Növényvédelmi teendők – 2023. április 4. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. április 4. hét

Pap Edina 2023. ápr. 23.

Ebben a felhívásban néhány igen-igen sürgős teendőre hívom fel a kertészkedők figyelmét!

A kiadós, 10 napon belüli több mint 100 mm eső és a velük együtt járó lehűlés kiemelten optimális feltételeket teremtett a moníliás betegségek számára. Az  előzőekben részletes információval szolgáltam több monília faj jelenlétére. Arra is utaltam, hogy az egyes fajok életfolyamatai jelentősen eltérnek egymástól a támadás erőssége és időszakai vonatkozásában. Ezért szinte folyamatosan résen kell lennünk a kórokozó elleni eredményes védekezés időzítésében.

A védekezés alapja az őszi és a rügyfakadás előtti valamint a rügyfakadáskor elvégzett TÖBBSZÖRI rezes permetezés (Bordóilé, Vegesol eReS stb.), valamint a moníliás hajtások, gyümölcsök minél előbbi eltávolítása. Jelenleg kritikus időszak a virágzás – virágzásban 3 alkalommal szükséges permetezni: virágzás kezdetén, fővirágzásban, majd elvirágzás idején.

A monília ezekben a napokban különösen könnyen támad, aminek oka a bibeszálakon és a termőrészeken való közvetlen behatolás, ezzel együtt a vesszők fertőzésének lehetősége. Az elhúzódó virágzás erre a támadásra nagymértékben alkalmas. Ajánlott felszívódó készítmények: Chorus 50 WG (III. kat.), Orius 20 EW (II. kat.), Switch 62,5 WG (III. kat.), Teldor/Texio 500 SC (III. kat.), Topas 100 EC (III. kat.), valamint a Prolectus (III. kat.) gombaölő szerek. Célszerű a készítmények váltása. Fontos, hogy megfelelő legyen az időzítés, sőt, a sikeres védekezéshez nélkülözhetetlen.

A fertőzött hajtásokat, hajtásvégeket is el kell távolítani úgy, hogy az egészséges részekből is vágni kell legalább 10 cm-t. Lehet, hogy a kórokozó messzebbre is eljuthatott a fás részekben.

Az  előző előrejelzések néhány kártevője – körtelevélbolha, poloskaszagú darazsak – ellen is most kell permetezni. A permetezések során a virágzó kultúrákban különös figyelemmel kísérjük a méheket: méhkímélő szereket, illetve technológiát válasszuk!

Tüzetesen kell megvizsgálni puszpáng (Buxus) növényeinket, ahol jelenleg már a selyemfényű puszpángmoly kifejlett lárvái rágnak. Méretük (a lárvák elérhetik a 4-5 cm-t) és étvágyuk, egyben káruk is óriási. Ha hamarosan nem védekezünk ellenük, bebábozódnak, és akkor már nem lesz esélyünk a sikeres pusztításukra.

Figyelni kell a lisztharmat erős fertőzésére! Különösen az érzékeny almafajtákon tapasztaljuk a hajtásvégeken lévő lombozat szürkés gyeppel való bevonását, valamint az egres (köszméte) fiatal leveleinek elváltozását. Utóbbi esetében a könnyebben pusztítható európai, de sok alkalommal megoldhatatlan amerikai lisztharmat ellen is védelmet biztosíthatunk.

A lisztharmat egyéb dísznövényeinket is fertőzi. Láthatjuk a tüneteket kórokozó számára kedvező körülmények között babérmeggy, rózsa, nyári orgona stb. bokrokon. A lisztharmat elleni javasolt felszívódó gombaölő szerekkel együtt célszerű alkalmazni a kontakt kéntartalmú gombaölő szereket (pl. Thiovit Jet) is.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó