Növényvédelmi teendők – 2023. március 4. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. március 4. hét

Pap Edina 2023. márc. 27.

Évről-évre „megtréfálja” a kertészkedőket a moníliás betegség, ami hajtásszáradást, virághervadást és gyümölcsrothadást okoz.

Alattomosan érkezik, lassú vagy gyors lefolyású tüneteket okoz szinte valamennyi gyümölcsfajon. Kiemelten a kajszi és a cseresznye-meggy fákat támadja meg. Harcolunk ellene több -kevesebb sikerrel.

A moníliafertőzés megelőzésének alapja a rezes lemosó permetezés, amit 2-3 alkalommal:

1. ősszel lombhullás,
2. a tavaszi első felmelegedés,
3. rügyfakadás idején kell elvégezni!

Kritikus időszak a védekezésben a virágzás; a virágzás kezdete, teljes virágzás és az elvirágzás fenológiai állapot. Ezeknél a kezeléseknél különösen fontos a megfelelő hatóanyag kiválasztása és a kijuttatás módja.

A betegség környezeti igénye közismert: csapadékos, párás tavasz kedvez a fertőzés kiindulásához, az elszáradt háncs- és farészben áttelelt gomba támadásához, a gombafonalak és szaporítósejtek kialakulásához. Éppen azért a metszés során kell eltávolítani az elszáradt, beteg ágakat és egyúttal a még élő farész 10-15 cm-es darabját, mert a kórokozó abban is jelen lehet. Ezt követően jöhet a tavaszi lemosó permetezés. 

Virágzáskor felszívódó szerrel érdemes védekezni (pl. Folicur Solo és Orius 25 FW feltételes forgalomban, a Kenja és a Signum WG kis kiszerelésben, valamint a Swith 62,5 WG szabad forgalomban vásárolható).

A kiválasztott gombaölő szert egymást követően két alkalommal használjuk, a harmadik kezelésnél célszerű váltani: pl. Folocur Solo kétszeri alkalmazása után a harmadik permetezésnél Swith 62,5 WG-t használni.

A virágzás után térjenek át a kontakt gombaölő készítmények használatára (pl. Montaflow, Cuproxat stb.).

A réztartalmú szereket őszibarack- és mandulafáknál azok rézérzékenysége miatt ne alkalmazzuk!

Gyümölcsérése előtt, a cukrosodási folyamat idején újra permetezzünk a 7 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idővel rendelkező Swith 62,5 WG készítménnyel.

A moníliás gyümölcsöt a fáról minél előbb el kell távolítani, mert a további fertőzés elsősorban ezekből a gyümölcsökből indul el. 

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó