Köszméte

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A betegség az amerikai lisztharmat. A kórokozó súlyos kárt okoz a köszméte levelein, vesszőin és sajnos a gyümölcsön is. Mindenütt előfordul, ahol nem vagy nem megfelelő gombaölő szerrel védekeznek.
A védekezést már a lemosó kezelésnél kell megkezdeni. Elsősorban a lemosószerek kéntartalmára kell figyelni. A Nevikén, Agrokén mellett egyéb lemosó szerek is megfelelnek akkor, ha tartalmazzák a kén hatóanyagot.

A vegetációban korán meg kell kezdeni a permetezéseket Alfa Solo vagy Score- hatóanyaguk azonos/ + Thiovit/vagy más kontakt kén/, kilombosodástól 2 alkalommal, majd csak Thiovit, Topas+Thiovit, zárásként csak Thiovit. 10-14 napos permetezési fordulókkal, az időjárás függvényében
A megelőzés ennél a betegségnél rendkívül fontos, mert a tünetek megjelenése után rövid időn belül a teljes termés megsemmisülhet.

#51158
Zoltán Szalai

Tisztelt szaktanácsadó!
A képen látható tünetek jelentek meg a köszméte bokraimon. Ez most már rendszeresen visszatérő betegség. Többszöri permetezés gombaölővel csillapította a tüneteket, de újra felerősödik ez a valami.
Segítségét előre is köszönöm!

#51082