Növényvédelmi teendők – 2024. április 2. hét

Növényvédelmi teendők – 2024. április 2. hét

Dr. Varga Mária 2024. ápr. 8. Kb. 10 perc olvasás

Az ablakban nevelt paprika- és paradicsompalánták mellett kisebb fóliasátrak is szolgálnak a palánták előállítására. Betegségek és kártevők is jelentkezhetnek. Korai felfedezésük az ellenük való vegyszeres védekezés hatékonyságát elősegíti.

A nevelőhelyek alapos előkészítésére, az eszközök, asztalok, padozatok rendszeres fertőtlenítésére, a növények állandó ellenőrzésére, az előállítás első percétől a palánták kiültetéséig, gondolni kell. 

Néhány fóliasátorban felütötte a fejét két baktériumos betegség, a Xanthomonas és a Pseudomonas. A védekezésre javasolt szerek csak az egészen korai fertőzés felfedezésekor hatnak (pl. Cuproxat, Nordox vagy ezüstkolloid). A fertőzött gócokat érdemes megsemmisíteni és azután permetezni 5-7 naponta.

A baktériumos betegségek rendkívül gyorsan terjednek a sátrak magas hőmérséklete és páratartalma, a szellőztetés hiányosságai következtében. Előfordulhat az is, hogy a nagy gyakorisággal maggal átvihető baktériumok fokozódó felszaporodása a palántanevelést ellehetetleníti. A vetőmagot megbízható helyről szerezzék be, mert sajnos gyakori a fertőzött vetőmag. A vásárlást igazoló nyugtát, számlát, illetve a vetőmag csomagolását a rányomtatott információkkal őrizzék meg az esetleges reklamáció esetére!

A palántanevelés feltételeit meg kell teremteni

A fóliában – a kedvező körülmények miatt – nagyon gyakori a tripszfertőzés. Jó volna, ha a fellépés kezdetén észrevennék és permeteznének ellene. Gyors, tömeges elszaporodásakor már semmit sem lehet tenni. A Minecto Alpha feltételes forgalomban vásárolható és a palántanevelésben előforduló valamennyi kártevő ellen hatásos  A Mospilan tripszek és levéltetvek ellen vethető be. 

A 2024-es évben szinte valamennyi kerti növényen a korai virágzást figyelhettük meg. Ennek az áldozata lett a sárgabarack, amikor a már elvirágzásban lévő fák egyetlen éjszaka mínusz 6,5 oC hatására „elfagytak”. Néhány napon belül a kis gyümölcskezdemények is lehullottak. Hiába permeteztek éjszaka, ebben a hőmérsékleti tartományban már semmi próbálkozás nem segíthet. Jobb a helyzet az ugyancsak permetezett őszibarackfák esetében. Fajtától, virágzás idejétől függően ugyan, de lesz őszibaracktermés.  

Az almafalisztharmat – különösen a Jonathan fajtakörbe tartozó fajták esetében –, a varasodás, valamint a tafrinás levélfodrosodás tünetei – az előzetesen szakszerűen elvégzett permetezések ellenére – erősödnek. Újabb és újabb kezelések szükségesek.

A szamóca is virágzik. Kisebb ültetvény esetében érdemes figyelni a szamóca eszelény és a sodrómolyok megjelenésére. A bundásbogár is szívesen keresi fel a szamóca virágjait. Fehér- és vörösfoltosság betegségei is ilyenkor szoktak fellépni. Virágzás idején célszerű a szürkepenész (botrítisz) ellen védekezni. A betegség ellen hatásos Switch gombaölő szer a későbbiekben is alkalmazható, mert élelmezés-egészségügyi várakozási ideje csak 3 nap.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó

Csak üzletünkben átvehető!
Nordox 75WG 20g

1 296 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Cuproxat FW 0.2 l

2 782 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Switch 62,5 WG 10 g

1 872 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 329 Ft