Vadvirágos rét a kertben

Vadvirágos rét a kertben

Pap Edina 2024. márc. 19. Kb. 10 perc olvasás

A vadvirágos rét szemet gyönyörködtető látvány a természetben. Hétről hétre változó színek kavalkádja és rovarok ezreinek döngése tölti be a tájat. Parányi vadvirágos milliőt a kertünkben is kialakíthatunk.

Jó hír, hogy a vadvirágos kertrészlet kialakítása a legrosszabb talajviszonyok között a legsikeresebb. Itt nem konkurálnak a vadvirágokkal a nemkívánatos gyomok és a fűfélék. Régóta tudjuk, hogy a haszonkertben a talaj pihentetésére, valamint a beporzást segítő rovarok, illetve a kártevők természetes ellenségei számára célszerű nektártermelő virágzó növényeket vetni. Nemcsak hasznos, de szép is az virágokkal vegyített haszonkert.

Talajelőkészítés

A vadvirágok vetésére a legalkalmasabb időpont az ősz, az augusztus és október közötti, vagy a tavasz, a február és május közötti időszak. Ha nem akarunk őszig várni, akkor március végén, április elején elvethetjük a vadvirágokat. Némely növény számára téli hideghatásra van szükség a virágzáshoz, ilyen pl. a pipacs. Ezért ne csodálkozzunk, ha tavaszi vetés estén nem kel ki a pipacs, jövőre már számíthatunk rá.

Virágzó metélőhagymán nektárt gyűjtő fecskefarkú lepke
Mezei poszméh ernyős verbénán

A vadvirágmagok vetése esetén is ugyanúgy kell előkészíteni a talajt, mint a fűmagvetéshez. Az első teendő a területen lévő fűfélék, gyomok és egyéb növények irtása, letakarítása. Ezt gyomirtó permetezéssel (ősszel hatékonyabb), illetve mechanikai úton, kapálással gereblyézéssel is megtehetjük, lehetőleg egy hónappal a tervezett vetés előtt. A terület megtisztítása után a talajt jól át kell dolgozni, porhanyós szerkezetű magágyat kell kialakítani.

Vetés

Ha tiszta vadvirág-magkeverékeket vetünk, akkor nagyon csekély mennyiséget, 3-4 g/m2 használjunk. Ebben az esetben vivőanyaggal, pl. száraz kvarchomokkal célszerű keverni a magokat az egyenletes eloszlatás érdekében. Ha virágmaggal kevert fűmagkeveréket vetünk, akkor 5-10 g /m2 az adag. A magokat kiszórás után lazán gereblyézzük el, taposással tömörítsük és esőztető szórófejjel, kis nyomású permettel öntözzük be. Ügyeljünk arra, hogy az öntözéssel ne mossuk el a magokat. A legjobb, ha előrejelzett eső előtt vetjük el a vadvirágos rétet.

Kelő vadvirágok

Néhány héttel a vetés után a magok elkezdenek csírázni. Fontos, hogy kelésig tartsuk folyamatosan nyirkosan a területet, de kerüljük a túlöntözést és a pangóvizet.

A különböző fűfélék és virágok növekedése eltérő lesz. Vadvirágos fűmagkeverék esetén a fűfélék korábban kelnek, de ettől ne ijedjünk meg. Az egynyári és évelő növényeket is tartalmazó keverékek esetében az egynyáriak már a nyár folyamán virágba borulnak, de a terület a teljes pompáját a második évbe éri el, amikor már az évelő virágok is kinyílnak. 

Lepkeraj kaszálatlan gyepben növő pitypangon

Ápolás

A vadvirágos réttel egészen őszig nincs teendő. Fontos, hogy ne használjon semmilyen műtrágyát vagy tápoldatot. Ősz végén, elvirágzás után kézi vagy damilos kaszával nyírja le a területet, a kaszálékot néhány hétig hagyja a területen, hogy a magok kiperegjenek, és a vadvirágos rét újravesse magát. A vadvirágos fűmagkeverékből vetett rétet elegendő évente egyszer vagy kétszer kaszálni.

A második évtől kialakul a biológiai egyensúly, és az évszaknak, illetve az időjárási viszonyoknak megfelelő fajok kerülnek előtérbe, akárcsak a természetes réteken.

A hasznos beporzó rovarok számára rovarhotelt is összeállíthatunk. Erről korábbi cikkünkben olvashat.

Helyezzünk ki rovarhotelt
A méhlegelők közterületen is egyre gyakoribbak
Balkonláda virágkeverék kb 10x80 cm Samen Pfann

1 625 Ft
Vadvirágos rét vetőmagkeverék 800 g

8 839 Ft
Fűmag Virágos rét keverék Kiepenkerl 250 g

3 490 Ft
Mezei virágkeverék 2-3 m2 Samen Pfann

1 900 Ft
Mezei virágkeverék Rocalba 2 g

990 Ft
Mössingeni virágkeverék 2 m2 Samen Pfann

2 100 Ft