvehető!
Cuproxat FW 1 l

6 548 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Score 250 EC 5x5 ml amp.

4 195 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Alfa Solo 100 ml

13 505 Ft
Permetező Garden Lux permetezőharanggal háti 12 l

19 202 Ft

Ha jól látom, még mindig csak egyetlen III. kategóriás rézmentes gombaölőnk van, a felszívódó (szisztemikus) Score 250 EC, amely 2024-ben pl. Yerupaja, Alfa-Solo és Mavita 250 EC néven is kapható. Az apró leveleket kell befednünk a permetlével, ezért apró cseppekkel permetezzenek, tapadást elősegítő segédanyagokkal. Esős, hűvös nyarakon ismételni kell a kezelést 5–7 naponta, amíg a levegő hőmérséklete nem éri el a 15–20 °C-ot, ekkor már nem fertőz a gomba. (2021-ben még a nyár közepén is küzdöttünk a tafrinával, lásd a 2021. június 8-án készült fotót.)

A sárgás-pirosas, torz levelek gyors leszedésével is meglőzhetjük a terjedését

Ahol kevésbé fogékony fajtákat telepítettek, vagy olyan szárazabb, melegebb mikroklímájú kertbe ültették a csemetéket ahol nem érzi jól magát a gomba, ott a sárgás-pirosas torz levelek gyors leszedésével is megelőzhetik a tafrina továbbterjedését. A fertőzésére fogékony, de jó táperőben lévő fák kibírják a kisebb „fertőzési nyomást”.

A cseresznyének, a meggynek (tünete a boszorkányseprő), a szilvának (tünete a torzan megnyúlt bábaszilva) és a kajszinak is van „saját tafrinája”. Mindegyik fajra igaz, hogy alacsony hőmérsékleten, esős, párás időben terjednek igazán és 15-20 oC átlaghőmérsékleten már megszűnik a károsításuk. 

A bábaszilva tünetet is tafrina okozza

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK