Növényvédelmi teendők – 2024. március 2. hét

Növényvédelmi teendők – 2024. március 2. hét

Dr. Varga Mária 2024. márc. 11. Kb. 10 perc olvasás

Elmondhatjuk, hogy néhány hete benézett hozzánk a tavasz. A barackfák, a mandula kibontotta virágait, a magnólia a helyi felmelegedés intenzitásától függően bimbós vagy virágzó állapotban van. Néhány károsítóval is a megszokottnál hamarabb találkozhatunk.

Az embert körül ölelő természet virágba borult. A hóvirág már mindenütt elvirágzott, az ibolya pedig kertjeinkben ibolyakék virágaival integet felénk. Az aranyeső sárga, az íriszek színesek, a nárciszok változatos színűek. 

Egyes növényeken (pl. a hunyor) már nagytestű levéltetvek szívogatnak. Az apró, mm-nél kisebb méretű levél- és gubacsatkák is befejezik téli „álmukat” gazdanövényeik ébredésével együtt.

A rügyfakadás idején még gyéríthetjük az állományokat olajos lemosó szerekkel vagy Biosol káliszappannal. A Biosol az öko=bio gazdálkodásban is alkalmazható. A felsorolt készítmények az atkák légzését gátolja. Az atkafertőzés mértékét az előző évek vegetációjában láthatjuk körte-, ill. diófákon (szemölcsös vagy nemezes gubacsatkák). Későbbiekben az atkák a védelmükre szolgáló, nevükben is szereplő szemölcs és nemez képződmények védelmében fognak károsítani, ahol szinte lehetetlen elérni őket atkaölő szerekkel. 

Pár héten belül a pitypang (gyermekláncfű) virágzásakor megjelenő bundásbogarakkal kapcsolatos tudnivalókat összefoglalom. Egyúttal az előző években gyakori kérdésekre is válaszolok.

Kiemelten fontos tudni, hogy a bundásbogár esetében csak az imágó=bogár a kártevő. A lárva korhadékon él, de ritkán a gyökereken is károsít. Minden virágzó növényen megjelenhet. Rajzásának kezdete márciusra tehető. Először a virágzó növények közül az alacsonyabbakat választja. Kárt a porzó és a termő kirágásával okoz. Igaz, eközben a megporzásban is részt vesz, de ez a haszna elenyésző az okozott kárhoz képest. Gyümölcstermő növényeinket, bokrainkat, elsősorban a bogyósokat szívesen látogatják a bogarak, akár tömegesen is. 

Az imágók intenzív repülését a déli órákban figyelhetjük meg. Száraz, meleg időjárásban, főleg virágzó ültetvényekben különösen nagy kárral számolhatunk. A védekezésben a virágzás idején repülő méhek védelmében méhkímélő technológiát alkalmazzunk. Ez két részből tevődik össze: méhekre nem jelölésköteles rovarölő szerrel és az alkonyati órákban permetezünk. A bundásbogár életmódja – a délutáni órákban már a talajszintre húzódik – a második elem alkalmazását nem teszi lehetővé. Jelen ismereteink szerint a Mospilan (Spilan) alkalmazható a virágzó kultúrákban a bundásbogár ellen.

A bundásbogár jól csapdázható kék vagy sárga tálcsapdával, amibe valamilyen csalogató anyagot, pl. narancsolajat csepegtetünk, illetve Csalomon VARb3k csapdával. Célszerű a gyümölcsfák körül meghagyni a virágzó pitypangot, ami vonzóbb számukra.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó               

Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 329 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Wetcit 1 l

20 499 Ft
Káliszappan 0.5 l

2 025 Ft
Akció
Combi-Protec 0,1 l

4 089 Ft